Άκι Καουρισμάκι: Καλό νέο για την Ευρώπη η εκλογή Ομπάμα

Καλό νέο για όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε την εκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ ο διεθνούς φήμης, αντικομφορμιστής, Φινλανδός σκηνοθέτης, Ακι Καουρισμάκι, ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Από την Μαρία Ριτζαλέου
Άκι Καουρισμάκι: Καλό νέο για την Ευρώπη η εκλογή Ομπάμα

Καλό νέο για όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε την εκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ ο διεθνούς φήμης, αντικομφορμιστής, Φινλανδός σκηνοθέτης, Ακι Καουρισμάκι, ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Οι Αμερικανοί πρόεδροι δεν έχουν ροζ φτερά και χέρια καθαρά, αλλά τα νέα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε ηλεκτρονικό τσιγάρο και όταν δεν βρήκε άναψε ένα κανονικό, παρότι του επισημάνθηκε ότι το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά στην αίθουσα. «Θα πληρώσω τον φόρο», απάντησε γελώντας και μέχρι το τέλος, κάπνισε τουλάχιστον 2-3 τσιγάρα.

Με 30 ταινίες στο ενεργητικό του, ο Καουρισμάκι ανήκει στη σπάνια εκείνη κατηγορία των δημιουργών, τους οποίους λατρεύουν οι θεατές και σέβονται οι απανταχού κριτικοί και επιτροπές.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και εξαπλώνεται στην Ευρώπη, θυμήθηκε την κρίση της Φινλανδίας τη δεκαετία του ΄90 και ανέφερε ότι βρέθηκε τότε στην Ουγγαρία όπου μέσα σε δύο μέρες η ισοτιμία ευρώ φινλανδικού μάρκου άλλαζε ραγδαία και την τρίτη μέρα, απλώς δεν περνούσε το νόμισμα της πατρίδας του. «Η Φινλανδία βούλιαξε. Εφτασε στον πάτο, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε, αλλά σε μια πενταετία ήρθε η ανάκαμψη. Να είστε δυνατοί, ο καπιταλισμός έχει σκαμπανεβάσματα», είπε και πρόσθεσε: «είμαι απαισιόδοξος για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, για το μέλλον της ανθρωπότητας που είναι ανύπαρκτο. Πρέπει να αντιδράσουμε ταχύτατα.».

Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις για τα μέσα ενημέρωσης - άλλωστε ένα διάστημα δούλεψε και ως δημοσιογράφος. «Νόμιζα ότι ως δημοσιογράφος μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο μέσω του Τύπου. Διαψεύστηκα παταγωδώς, αλλά δεν θέλω να ισοπεδώσω όλους τους δημοσιογράφους», ανέφερε και δεν έκρυψε την ενόχλησή του όταν ρωτήθηκε γιατί αντιπαθεί το Χόλιγουντ.

«Σας φαίνομαι για ηλίθιος; Οι ταινίες αυτές είναι άχρηστες για μένα, το λέω συνεχώς». Από τα επικριτικά του σχόλια δεν έλειψε και ο ψηφιακός κινηματογράφος, για τον οποίο είπε πως «είναι σαν να κάνεις βουτιά στη θάλασσα, φορώντας μπότες».

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 11 ταινίες του δημιουργού, που θα μπορούσε να γυρίσει μια ταινία στην Ελλάδα, αν και τον δυσκολεύει η γλώσσα, θα έκανε ωστόσο με χαρά «μια ελληνική τραγωδία με μορφή κωμωδίας».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