H Τελετή Έναρξης των επετειακών 30ών Νυχτών Πρεμιέρας

Σε εορταστικό κλίμα και με σύνθημα την αγάπη για το σινεμά πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του 30ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

H Τελετή Έναρξης των επετειακών 30ών Νυχτών Πρεμιέρας

Με λαμπερές παρουσίες και σύνθημα την χαρά και την αγάπη για το σινεμά πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό και συγκινητικό κλίμα την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 η Τελετή Έναρξης του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών, Μαρίας Μπόμπολα. 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, ανέβηκε στη σκηνή του κατάμεστου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και καλωσόρισε το κοινό στην 30ή επετειακή έκδοση της σπουδαίας κινηματογραφικής γιορτής και - εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων - αναφέρθηκε στην ιστορία του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού. Αφού ευχαρίστησε θερμά για την αδιάλειπτη και διακριτική υποστήριξη και παρουσία όλων αυτών των ετών την Πρόεδρο της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών, κα Μαρία Μπόμπολα, μνημόνευσε τον ιδρυτή του Φεστιβάλ, Γιώργο Τζιώτζιο, χάρη στο όρομα του οποίου μια χούφτα νέων ανθρώπων ξεκίνησαν με τόλμη και πάθος για το σινεμά αυτό το Φεστιβάλ και ευχήθηκε να συνεχίσουν οι Νύχτες Πρεμιέρας να φωτίζουν με κινηματογραφική αγάπη και μαγεία την πόλη της Αθήνας για πολλά χρόνια στο μέλλον, νικώντας τις αντιξοότητες και διατηρώντας την αδιαπραγμάτευτη αγάπη για την κινηματογραφική εμπειρία. «Ποτέ τόσοι λίγοι άνθρωποι δεν έκαναν τόσα πολλά για ένα φεστιβάλ. Και ποτέ ένα φεστιβάλ δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ, με τόση θέρμη και για 30 συνεχή χρόνια, όπως αγαπήθηκαν και αγαπιούνται οι Νύχτες Πρεμιέρας».

Μαρία Μπόμπολα, Αγάπη Κεφαλογιάννη, Τατιάνα Παππά

To 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έκανε πανηγυρική έναρξη με την προβολή του Χρυσού Φοίνικα των φετινών Καννών, το ANORA του Σον Μπέικερ, ευγενικής παραχώρησης της εταιρίας Tanweer.

Με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή εκλεκτοί και εκλεκτές προσκεκλημένοι και προσκεκλημένες από τον καλλιτεχνικό χώρο, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και τη μουσική καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών δημοσίων και ιδιωτικών φορέων και θεσμών που στηρίζουν σταθερά και έμπρακτα την δημιουργική παραγωγή της χώρας.

Λουκάς Κατσίκας, Λεωνίδας Χριστόπουλος, Μαρία Μπόμπολα, Τατιάνα Παππά, Σοφία Μπερετάνου

Οι διεθνείς καλεσμένοι/-ες Intimacy Coordinator, Elle Mc Αlpine, Uli Schueppel και Macklin Kowal. Oι σκηνοθέτες και σκηνοθέτιδες Ασημίνα Προέδρου (Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ), Τάσος Μπουλμέτης, Νίκος Περάκης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Αντώνης Τσιώνης, Άγγελος Φραντζής, Σοφία Εξάρχου, Νίκος Πάστρας, Παναγιώτης Φαφούτης, Κωνσταντής Φραγκόπουλος, Χρήστος Καρακέπελης, Σταύρος Ψυλλάκης, Ζαχαρίας Μαυροειδής, Χρήστος Νίκου, Νικόλ Αλεξανδροπούλου, Γιώργος Γούσης,  Λία Τσάλτα, οι ηθοποιοί Μυρτώ Αλικάκη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Σοφία Κόκκαλη, Φλομαρία Παπαδάκη, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κάτια Γκουλιώνη, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Ξένια Ντάνια, Σοφία Κόκκαλη, Βασιλική Τρουφάκου, Αργύρης Πανταζάρας, Σίσσυ Τουμάση, Νίκος Γκέλια, Έφη Κάντζα, Χρήστος Στέργιογλου, Έλενα Μαυρίδου Ξένια Ντάνια, Μελία Κρίλινγκ, Γιάννης Καράμπαμπας, Αναστάσης Ροϊλός, Τάσος Δημητρόπουλος και Άννα Λουϊζίδου, οι μουσικοί Κωστής Μαραβέγιας, Στέλλα Χρονοπούλου οι παραγωγοί Γιώργος Καρναβάς και η δημοσιογράφος Ναταλία Αργυράκη.

Το παρών έδωσε και η Senior Programming Manager της Nova, Αγάπη Κεφαλογιάννη, η οποία δήλωσε: «Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τα 30 τους γενέθλια και η Nova βρίσκεται εδώ για 3η χρονιά σαν μεγάλος χορηγός αυτής της μοναδικής και πολύπλευρης κινηματογραφικής γιορτής της πόλης μας! Φέτος στην επετειακή χρονιά, τα κανάλια Novacinema συμπλέουν με το Φεστιβάλ προβάλλοντας μια σειρά από μοναδικές, βραβευμένες ταινίες που έχουν προβληθεί από τις Νύχτες πρεμιέρας, όπως το How to have Sex της Molly Manning Walker που βραβεύτηκε πέρυσι με την Χρυσή Αθηνά, τις Οσκαρικές The Zone of Interest και Anatomy of a Fall και τα μοναδικά Lost in Translation, The Teachers Lounge, Decision to Leave, Twelve Monkeys, Dogtooth και Toni Erdmann. Παράλληλα η κριτικός κινηματογράφου Πόλυ Λυκούργου, επιμελείται και παρουσιάζει μια σειρά από εκπομπές Off screen & podcasts, διαθέσιμα από σήμερα στην ΕΟΝ με καλεσμένους τον Λουκά Κατσίκα, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, και τη Μαρία Ναθαναήλ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, να μιλούν για τη δημιουργία, τα πρώτα χρόνια και το μεγάλο ταξίδι των Νυχτών μέχρι το σήμερα. Ευχόμαστε Χρόνια πολλά στο Φεστιβάλ και να τα εκατοστήσει!».

