Φεστιβάλ Βενετίας: Χρυσός Λέοντας στο «L' Événement» της Οντρέ Ντίγουαν

Το 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας ολοκληρώθηκε με μία λιτή, συγκινητική Τελετή Απονομής και μεγάλες νικήτριες την Οντρέ Ντίγουαν, την Τζέιν Κάμπιον, την Μάγκι Τζίλενχαλ και την Πενέλοπε Κρουζ.

Από τον Πάνο Γκένα
Φεστιβάλ Βενετίας: Χρυσός Λέοντας στο «L' Événement» της Οντρέ Ντίγουαν

Μετά το Όσκαρ της Κλόι Τζάο για το «Nomadland» (ταινία που απέσπασε πέρσι τον Χρυσό Λέοντα) και τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών στην Ζουλιά Ντικουρνό για το «Titane» (πανελλήνια πρώτη προβολή στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας που πλησιάζουν!), το θηλυκό σερί των μεγάλων βραβείων της χρονιάς συνεχίστηκε σήμερα με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας να πηγαίνει άξια στην Οντρέ Ντίγουαν για το «L' Événement» (Happening).

Η νέα ταινία της Ντίγουαν, δυο χρόνια μετά το σκηνοθετικό ντεμπούτο της «Mais vous êtes fous», βασίζεται στο ομώνυμο, αυτοβιογραφικό σχεδόν μυθιστόρημα της σπουδαίας Γαλλίδας συγγραφέα Ανί Ερνό, τοποθετείται στην δεκαετία του '60, έχει πρωταγωνίστρια μία έφηβη έγκυο (εξαιρετική η Αναμαρία Βαρτολομέι) και πραγματεύεται την άμβλωση, τότε που ήταν παράνομη στην Γαλλία.

«Όταν αποφάσισα να διασκευάσω το "L’ événement" της Ανί Ερνό, προσπάθησα να βρω έναν τρόπο να αποτυπώσω την φυσική εμπειρία της διαδικασίας, να λάβω υπόψη τη σαρκική διάσταση του ταξιδιού. Ελπίζω η εμπειρία να ξεπερνά την περίοδο της ιστορίας και το φράγμα του φύλου», είχε δηλώσει η Ντίγουαν.

Τον Αργυρό Λέοντα - Μέγα Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε ο Πάολο Σορεντίνο με το πολύ προσωπικό «Το Χέρι του Θεού», που γυρίστηκε για λογαριασμό του Netflix, και επιστρέφει τον πολυβραβευμένο Ιταλό στη Νάπολη και εμπνέεται από το τραγικό δυστύχημα των γονιών του.

Η ταινία κέρδισε επίσης το βραβείο ερμηνείας πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Βραβείο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι) για τον νεαρό πρωταγωνιστή Φίλιππο Σκότι.

Το Netflix είχε την τιμητική του στις βραβεύσεις, αφού πέρα από το «Χέρι του Θεού», μεγάλες διακρίσεις απέσπασαν το «The Power of the Dog» (Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας), η μεγάλη επιστροφή της Τζέιν Κάμπιον στο σινεμά μετά από 12ετή απουσία, και η «Χαμένη Κόρη» (Βραβείο Σεναρίου) της Μάγκι Τζίλενχαλ, σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού που γυρίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι στις Σπέτσες.

Η μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, Πενέλοπε Κρούζ, κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τις «Παράλληλες Μητέρες» και ο Τζον Αρσίλα το αντίστοιχο βραβείο Αντρικής Ερμηνείας για το «On the Job: The Missing 8» του Έρικ Ματί από τις Φιλιππίνες. Το Ειδικό βραβείο της Επιτροπής πήγε στο «Il Buco» του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού ήταν ο οσκαρούχος Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα») και μέλη η επίσης οσκαρούχα Κλόι Τζάο (η επόμενη ταινία της είναι το «Eternals» της Marvel), η Βιρζινί Εφιρά («Benedetta»), η Σίνθια Ερίβο (που υποδύεται την Αρίθα Φράνκλιν στο «Genius») και η Καναδή ηθοποιός/παραγωγός Σάρα Γκόρντον, που ήταν και στο «Death and Life of John F. Donovan» του Ντολάν. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Σαβέριο Κοστάντσο και ο Ρουμάνος ομόλογός του Αλεξάντερ Νάναου, συμπληρώνουν τις θέσεις της κριτικής επιτροπής.

Αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
GOLDEN LION: L’ÉVÉNEMENT (HAPPENING)
SILVER LION – GRAND JURY PRIZE: THE HAND OF GOD

SILVER LION – AWARD FOR BEST DIRECTOR: Τζέιν Κάμπιον - THE POWER OF THE DOG
COPPA VOLPI Γυναικείας Ερμηνείας: Πενέλοπε Κρουζ (PARALLEL MOTHERS)
COPPA VOLPI Ανδρικής Ερμηνείας:  Τζον Αρσίλα  (ON THE JOB: THE MISSING 8)
AWARD FOR BEST SCREENPLAY: Μάγκι Τζίλενχαλ (THE LOST DAUGHTER)
SPECIAL JURY PRIZE: IL BUCO
MARCELLO MASTROIANNI AWARD: Φίλιπο Σκότι (THE HAND OF GOD)

ΤΜΗΜΑ ORIZZONTI
BEST FILM: PILIGRIMAI (PILGRIMS)
BEST DIRECTOR: Éric Gravel (FULL TIME)
SPECIAL JURY PRIZE: EL GRAN MOVIMIENTO
BEST ACTRESS: Laure Calamy (FULL TIME)
BEST ACTOR: Piseth Chhun (WHITE BUILDING)
BEST SCREENPLAY: CENZORKA (107 Mothers)
BEST SHORT FILM: LOS HUESOS (THE BONES)

VENICE SHORT FILM NOMINATION FOR THE EUROPEAN FILM AWARDS 2021: FALL OF THE IBIS KING

LION OF THE FUTURE
“LUIGI DE LAURENTIIS” VENICE AWARD FOR A DEBUT FILM:  IMACULAT

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ VR
BEST VR WORK: GOLIATH: PLAYING WITH REALITY
VR EXPERIENCE FOR INTERACTIVE CONTENT: LE BAL DE PARIS DE BLANCA LI
BEST VR STORY: END OF NIGHT