Διπλή προβολή AOAFF: Η «Αγέλαστος Πέτρα» και «Το Λιμάνι της Χάβρης» απόψε στην Ελευσίνα

Κάντε ηλεκτρονική προκράτηση Δελτίων Εισόδου για την αποψινή προβολή των ταινιών «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή και «Το Λιμάνι της Χάβρης» του Άκι Καουρισμάκι. Δευτέρα 26 Ιουλίου στις 21:00 και 21:30, αντίστοιχα. Είσοδος Ελεύθερη.

Διπλή προβολή AOAFF: Η «Αγέλαστος Πέτρα» και «Το Λιμάνι της Χάβρης» απόψε στην Ελευσίνα

To Athens Open Air Film Festival, σε συνδιοργάνωση με την «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», οργάνωσε ένα τετραήμερο δρώμενο - κινηματογραφικό ταξίδι στην ιστορική Ελευσίνα, από τις 23 έως και τις 26 Ιουλίου 2021. Πρόκειται για μια σειρά δωρεάν κινηματογραφικών προβολών, εμπνευσμένων από την ανεξερεύνητη τοπογραφία της Ελευσίνας, με γνώμονα το σινεμά ως εικαστική παρέμβαση και ως ανάδειξη ενός χώρου, ως εμπειρία και διάλογο με μια τοποθεσία. 

Πρόθεση του Athens Open Air Film Festival ήταν η απρόσμενη συνομιλία της κινηματογραφικής θέασης με το φυσικό σκηνικό που θα τη φιλοξενήσει και τη μεταμόρφωση μιας σειράς προβολών σε site specific καλλιτεχνική δράση. 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πέντε (5) προβολές σε πέντε τοποθεσίες ιδιαίτερης αισθητικής και σημασίας για το ιστορικό φορτίο και το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ελευσίνας, προσφέροντας μια εκ νέου «ανάγνωση» πέντε εκπληκτικών φιλμ.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Σήμερα Δευτέρα 26 Ιουλίου, η δράση ολοκληρώνεται με τις προβολές των ταινιών «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή και «Το Λιμάνι της Χάβρης» του Άκι Καουρισμάκι. Διαβάστε λεπτομέρειες παρακάτω.

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:00
ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ, του Φίλιππου Κουτσαφτή (2000)

Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Από το 2000, χάρη στην αίσθηση που προκάλεσε η πολυβραβευμένη «Αγέλαστος Πέτρα», ο Φίλιππος Κουτσαφτής κατοχυρώθηκε ως μια σημαντική και επιδραστική φιγούρα στον χώρο του ελληνικού σινεμά τεκμηρίωσης. Στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν δύο συνεχόμενες προβολές (η μία μετά την άλλη), η πρώτη για το κοινό και η δεύτερη, παρουσία του περφόρμερ Τάσου Βασιλείου, θα αποτελέσει ειδική εγκατάσταση η οποία θα καθιστά την προβολή της ταινίας αντικείμενο πολλαπλής θέασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Διάρκεια: 85’

Ο Τάσος Βασιλείου είναι ηθοποιός (Θέατρο Τέχνης), θεατρικός σκηνοθέτης, μουσικός, τηλεοπτικός και κινηματογραφικός παραγωγός και έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής και κινηματογραφικής σκηνής (Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Τσιώλης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Νίκος Περράκης, Περικλής Χούρσογλου κ.ά.).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή 10λεπτο απόσπασμα (work in progress) από τη νέα ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή «Οι Ελευσίνιοι», σε παραγωγή της «ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ». 

Λίγα λόγια για την ταινία

«Πεινούσαμε στης γης την πλάτη, σα φάγαμε καλά πέσαμε εδώ στα χαμηλά ανίδεοι και χορτάτοι».
Γιώργος Σεφέρης, 1931, Στροφή

Η «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή είναι ένα κινηματογραφικό νάμα, μία ταινία που αφουγκράζεται σχεδόν εξαγνιστικά τα αρχέγονα μυστήρια της Ελευσίνας και νοηματοδοτεί εκ νέου την «έλευση» σε έναν τόπο Αποκάλυψης. Οι εικόνες του Κουτσαφτή συγκροτούν μία τελετουργία ανάδειξης του αρχαίου φωτός, αλλά και ένα ταξίδι στο σύγχρονο σκοτάδι, ένα σεβαστικό προσκύνημα στον μύθο που έχει βαφτίσει ιερά την γεωγραφία του τόπου και παράλληλα ένα κριτικό βλέμμα που σχολιάζει αντιστικτικά την μετουσίωση της πόλης.