Αγάπη Κεφαλογιάννη, Λουκάς Κατσίκας, Τατιάνα Παππά

Στην τελετή παρευρέθηκαν ακόμη, ο Γιάννης Κατσούγκρης, Head of Sponsorships της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του οίκου Zolotas, Γιώργος Παπαλέξης, η υπεύθυνη εταιρικής επικοινωνίας της M/MARITIME, Ελίζα Γερούκη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας  (ΕΚΚΟΜΕΔ), Γιώργος Χριστόπουλος, η Υπεύθυνη Διεύθυνσης, Προώθησης (Hellas Films) Ηλιάνα Ζακοπούλου, η Υπεύθυνη Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη - ΜEDIA,  Άννα Κασιμάτη, ο Οικονομικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιάννης Καπλάνης και ο Διευθυντής Οπτικοακουστικών Μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Αιμέ Μπασέν.

Ευχαριστούμε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη φιλοξενία, το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Αττικής για την υποστήριξη, το Υπουργείο Πολιτισμού για την αιγίδα, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων για τη συνδιοργάνωση,  τους χορηγούς της διοργάνωσης για την πολύτιμη υποστήριξή τους: τον μεγάλο μας Χορηγό Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον Χορηγό Εκδηλώσεων Jameson, τη μπύρα Fischer, Χορηγό Βραβείου Κοινού, τον Χορηγό Αερομεταφορών AEGEAN, τη ναυτιλιακή εταιρεία M/Maritime για το Αφιέρωμα AKIRA KUROSAWA, τα κοσμηματοπωλεία ZOLOTAS, τον χορηγό εσωτερικών μετακινήσεων Avance, τον θεσμικό υποστηρικτή Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), το Athens Film Office, το ONASSIS CULTURE, την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών και την εταιρία DK Rental House, την Crew United, τη Film School και την εταιρεία παραγωγής Art Renegade. Επίσης, τις πρεσβείες και τα Ινστιτούτα που στηρίζουν το έργο μας: την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα για το Αφιέρωμα AKIRA KUROSAWA, το Βρετανικό Συμβούλιο για το Αφιέρωμα THIS IS ENGLAND, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Ινστιτούτο Cervantes, τις πρεσβείες της Αυστραλίας, της Σουηδίας και της Ιρλανδίας, το Ινστιτούτο Goethe, τα ξενοδοχεία ELECTRA HOTEL RESORTS, τα εστιατόρια XFloor Rooftop by Electra, Cookoovaya και το L’Alchimiste bistrot για την ευγενική τους χορηγία, το Παλλάς Θεατρικές Σκηνές, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» του ΜΜΑ, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και όλες τις αίθουσες, ΔΑΝΑΟ Ι & ΙΙ, CINOBO ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ, ΑΣΤΥ, ΑΣΤΟΡ, ΑΒΑΝΑ, που θα έχουν τη χαρά φέτος να φιλοξενήσουν τις πολυαναμενόμενες ταινίες του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Τέλος, ευχαριστούμε τους διανομείς AMA FILMS, CINOBO, DANAOS FILMS, FEELGOOD ENTERTAINMENT, ROSEBUD.21, SPENTZOS FILM, TANWEER, WEIRD WAVE, NEO FILMS, CAROUSEL, FILMTRADE, τον σκηνοθέτη Uli M. Schueppel και την Typical Organisation για τη δημιουργία του φετινού μας σποτ, τους ΛΑΜΔΑ για την υποβλητική μουσική τους και την Βαλέρια Χριστοδουλίδου που χαρίζει τη φωνή της στα σποτ του Φεστιβάλ, το TV5Monde και όλους τους χορηγούς επικοινωνίας μας, την more.com απ’ όπου θα εξασφαλίσετε τα εισιτήριά σας, τους φωτογράφους μας και videographer, τον Βασίλη Μέξη για τον σχεδιασμό των αφισών, αλλά και όλ@ τ@ εθελοντ@ της διοργάνωσης για την πολύτιμη βοήθειά τους.

H Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τη συνεργάτιδα του Φεστιβάλ, κα Νεφέλη Ράντου.

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα πέσει το Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο ΠΑΛΛΑΣ με την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ και την πανελλήνια πρεμιέρα ενός από τα κινηματογραφικά γεγονότα της χρονιάς: της ταινίας ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ | THE ROOM NEXT DOOR του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ευγενικής παραχώρησης της εταιρίας Tanweer.

Μετά την τελετή έναρξης ακολούθησε πάρτυ στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

To ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Φεστιβάλ διαβάστε ΕΔΩ!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννης Στεφανίδης, Κυριακή Φραγκιαδάκη, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Σοφία Παπαστράτη

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Σημειώστε παρακαλούμε ότι η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από το www.aiff.gr και τo more.com διαδικτυακά.

Ραντεβού στις αίθουσες!

#aiff30

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με  μεγάλο χορηγό τη Nova, θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 14 Οκτωβρίου. Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τη φετινή διοργάνωση είναι: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, CINOBO ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ,  ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΑΒΑΝΑ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ και ΠΑΛΛΑΣ.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social mediaFacebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTiktokTwitter.

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Κυριακής 6 Οκτωβρίου