Η στάση της Ακαδημίας των Όσκαρ στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού του Χαμντάν Μπαλάλ

Ο εκ των τεσσάρων οσκαρούχων του «Καμιά Άλλη Γη» έπεσε θύμα της βίας των εποίκων της περιοχής, με τον συνεργάτη του, επίσης οσκαρούχο, Γιουβάλ Αμπραχάμ, να εγκαλεί την Ακαδημία για την σιωπή της, ενώ άλλοι οργανισμοί συνέδραμαν με ανακοινώσεις τους στην καταγγελία του συμβάντος.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Η στάση της Ακαδημίας των Όσκαρ στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού του Χαμντάν Μπαλάλ

Γράφαμε χθες για το συμβάν που έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων για την συνεχιζόμενη βία των ισραηλινών εποίκων στην Μασάφερ Γιάτα. Ο Γιουβάλ Αμπραχάμ, ο οποίος κίνησε γενικώς και την δημοσιότητα της είδησης στο Χ, προχώρησε χθες και σε μια καταγγελία της Ακαδημίας Τεχνών κι Επιστημών για την σιωπή της επί του θέματος, ενώ άλλοι κινηματογραφικοί οργανισμοί (η Ευρωπαϊκή Ακαδημία, ας πούμε) στηλίτευσαν το γεγονός. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι το επίσημο Ισραήλ, Αστυνομία και Στρατός, έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε γνώση για το θέμα. Αρκέστηκαν να πουν ότι οι Αρχές του Ισραήλ συνέλαβαν απλώς κάποιους με την υποψία λιθοβολισμών, ζημιών και επισφαλούς για την περιοχή συμπεριφοράς. Ωστόσο ο Μπαλάλ, μετά την απελευθέρωσή του πέρασε μία και από το νοσκοκομείο για το ξύλο που δεν έφαγε. Ο Αμπραχάμ, εντούτοις, ισχυρίζεται ότι την ώρα των προπηλακισμών ο Μπαλάλ άκουγε διάφορους αστεϊσμούς περί του Όσκαρ.

Τέλος πάντων αρχικά η στάση της Ακαδημίας φημολογήθηκε ότι ήταν μια στάση προσεκτικής ουδετερότητας μιας και μαζί με τον οσκαρούχο συνελήφθησαν αρκετοί ακόμα και ίσως φαινόταν γενικότερα επεμβατικό. Πράγματι η Ακαδημία δεν φημίζεται για ανάλογες δηλώσεις - παρότι το 2011 είχε συμπαρασταθεί στους δημιουργούς και τις διώξεις/συλλήψεις τους από το ιρανικό καθεστώς. 

12 ώρες περίπου μετά από την παραπάνω δημοσιοποίηση, χθες το βράδυ, η Ακαδημία, δια στόματος Μπιλ Κρέιμερ και Τζάνετ Γιανγκ (CEO και Πρόεδρος της Ακαδημίας, αντίστοιχα), έβγαλαν μια δήλωση για τα Μέσα. Σε αυτήν, δίχως ποτέ να κατονομαστεί ο Μπαλάλ, οι δυο τους επανέλαβαν υπερασπιστικές αρχές ελευθερίας και πίστης στην ισχύ της τέχνης του Κινηματογράφου, μίλησαν γενικά για την ηφαιστειώδη κατάσταση του κόσμου μας, υπενθύμισαν το βήμα που δίνουν ως Ακαδημία οικουμενικά σε όλες τις καλλιτεχνικές φωνές. Πράγματα ισχύοντα είναι αλήθεια, ουδείς γνώστης αμφιβάλλει. Δεν μίλησαν όμως συγκεκριμένα για το γεγονός. Και παρέθεσαν τον έναν λόγο που καθιστά κάτι τέτοιο αδύνατο: «[...] Συχνά μάς ζητάται να μιλήσουμε εκ μέρους της Ακαδημίας απαντητικά σε κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά γεγονότα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Ακαδημία αντιπροσωπεύεται από περίπου 11 χιλιάδες μέλη από όλο τον κόσμο με πολλές προσωπικές απόψεις.»

Έχουν δίκιο, όσο κι αν ακούγεται σε κάποιους ανάρμοστο να μην απαντάς ως Σώμα σε κάθε αδικία που συμβαίνει. Η Ακαδημία αντιπροσωπεύεται από τις καλλιτεχνικές της επιλογές, για τις οποίες άλλωστε ιδρύθηκε και για τις οποίες, τρόπον τινά, λογοδοτεί. Το Όσκαρ, αντίθετα από το Σωματείο των Παραγωγών, ας πούμε, το έδωσε στην ταινία, τον ρόλο της τον διαδραμάτισε. Δεν ζούμε σε έναν κόσμο που η δήλωση της Ακαδημίας, όποιας Ακαδημίας, έχει πολιτικό ρόλο.

Πιο αναλυτικά οι ειδήσεις στο IndieWire από όπου και τις αντλήσαμε εδώ και εδώ.

Αποκλειστικό featurette από τον «Ερασιτέχνη»«Rust»: Τρέιλερ της ταινίας που σφραγίστηκε από την τραγωδία του χαμού της Φωτογράφου της Χαλίνα Χάτσινς