«Ανατρέπει τους blockbuster νόμους»: Ο σεναριογράφος του 4ου «Μάτριξ» μας ανοίγει την όρεξη

Ο Ντέιβιντ Μίτσελ του «Cloud Atlas» λέει ότι η ταινία (που έγραψε...) «μπλέκει όλα τα προηγούμενα Μάτριξ με έναν ιδιοφυή τρόπο». Μια περιέργεια γεννιέται.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Ανατρέπει τους blockbuster νόμους»: Ο σεναριογράφος του 4ου «Μάτριξ» μας ανοίγει την όρεξη

Η «επιστροφή» του «Μάτριξ», 18 χρόνια μετά το 2ο και το 3ο μέρος που βγήκαν διαδοχικά μέσα στο 2003, είναι μια κάπως απροσδόκητη υπόθεση. Ξαφνικά μάθαμε ότι ετοιμάζεται και υπήρχε μια αίσθηση ότι λίγο μετά είχε ολοκληρωθεί κιόλας και θα ήταν και η χριστουγεννιάτικη ναυαρχίδα της Warner με ημερομηνία πλήρως ανταγωνιστική - μετά από αναβολές επί αναβολών λόγω πανδημίας βέβαια. Φαίνεται να το πιστεύουν - έστω και αν στην σκηνοθετική καρέκλα βρίσκεται μόνο η Λάνα, έστω κι αν το κινηματογραφικό περιβάλλον είναι πια υπέρκορο (και) από τους μίμους της επιδραστικής σειράς.

Η ταινία αυτή υπογράφεται από την Γουατσόφσκι και τον Ντέιβιντ Μίτσελ, συγγραφέα του «Cloud Atlas» και τον συγγραφέα του «Lazarus Project», Αλεξάνταρ Χέμον. Σε συνέντευξή του (στο «Βήμα»!) ο Μίτσελ λέει ότι είδε το έργο στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο  και είναι «πραγματικά καλό. Δεν μπορώ να μαρτυρήσω περί τίνος πρόκειται, αλλά μπορώ να εξηγήσω τι δεν είναι. Δεν είναι ένα ακόμα σίκουελ, αλλά κάτι το αυτόνομο, κάτι που περιέχει τα τρία προηγούμενα με έναν πραγματικά ιδιοφυή τρόπο. Είναι μια πολύ όμορφη και αλλόκοτη εμπειρία. Και καταφέρνει επίσης μερικά πράγματα που δεν βλέπουμε σε ταινίες δράσης, πράγματα που ανατρέπουν τους κανόνες των blockbusters».

Προφανώς οι λεπτομέρειες της πλοκής έχουν κρατηθεί σφραγισμένες. Ξέρουμε ότι ο Νίο ζει στο σημερινό Σαν Φρανσίσκο χωρίς προφανή μνήμη των γεγονότων της τριλογίας, πέφτει πάνω στην Τρίνιτι και δεν την αναγνωρίζει. Και τότε ένας μυστηριώδης νέος χαρακτήρας του παραδίδει μια αποστολή. Μορφέας, ως γνωστόν, θα είναι ο ανερχόμενος Γιάχια Αμπντούλ-Ματίν (Έμμι στο «Watchmen»), αλλά δεν θα είναι ο Μορφέας που ξέραμε από τον Λάρι Φίσμπερν.

Να κάνουμε κι εμείς οι καθόλου φαν (των 2&3) μια επανάληψη πριν τις 22 Δεκεμβρίου, υπάρχουν οπτικές της ιστορίας, έξω από τον πολυφορεμένο Μεσσιανισμό της, που ενδέχεται να ξανακάνουν τον κόσμο να φοράει μαύρα όπως τότε πίσω στην μιλένιουμ περίοδο. Όταν δηλαδή η πρώτη ταινία συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξη του σινεμά δράσης/φαντασίας, έστω κι αν παραμένει αμφιλεγόμενο εάν τα πράγματα σημείωσαν κάποια πραγματική πρόοδο.

To τρέιλερ μια φορά, για το μεγαλύτερο μέρος του, είναι ωραιότατο.