Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX

H δημιουργία της Σοφίας Εξάρχου με την εκστατική ερμηνεία της Δήμητρας Βλαγκοπούλου είναι υποψήφια στην πεντάδα των ταινιών που διεκδικούν το βραβείο LUX.

Από τον Πάνο Γκένα
Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX

Το πολυβραβευμένο «Animal» της Σοφίας Εξάρχου που κέρδισε πριν λίγους μήνες 7 Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και στη  φεστιβαλική του πορεία απέσπασε διεθνείς τιμές σε Λοκάρνο (βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας), Θεσσαλονίκη (Χρυσός Αλέξανδρος, ο πρώτος σε ελληνική ταινία μετά από τρεις δεκαετίες), Βανκούβερ (Vanguard Award), Βρυξέλλες (Prix Cineuropa), προσθέτει άλλη μία διάκριση στην φαρέτρα του.

Η ταινία ανακοινώθηκε πως θα διαγωνιστεί στην τελική φάση του Βραβείου LUX, που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas. Οι ταινίες που συμπληρώνουν την πεντάδα είναι οι: «Dahomey» (Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου), «Flow» (Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Ανεσί), «Intercepted» (Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου) και «Julie Keeps Quiet» (Βραβείο SACD στο Φεστιβάλ Καννών).

Διαβάστε ακόμη:
«Animal»: Η Σοφία Εξάρχου και η Δήμητρα Βλαγκοπούλου αναζητούν τη χαμένη ψυχή του ελληνικού καλοκαιριού

Αξίζει να σημειώσουμε πως το «Animal» είναι μόλις η τρίτη ελληνική ταινία που βρέθηκε στις υποψηφιότητες LUX στην 19χρονη ιστορία του θεσμού μετά την «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη.

Σκοπός του Βραβείου LUX είναι η προώθηση του διαλόγου και της αλληλεπίδρασης μεταξύ της πολιτικής και του κοινού, μέσω του κινηματογράφου. Οι ταινίες που προτείνονται αφορούν τις ευρωπαϊκές αξίες και αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με ορισμένα από τα κύρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα του σήμερα, όπως η ψυχική υγεία, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Διαβάστε τη γνώμη μας για το «Animal» εδώ.

Μετά την ανακοίνωση των φιναλίστ, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαμπίν Βερχέγιεν δήλωσε: «Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις και τις ελπίδες της κοινωνίας μας. Οι ταινίες της τελικής φάσης του διαγωνισμού, καθεμία με τον δικό της τρόπο, αναδεικνύουν την πλούσια ποικιλομορφία του κινηματογραφικού κόσμου. Προσφέρουν δυνατές ματιές σε φλέγοντα ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η κλιματική αλλαγή, η ιστορία μας και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Καταγράφουν σημαντικούς διαλόγους και μας προσκαλούν να δούμε τον κόσμο μέσα από διαφορετικά πρίσματα».

Η πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού Νέλα Ριλ πρόσθεσε: «Ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο έκφρασης που υπερβαίνει τις εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές διαιρέσεις. Το σινεμά είναι για όλους. Είναι μια μοναδική μορφή έκφρασης που χρησιμοποιεί το συναίσθημα, την αφήγηση και το πνεύμα για να μεταφέρει βαθύτερα, συχνά αισθητά νοήματα με τα οποία όλοι μπορούμε να συνδεθούμε. Αυτό είναι που κάνει το Βραβείο LUX συναρπαστικό - αναδεικνύεται σε καθρέφτη της πολυσχιδούς ζωής μας. Χαίρομαι που φέτος, για άλλη μία φορά, άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη θα απολαύσουν αυτή τη θαυμάσια τέχνη.»

 

Η νικήτρια ταινία του Βραβείου Κοινού LUX επιλέγεται από κοινού από πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ και από τους ευρωβουλευτές. Η πλατφόρμα για την αξιολόγηση των υποψήφιων ταινιών θα είναι ανοιχτή από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τον Απρίλιο του 2025. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2025 σε τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, παρουσία των εκπροσώπων των ταινιών που διαγωνίζονται στην τελική φάση.

 

Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2024 και Απριλίου 2025, το Κοινοβούλιο θα διοργανώσει προβολές και συζητήσεις σχετικά με τις ταινίες, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών.

Mega-ανακοίνωση: Το «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα έρχεται στις 30ές Νύχτες ΠρεμιέραςTrailer: Ο Κίλιαν Μέρφι στο συγκλονιστικό «Small Things Like These»