Η Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης είπε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άνδρες έχουν πέσει θύματα βιασμού σε συρράξεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών», προσθέτοντας ότι, παρόλο που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει γίνει μάρτυρας σε 67 χρόνια συγκρούσεων και εντάσεων, «δεν έχει αντιμετωπίσει τους βιασμούς εν καιρώ πολέμου «ως σοβαρή προτεραιότητα».
«Εσείς τοποθετείτε τον πήχη. Αν το Συμβούλιο θεωρήσει τη σεξουαλική βία ως προτεραιότητα, τότε θα γίνει προτεραιότητα και θα επέλθει πρόοδος. Αν δεν το κάνετε, ο τρόμος θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.
Το ρεπορτάζ της Guardian για την ομιλία της Αντζελίνα Τζολί
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ, που προήδρευσε της συνάντησης, υπογράμμισε ότι «σε συγκρούσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι βιασμοί χρησιμοποιούνται συστηματικά και ανελέητα, με τη σχεδόν σίγουρη γνώση ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τους δράστες».
Λίγο μετά την ομιλία της Τζολί, το Συμβούλιο υιοθέτησε ένα νομικά δεσμευτικό ψήφισμα που απαιτεί την ολική και άμεση παύση όλων των συμβάντων σεξουαλικής βίας από όλα τα μέρη σε ένοπλες συρράξεις. Σημείωσε δε ότι η σεξουαλική βία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και μια πράξη που συμβάλλει σε γενοκτονία, ενώ ζήτησε την παρακολούθηση της σεξουαλικής βίας και παρότρυνε τα Ηνωμένα Έθνη και τους δωρητές να βοηθήσουν τα θύματα.
Αυτό ήταν και το πιο ευρύ ψήφισμα που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο μέχρι σήμερα, ενώ ο Χαγκ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία σχεδιάζει να συνεχίσει την υπόθεση σε μια παγκόσμια τον Σεπτέμβριο για να συνεχίσει την προσπάθεια.
Ο Χαγκ επεσήμανε σε μετέπειτα συζήτηση ότι βασικό του κίνητρο για την πίεση για δράση ενάντια στη σεξουαλική βία ήταν ο πόλεμος στη Βοσνία, εν μέρει χάρη στην επαφή του με έναν σχετικό σύμβουλο αλλά και χάρη στην ταινία της Τζολί, «In the Land of Blood and Honey», που αγγίζει θεματικά το ζήτημα.
Η Τζολί, που έχει ταξιδέψει ευρέως στο πλαίσιο του ρόλου της ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, ανέφερε πολλές περιπτώσεις θυμάτων, όπως τη μητέρα ενός πεντάχρονου κοριτσιού και μια Σύρια γυναίκα που έκρυψε το πρόσωπό της, γιατί ήξερε ότι «αν μιλούσε για τα εγκλήματα εναντίον της, θα έπεφτε θύμα επίθεσης ξανά».
«Ας είμαστε ξεκάθαροι για αυτό για το οποίο μιλάμε: νεαρά κορίτσια γίνονται θύματα βιασμού και μένουν έγκυοι πριν τα σώματά τους να είναι ικανά να κυοφορήσουν ένα παιδί», ενώ, πρόσθεσε, συχνά προκαλούνται τραυματισμοί που οι γυναίκες κουβαλούν όλη τους τη ζωή.
Και τόνισε απευθυνόμενη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Εκπληρώστε τις δεσμεύσεις σας, συζητήστε το ζήτημα στη Βουλή σας, κινητοποιήστε τους ανθρώπους στις χώρες σας και ενσωματώστε το σε όλες σας τις εξωτερικές πολιτικές. Μαζί μπορείτε να γυρίσετε την παλίρροια της παγκόσμιας κοινής γνώμης, να θρυμματίσετε την ατιμωρησία και να σταματήσετε επιτέλους αυτή τη φρίκη.»
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, αναγνώρισε ότι η Τζολί είναι «η φωνή εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους και τώρα η φωνή των πάμπολλων επιζώντων των βιασμών εν καιρώ πολέμου, των οποίων τα σώματα έχουν χρησιμοποιηθεί ως πεδία μάχης».