Με την καθιερωμένη μικρή και απολογιστικού χαρακτήρα ομιλία ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν στην επιτυχία και αυτής της διοργάνωσης, η οποία, όπως είχαμε πει, είχε επετειακό χαρακτήρα για την ολοκλήρωση 15 χρόνων.
Η μόνη άβολη στιγμή της βραδιάς ήταν η στιγμή που δόθηκε το ελληνικό βραβείο FIPRESCI από το μέλος της κριτικής επιτροπής, Νίκο Τσαγκαράκη, ο οποίος πριν απονείμει το βραβείο, αναφέρθηκε με μάλλον άκομψο τρόπο στη διαμάχη που προέκυψε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ανάμεσα στον κριτικό κινηματογράφου, Νίκο Αλέτρα, και το Φεστιβάλ, ζητώντας άστοχα από το Φεστιβάλ να «βρει την ταυτότητά του».
Η εν λόγω διαμάχη αφορά την διαμαρτυρία εκ μέρους του κυρίου Αλέτρα για το γεγονός ότι δεν ήταν ανάμεσα στους δημοσιογράφους των οποίων τα έξοδα διαμονής καλύπτει το Φεστιβάλ κάθε χρόνο και τον ισχυρισμό του ότι αυτό τον εμπόδισε να ασκήσει το επάγγελμά του - από την άλλη οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν όλοι οι δημοσιογράφοι και κριτικοί, και ότι σε καμία περίπτωση αυτό δε συνιστά ηθελημένη παρεμπόδιση του Φεστιβάλ στην δουλειά του κυρίου Αλέτρα.
Ο «Μανάβης» είναι ο αγαπημένος του κοινού
Η γλυκύτατη ταινία «Ο μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, που προβλήθηκε χθες για πρώτη φορά, κατάφερε να κερδίσει το ελληνικό Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’. Η ταινία ακολουθεί τον Νίκο Αναστασίου, ο οποίος κάνει, μαζί με τη γυναίκα του, Σοφία, το ίδιο δρομολόγιο κάθε βδομάδα, όλο το χρόνο, από τη δεκαετία του ’80. Ξεκινώντας από τα Τρίκαλα, επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, διανύοντας μια απόσταση 75 χιλιομέτρων.
Τρέιλερ για τον «Μανάβη»
Χωρίς να της λείπει το χιούμορ και τα πολύ όμορφα πλάνα από την περιοχή, η ταινία αναδεικνύει μια πλευρά της Ελλάδας που δυστυχώς τείνουμε να ξεχάσουμε ότι υπάρχει. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο παράδειγμα από αυτό το έργο για το πώς θα έπρεπε να εξιστορούνται οι ιστορίες της επαρχίας μας.
Τρέιλερ για το «Ο Εξ Αίματος Αδελφός»
Μια πολύ διαφορετική ιστορία γεμάτη από δυνατά συναισθήματα (δύσκολα συγκρατείς τα δάκρυα σου) πήρε το Βραβείο Κοινού για ξένη παραγωγή. «Ο Εξ Αίματος Αδελφός» του Στιβ Χούβερ προυσιάζει την ιστορία του Ρόκι, ο οποίος πήγε στην Ινδία ως τουρίστας και όταν βρέθηκε στο δρόμο του μια ομάδα παιδιών φορέων του ιού του AIDS, αποφάσισε να μείνει και να αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα τους.
Γυρισμένη από τον παλιό του φίλο, Στιβ, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ζωή και το έργο του Ρόκι στην περιοχή Ταμίλ Ναντού της Ινδίας εδώ και πέντε χρόνια, εστιάζοντας στην αφοσίωσή του στα παιδιά και στις οικογένειές τους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με θέματα ζωής και θανάτου.
Τα βραβεία κοινού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45’ για ελληνική παραγωγή απονεμήθηκε στην ταινία «Μια Κληρονομιά: Με την Ψυχή στο Στόμα» σε σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα και για ξένη παραγωγή στην ταινία «H Υψηλή Τιμή του Χρυσού» του Ρος Ντόμονι.
Τα υπόλοιπα βραβεία
Όπως είναι γνωστό το φεστιβάλ δεν έχει αυτόνομο διαγωνιστικό τμήμα αλλά εκτός από το μεγάλο βραβείο που βγαίνει από τη ψηφοφορία του κοινού, στην τελετή λήξης απονέμονται και τα βραβεία FIPRESCI, της ΕΡΤ3, του «Doc on Air» της ΕΡΤ, της Διεθνούς Αμνηστίας και το βραβείο της WWF.
Τρέιλερ για το «They Glow in the Dark»
Το Βραβεία FIPRESCI, της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου δηλαδή, για καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο «They Glow in the Dark» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (που έκανε πρεμιέρα ως work in progress στις 18ες ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE) χάρη στην «αιχμηρή, συγκινητική, χιουμοριστική και πολυεπίπεδη αποτίμηση αυτού που αποκαλούμε ζωή», όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η κριτική επιτροπή.
Το αντίστοιχο βραβείο για ξένη παραγωγή απονεμήθηκε στην ταινία «Μέρη μιας Οικογένειας» (Parts of a Family) του Ντιέγο Γκουτιέρες, ένα ντοκιμαντέρ που «σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εγκλωβισμένου σε 50 χρόνια ενός –κάποτε αγαπημένου – γάμου, στα δεσμά της μεγαλοαστικής αφθονίας, σε μια απομονωμένη έπαυλη στο Μεξικό. Μοιράζονται ένα σπίτι, αλλά όχι τις ζωές τους. Καθώς ο γάμος τους καταρρέει μπροστά στην κάμερα του κινηματογραφιστή γιου τους, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με την αποξένωση με τους δικούς του όρους. Πρόκειται για μια κινηματογραφικά ξεχωριστή σπουδή μιας ασφυκτικής σχέσης που κάποτε λεγόταν αγάπη».
Τρέιλερ για το «Little Land»
Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες «Little Land» σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά και «Νομάδες του Χειμώνα» σε σκηνοθεσία Μανιέλ φον Στιρλέρ. Τo βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1500 ευρώ για καθεμιά ταινία, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από την ΕΡΤ3.
Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ.
Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project «Playing With Fire» σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου, που «ρίχνει φως στην καθημερινότητα των ατρόμητων γυναικών ηθοποιών στο Αφγανιστάν και στη δουλειά μιας θαρραλέας ελληνίδας σκηνοθέτιδας.»
Τρέιλερ για το «Λέγε με Κούτσου»
Τέλος, το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Λέγε με Κούτσου» σε σκηνοθεσία Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ και Μάλικα Ζουχάλι- Ουόρολ, το βραβείο της WWF, που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, στην ταινία «Little Land», και το βραβείο Docs in Progress, που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ από την εταιρεία Authorwave, στην ταινία «Aunty» σε σκηνοθεσία και παραγωγή Σάλβα Μούνιοζ και Μανού Γκερόσα.
Με τις καλύτερες ευχές για το επόμενο φεστιβάλ.
Από τις 28 Μαρτίου ως τις 7 Απριλίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει μερικές επιλεγμένες ταινίες από τη φετινή επετειακή χρονιά του Φεστιβάλ - διαβάστε εδώ περισσότερα.