Το 66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο ανοίγει τα χαρτιά του, ανακοινώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών με νέους δημιουργούς, αναγνωρισμένους auteurs, αλλά και μερικές πιο mainstream προτάσεις στην Πιάτσα Γκράντε, όπως η ρομαντική κομεντί «About Time» του Ρίτσαρντ Κέρτις με τη Ρέιτσελ Μακάνταμς ή το «We’ re the Millers» με Τζέισον Σουντέικις και Τζένιφερ Άνιστον.
Το Φεστιβάλ, στην πρώτη του διοργάνωση υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Κάρλο Κάτριαν, ανοίγει τις πύλες του στις 7 Αυγούστου με το «2 Guns» του Μπαλτάζαρ Κόρμακουρ, που θα κάνει πανηγυρική πρεμιέρα, παρουσία του Ισλανδού σκηνοθέτη.
Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχει και ο Γιώργος Λάνθιμος, είναι ο Φιλιππινέζος Λαβ Ντιάζ, με υπόλοιπα μέλη τη σκηνοθέτιδα του «Πολεμώντας για τη Νίκη» και του «Main Dans la Main» Βαλερί Ντονζελί από τη Γαλλία, το Χιλιανό παραγωγό Χουάν ντε Ντιός Λαρέν και τον κριτικό Ματίας Μπρούνερ από την Ελβετία.
Το φεστιβάλ παραμένει προσηλωμένο στην ανακάλυψη νέων κινηματογραφιστών, τις εκπλήξεις και το ποιοτικό ανεξάρτητο σινεμά, αλλά ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής δηλώνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση γνωστών ονομάτων της φεστιβαλικής αλυσίδας στο κάλεσμα της φετινής διοργάνωσης.
Η «Gabrielle» της Καναδής Λουίζ Αρσαμπό, με θέμα μια νεαρή γυναίκα με διαταραγμένο ψυχικό κόσμο, αλλά και δίψα για ρομαντικό έρωτα, το γυρισμένο στο Μιλάνο νέο-νουάρ «The Human Factor» του Ιταλού Μπρούνο Ολιβιέρο και το «Gloria» του Χιλιανού Σεμπαστιάν Λελιό, ένα από τα φετινά αγαπημένα του φεστιβάλ Βερολίνου (Αργυρή Άρκτος γυναικείου ρόλου για την Παουλίνα Γκαρσία), αλλά και το θρυλικό «Fitzcarraldo» του Βέρνερ Χέρτσογκ - συμπαραγωγή Γερμανίας και Περού του 1982 και το ίδιας εποχής «Rich and Famous» με τη Ζακλίν Μπισέ θα προβληθούν στην εμβληματική Πιάτσα Γκράντε.
Ανάμεσα στις 18 πρεμιέρες του επίσημου διαγωνιστικού (που αριθμεί συνολικά 20 ταινίες) ισχυρή παρουσία έχει η Ασία με το θαμώνα του φεστιβάλ Σίντζι Αογιάμα από την Ιαπωνία που φέρνει στο Λοκάρνο το τολμηρό ψυχόδραμα «Backwater», αλλά και τον Κιόσι Κουροσάβα (Tokyo Sonata) που «κατεβάζει» το επιστημονικής φαντασίας «Real».
Ανάμεσα στις ασιατικές ταινίες ξεχωρίζουν το «Our Sunhi» του Νοτιοκορεάτη δημιουργού Σανγκ Σο Χονγκ, που διαγωνίστηκε με το «Nobody’s Daughter Haewon» στη Μπερλινάλε και η ταινία ενηλικίωσης «A Time in Quchi» του Τσο Τσι Τσανγκ (Soul of a Demon), πρώην βοηθoύ του βραβευμένου στις Κάννες Ξιάο Ξιεν Χου (Τhe Puppetmaster, Three Times), ενώ μεταξύ άλλων Ευρωπαίων θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Λεοπάρδαλη ο Άλμπερτ Σέρα με το γοτθικό ρομάντζο «Story of my Death» και ο Ιταλός Πίπο Ντελμπόνο με το εν μέρει γυρισμένο με iPhone δράμα του «Sangue». Στο διαγωνιστικό επίσης και το ενδιαφέρον σύγχρονο giallo «Τhe Strange Colour of your Body's Tears» των Ελέν Κατέ και Μπρουνό Φορτσανί, αλλά και ο βραβευμένος στις Κάννες για το «Αστυνομία-Ταυτότητα» Ρουμάνος Κορνέλιου Παρουμπόϊου με το νέο του φιλμ «Metabolism».
