To Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων υμνεί την Ελευθερία και έρχεται στις 22 Σεπτεμβρίου στη Σύρο

Έχοντας ήδη λάβει 4.000 αιτήσεις για τα διαγωνιστικά του τμήματα από 107 χώρες, το Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, επιστρέφει για 14η χρονιά, απ’ τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή· σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας.

To Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων υμνεί την Ελευθερία και έρχεται στις 22 Σεπτεμβρίου στη Σύρο

Το φετινό φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αντλεί φέτος έμπνευση από τη γνωστή φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στον λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα, “Ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας [...], και εκάμαμε την Επανάσταση.”, αφιερώνοντας την ετήσια θεματική του στην Ελευθερία.

Το νέο promo trailer του φετινού Animasyros εμπνέεται από την ελευθερία και βασίζεται στο σχέδιο του Ιταλού εικαστικού, εικονογράφου και ανιμέιτορ Luca de Salvia, που επιμελήθηκε τη νέα οπτική ταυτότητα του Animasyros 2021. Στο έργο του συναντά κανείς το πάθος του για τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, τη γραφιστική και τον ήχο. Έχει δημιουργήσει ευάριθμες βραβευμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και κατά παραγγελία διαφημιστικές ταινίες. Ο ίδιος ο Luca περιγράφει το σχέδιό του για την οπτική ταυτότητα του Animasyros ως μια ωδή στη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό που προκαλεί η νεοαποκτηθείσα ελευθερία. Πρόκειται για ένα γραφιστικό σχέδιο που δημιουργήθηκε με γρήγορες πινελιές, που συνδυάζονται με ένα ζεύγος χρωματικής παλέτας.

Την ανάπτυξη και δημιουργία του trailer του Φεστιβάλ ανέλαβε το κορυφαίο κυπριακό ανιμέισον στούντιο Zedem Media. Έχοντας μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο του animation από το 2008, το στούντιο έχει στο ενεργητικό του -μεταξύ άλλων- ταινίες κινουμένων σχεδίων για πολυεθνικές εταιρείες, startups και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Οι παραγωγές του καλύπτουν διάφορα είδη ανιμέισον, όπως διαφημιστικά και εκπαιδευτικά βίντεο, καθώς και ταινίες μικρού μήκους που έχουν επιλεγεί και βραβευτεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. Αυτή την περίοδο, η Zedem αναπτύσσει την πρώτη της σειρά κινουμένων σχεδίων για την τηλεόραση, σε συνεργασία με εταιρία διανομής με έδρα τον Καναδά, ενώ η καινούργια ταινία μικρού μήκους του στούντιο με τίτλο «Μεσούτ» παρουσιάστηκε στο Animation du Monde pitching forum, στο Annecy International Animation Festival.

Το πλούσιο Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του φετινού Animasyros περιλαμβάνει το Αφιέρωμα Ελευθερία, προσεγγίζοντας την έννοια της ελευθερίας και της επανάστασης ως προς τη φυσική της μορφή, την υποδούλωση και τη φυλάκιση, τη στέρηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πολιτική ελευθερία, την αναπαραγωγική ελευθερία, αλλά και την ενδοοικογενειακή ελευθερία, την υποδούλωση των ζώων, τις ελεύθερες σχέσεις και την απελευθέρωση από την ατομική αδράνεια. Μέρος του φετινού αφιερώματος του Animasyros στην Ελευθερία θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς από φέτος εγκαινιάζει ένα νέο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Animation. Στο πρόγραμμα του φετινού Animasyros εντάσσεται, επίσης, το MEDAnima, ένα αφιέρωμα σε δημιουργούς και ταινίες ανιμέισον από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως τη Βόρειο Αφρική, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και επιλεγμένες Βαλκανικές χώρες.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει διακεκριμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες, καθώς και έργα διαχρονικά από παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες. Ως προς το Διεθνές Φοιτητικό του Πρόγραμμα, το φεστιβάλ υποδέχεται τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές. Πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται, επίσης, στο Διεθνές Πανόραμα, ενώ οι καλύτερες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται, όπως κάθε χρόνο, στο αντίστοιχο Ελληνικό. Το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει, επίσης, ταινίες K.ID.S με έργα ανιμέισον για όλη την οικογένεια, καθώς και ταινίες Animapride με queer αισθητική και περιεχόμενο που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα.

Η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς & Ελληνόφωνου Διαγωνιστικού Τμήματος του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από τους Γιάννη Σακαρίδη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τους σκηνοθέτες Ilze Burkovska Jacobsen από τη Λεττονία και Bruno Caetano από την Πορτογαλία. Η Κριτική Επιτροπή του Φοιτητικού Τμήματος και των τηλεοπτικών κατά παραγγελία ταινιών απαρτίζεται από τον Δημήτρη Πολιτάκη, δημοσιογράφο και συγγραφέα, από την Ιταλίδα σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό Kim Noce και τη σκηνοθέτη και animator Sofia El Khyari, από το Μαρόκο.

Επίσης, παρατείνεται έως τις 23 Ιουλίου η υποβολή συμμετοχών στο 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitch Coaching Workshop), που πραγματοποιείται φέτος στο πλαίσιο της 7ης Αγοράς και σε συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης Animation Studio Folimage. Το Pitching Forum θα προσφέρει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του ανιμέισον που συμμετέχουν στα επιλεγμένα projects στα pitch, να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, για να παρουσιάσουν το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό και σε μια διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του ανιμέισον. Η εν λόγω συνεργασία σε συνδυασμό με τις παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια και τις συναντήσεις δικτύωσης θα προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης ή απλώς την αγαπά, να διευρύνει το δίκτυό του, να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος.

Κεντρική ομιλήτρια της φετινής Αγοράς είναι η διακεκριμένη καλλιτέχνις Joanna Quinn, η οποία μαζί με τη Nancy Denney Phelps, την Corinne Destombes, τη Maria Lorenzo και τη Μαρινέτα Μακ Κρητικού, θα αποτελέσουν την επιτροπή του Pitching Forum.

Ο νικητής του Pitching Forum Agora Animasyros θα είναι επίσημος καλεσμένος του προγράμματος Artist-in-Residence, που διοργανώνει το Studio Folimage. Ξεκινώντας από τις αρχές του 2022, ο νικητής θα μετακομίσει στο Studio Folimage, στη Valence της Γαλλίας για έναν μήνα, ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από το στούντιο εγκαταστάσεις. Το pitch coaching workshop θα διευθύνει η Γαλλίδα Corinne Destombes, Head of Development της Folimage και η σκηνοθέτις Helen Friren. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στη Σύρο, στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Pitching Forum, και στις 26 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής του καλύτερου pitch στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ.