Ο «Μύθος του Σίλιαν» είναι μια ταινία για τη συγκινητική σχέση ενός ηλικιωμένου άντρα με έναν πληγωμένο πελαργό τον οποίο αποφασίζει να φροντίσει και χαιρετίζεται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ως ένα από τα κορυφαία ντοκιμαντέρ του 2025. Εσείς θα έχετε ευκαιρία να τον παρακολουθήσετε σε πανελλήνια πρώτη προβολή, στο πλαίσιο του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας
Το 2019, η Ταμάρα Κοτέφσκα συν-σκηνοθετούσε τη «Γη του Άγριου Μελιού», μια ταινία φαινόμενο που, εκτός από διεθνή απήχηση, κέρδιζε και δύο υποψηφιότητες στα Όσκαρ (Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας), πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού όπου μια ταινία τεκμηρίωσης κατόρθωνε κάτι τέτοιο. Έξι χρόνια μετά, η Κοτέφσκα παραδίδει ένα ακόμη μικρό αριστούργημα.
Ξεκινώντας από ένα λαϊκό μύθο του 17ου αιώνα, για μια πατρική κατάρα που μεταμορφώνει ένα γιό σε πελαργό και τον εξορίζει από τον κόσμο των ανθρώπων, το φιλμ ταυτίζει απροσδόκητα το παραμύθι με τη σημερινή πραγματικότητα ενός εξηντάρη αγρότη ο οποίος βλέπει τη δουλειά του να χάνεται και τα μέλη της οικογένειάς του να γίνονται οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό. Ωστόσο λίγη ελπίδα εμφανίζεται μαγικά στη ζωή του με τη μορφή ενός τραυματισμένου πελαργού τον οποίο ο άντρας βρίσκει και περιθάλπει.
Και η στοργική σχέση που αναπτύσσει με το πληγωμένο πτηνό γίνεται παρηγοριά στη μοναξιά του και απόδειξη της αγάπης ως μοναδικού συνδετικού κρίκου ανάμεσα σε όλα τα πλάσματα αυτού του σκληρού κόσμου. Ανοίγοντας κι αυτή διάπλατα τα σκηνοθετικά της φτερά, η Κοτέφσκα απογειώνει το ντοκιμαντέρ της στη σφαίρα της καθαρής ποίησης. Ο «Μύθος του Σίλαν» είναι η επίσημη πρόταση της Βόρειας Μακεδονίας για τα προσεχή Όσκαρ.
Ο «Μύθος του Σίλιαν» διαγωνίζεται για τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και προβάλλεται την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, στις 20:00 στην αίθουσα ΑΣΤΥ. Η επαναληπτική προβολή της ταινίας θα γίνει την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στις 17:00, στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ 1.