Σας ενδιαφέρει λίγο ακόμα «Alien»;

Όχι-όχι δεν μιλάμε για το «Romulus» που γράφαμε προσφάτως, αλλά για το γιοφύρι της Άρτας «Alien: Earth» που εδώ και τέσσερα χρόνια παλεύει για την τηλεόραση ο Νόα Χόλεϊ του (τηλεοπτικού) «Fargo».

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Σας ενδιαφέρει λίγο ακόμα «Alien»;

Είναι τυχαίο που μετά από (και) αυτό το ταλάνισμα ενός IP το ενδιαφέρον του κόσμου, ή έστω κάποιου κόσμου, θα έχει μεταβληθεί σε αποτροπιασμό; Άπειρες φορές αναφερόμαστε, όχι μόνο εμείς, στην λειψυδρία μαζί με τρόμο των σημερινών επικεφαλής, στην δημιουργική δειλία αντάμα με την δυνατότητα διαχείρισης κτηνωδών προϋπολογσμών που είναι και ο χειρότερος συνδυασμός που μπορεί να τύχει στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας.

Ζούμε μακράν στην χείριστη (μέχρι νεωτέρας) εποχή του ψυχαγωγικού maisntream κι αυτό οφείλεται στο ότι στα ηνία είναι «παραγωγοί» που έχουν στο μυαλό τους όχι μόνο την αρπαχτή, όχι μόνο την τεράστια και άμεση επιτυχία, όχι μόνο την κουλτούρα του τριημέρου, αλλά πρόκειται επί το πλείστον περί αντιποιητικών δειλών που το «μεγάλο χρήμα» έβαλε να σέρνουν το άρμα της ψυχαγωγίας αναπαράγοντας αντί δημιουργώντας. 

Έχοντας πει όλα τούτα, δύο Alien τρέχουν παράλληλα. Από μια ταινία 45 ετών, από μια σειρά ταινιών-σειρών-videogames κάποιας σοδειάς, η βιομηχανία κρίνει ότι η αγορά αντέχει άλλες δύο παραγωγές, μια κινηματογραφική, αυτή του Φέντε Άλβαρεζ που έρχεται τον Αύγουστο, και τούτης του Νόα Χόλεϊ που είναι στα σκαριά εδώ και τέσσερα χρόνια, με καθυστερήσεις οφειλόμενες σε πανδημία, απεργία και αλλαγές στο καστ.

Είναι ενδεικτικό, επίσης, ότι ο Χόλεϊ είναι γνωστός για μια τηλεοπτική μεταγραφή μεγάλου σινεμά («Fargo»), για μια σειρά βασισμένη σε MCU σούπερ ήρωα («Legion») και για μια ταινία, όπου χωρίσανε οι άντρες από τ' αγόρια («Lucy in the Sky» - το θυμάστε όλοι #not).  Με άλλα λόγια δεν αρκεί που βρίσκονται ταλαντούχοι κι εργατικοί άνθρωποι αλλά από τη μια οδηγούνται από την βιομηχανία σε μηρυκασμούς κι από την άλλη αναδεικνύονται υπέρμετρα και μόλις πάνε στο σινεμά ο βασιλιάς είναι γυμνός. Δεν συμβαίνει ασφαλώς σε όλους, συμβαίνει όμως σε σχεδόν όλους. Και ο πήχυς κατεβαίνει.

Τέλος πάντως το «Alien: Earth», όπως ονομάζεται, θα είναι τοποθετημένο 30 χρόνια πριν την ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, οι αναφορές του σύμφωνα με τον Χόλεϊ θα είναι από τις πρώτες δύο παρά από τα φληναφήματα των τελευταίων ετών και καταπιάνεται αρκετά με το θέμα του ΑΙ. Τα γυρίσματα γίνοντα στην Ταϊλάνδη για λογαριασμό του FX/Hulu. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ δεν εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στην παραγωγή αυτή. Σύμφωνα με τον Χόλεϊ αυτή «θα είναι μια ιστορία για την άνθρωπο και την παγίδευσή του ανάμεσα στην πρωταρχική, παρασιτική κατάσταση και το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενόσω και τα δύο προσπαθούν να μας καθαρίσουν.»

Αισιοδοξία που καθρεφτίζει την παγκόσμια ζοφερότητα, σα να λέμε. Γιορτή τηλεθέασης, τσιμπούσι πρωτοτυπίας.

Το Oxbelly Retreat 2024 ανακοινώνει τους συμμετέχοντες και συμβούλους τουΕίναι το «Senna» το επόμενο «Squid Game»; Θα το μάθουμε τον Νοέμβριο