Ο νικητής του SXSW, Ντέστιν Κρέτον έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με το «Short Term 12», μια νεανική δραματική ταινία με τη Μπρι Λάρσον. Στο πιο πειραματικό παράλληλο τμήμα Cineasts of the Present βρίσκουμε και το «The Dirties» του Ματ Τζόνσον, μια ακόμα νεανική ταινία για το σχολικό bullying.
Ταινία λήξης του Φεστιβάλ στις 17 Αυγούστου. είναι το ντοκιμαντέρ «Sur le chemin de l'école» του Πασκάλ Πλισόν, που επικεντρώνεται στις δυσκολίες και τα εμπόδια που έχουν να υπερβούν 4 παιδιά σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη καθώς ξεκινούν καθημερινά από το σπίτι για να φτάσουν στη σχολική τάξη.
Piazza Grande
2 Guns
Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ (ΗΠΑ)
About Time
Ρίτσαρντ Κέρτις (Βρετανία)
Blue Ruin
Τζέρεμι Σόλνιερ (US)
Fitzcarraldo
Βέρνερ Χέρτσογκ (Γερμανία - Περού)
Gabrielle
Λουίζ Αρσαμπό (Καναδάς)
Gloria
Σεμπαστιάν Λελιο (Χιλή)
La Variabile Umana (The Human Factor)
Μπρούνο Ολιβιέρο (Ιταλία)
L’expérience Blocher
Ζαν Στεφάν Μπρον (Ελβετία- Γαλλία)
Les Grandes Ondes (À L’ouest) (Longwave)
Mr. Morgan’s Last Love
Σάντρα Νέτελμπεκ (Γερμανία - Βέλγιο)
Rich And Famous
Τζορτζ Κούκορ (ΗΠΑ)
Sur Le Chemin De L’école (On The Way to School)
Πασκάλ Πλισόν (Γαλλία)
The Keeper Of Lost Causes (Kvinden i buret)
Μίκελ Νόργκαρντ (Δανία, Γερμανία, Σουηδία)
Vijay And I
Σαν Γκαρμπάρσκι (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γερμανία)
We’re The Millers
Ρόσον Μάρσαλ Θέρμπερ (ΗΠΑ)
Wrong Cops
Κουέντιν Ντιπιέ (Γαλλία, ΗΠΑ)
Διεθνές Διαγωνιστικό
Când Se Lasa Seara Peste Bucuresti Sau Metabolism (When Evening Falls On Bucharest or Metabolism)
Κορνέλιου Παρουμπόϊου (Ρουμανία)
E Agora? Lembra-Me (What Now? Remind Me)
Χοακίμ Πίντο (Πορτογαλία)
Educação Sentimental (Sentimental Education)
Χούλιο Μπρεσάνε (Βραζιλία)
El Mudo
Ντανιέλ και Ντιέγκο Βέγκα (Περού, Γαλλία, Μεξικό)
Exhibition
Τζοάνα Χογκ (Βρετανία)
Feuchtgebiete
Ντέιβιντ Βεντ (Γερμανία)
Gare Du Nord
Κλερ Σιμόν (Γαλλία, Καναδάς)
Historia De La Meva Mort (Story Of My Death)
Αλμπερτ Σέρα (Ισπανία, Γαλλία)
L’étrange Couleur Des Larmes De Ton Corps (The Strange Colour Of Your Body’s Tears)
Ελέν Κατέ και Μπρουνό Φορτσανί (Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο)
Mary, Queen Of Scots
Τόμας Ίμπαχ (Ελβετία, Γαλλία)
Pays Barbare
Γιερβάν Γιανικιάν και Άντζελα Ρίτσι Λούκι (Γαλλία)
Real
Κιρόσι Κουροσάβα (Ιαπωνία)
Sangue
Short Term 12
Ντέστιν Κρέτον (ΗΠΑ)
Shu Jia Zuo Ye (A Time In Quchi)
Τσο Τσι Τσανγκ (Ταϊβάν)
Tableau Noir (Black Board)
Ιβ Γιερσίν (Ελβετία)
Tomogui (Blackwater)
Σίντζι Αογιάμα (Ιαπωνία)
Tonnerre
Γκιγιόμ Μπρακ (Γαλλία)
U Ri Sunhi (Our Sunhi)
Σανγκσου Χονγκ (Νότια Κορέα)
Une Autre Vie
Εμανουέλ Μουρέ (Γαλλία)
Δείτε αναλυτικά τις λίστες των ταινιών από όλα τα τμήματα του 66ου Φεστιβάλ του Λοκάρνο στο επίσημο site της διοργάνωσης.