Με έμπνευση την Δήμητρα που ξαπόστασε στην Αγέλαστο Πέτρα, έναν αμείλικτο, ορεινό όγκο για να μοιρολογήσει την αρπαγή της Περσεφόνης, το ομώνυμο ντοκιμαντέρ γίνεται σταδιακά μία μυστικιστική περιήγηση που αναδιατυπώνει τον αρχαίο θρήνο και γεφυρώνει το παρελθόν και το παρόν. Οι ιστορίες των απλών κατοίκων, γίνονται κομμάτι της ιστορίας της Ελευσίνας, εκεί όπου φύτρωσαν τα πρώτα δώρα της Θεάς για να θυσιαστούν μετά από αιώνες στον βωμό της εκβιομηχανοποίησης.

Ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ευγενικό κτέρισμα αναθηματικής προσφοράς για έναν τόπο και έναν λαό, που δυστυχώς ξεχνά. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2000. Πάνος Γκένας

Προκράτηση Δελτίων Εισόδου εδώ: https://forms.gle/ykdYq9eGzYNVRrVB7

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει την προβολή της ταινίας

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:30
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ (LE HAVRE, 2011) του Άκι Καουρισμάκι

Τοποθεσία Καρνάγιο «Η Γέφυρα»

Στο μέσο μιας απέλπιδος πραγματικότητας, ο Καουρισμάκι ανακαλύπτει ξανά την ανθρώπινη δυνατότητα για κάτι καλύτερο, οχυρώνεται με τους ήρωές του πίσω από έναν αφοπλιστικό ρομαντισμό και συνοψίζει την έννοια της συγκινητικής αγάπης στο υπέροχο πρωταγωνιστικό ζευγάρι των Αντρέ Βιλμς και Κάτι Ούτινεν. Χειροποίητη, ανεπιτήδευτη και με το βλέμμα διακριτικά σκυμμένο χαμηλά, η «Χάβρη» επικοινωνεί τα πάντα ψιθυριστά, επαναφέρει την κινηματογραφική μαγεία των απλών πραγμάτων και διδάσκει τη μετριοφροσύνη ως αρετή στην εποχή των μεγαλόσχημων δηλώσεων.

Λίγα λόγια για την ταινία

Στη Χάβρη γίνονται θαύματα. Σε μια πόλη γκρίζα και μουντή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Στο πολυσύχναστο λιμάνι της, το δεύτερο μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη Γαλλία, ένας μεσήλικας λούστρος με καλή καρδιά θα συναντήσει και θα πάρει υπό την προστασία του ένα μικρό αγόρι, το οποίο έχει μόλις φτάσει λαθραία με πλοίο από την Αφρική. Σε πείσμα της αντίξοης ζωής του, που τον έχει φορτώσει με αρρώστιες, χρέη και φτώχεια, ο ήρωας θα γίνει Καλός Σαμαρείτης και με τη βοήθεια των γύρω του θα ξαναβρεί όση ανθρωπιά έχει χαθεί προ καιρού.

Οι κυνικοί μπορεί να έχουν ήδη μειδιάσει διαβάζοντας τη σύνοψη της ταινίας. Γι’ αυτούς, όμως, όπως και για όλους τους υπόλοιπους θεατές, ο Άκι Καουρισμάκι ετοίμασε ένα γλυκύτατο ενήλικο παραμύθι το οποίο είναι πλήρως συνειδητοποιημένο της ασχήμιας και της απελπισίας που κρύβει αυτός ο κόσμος, επιλέγει εντούτοις να αντιμετωπίσει τα πάντα με ένα ζεστό χαμόγελο και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

Τίποτα το κοσμογονικό και το πρωτόγνωρο δεν συμβαίνει στο λιτό σινεμά του Φινλανδού δημιουργού. Η κάμερά του ακινητοποιείται σε θλιμμένες γειτονιές, σε μποέμικα καφέ όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, σε σπίτια που δεν βλέπει ποτέ ο ήλιος, σε χειμωνιάτικες μέρες που εύχεσαι να μην υπήρχαν ποτέ στη διάρκεια του χρόνου, σε πρόσωπα που παραμένουν ανέκφραστα ή σκυθρωπά, σε μια ζωή όπου δεν συμβαίνει το παραμικρό και η χαρά φαίνεται να έχει προ πολλού μεταναστεύσει σε περιοχές με θερμότερα κλίματα.

Στο μέσο μιας τόσο δυσοίωνης και απέλπιδος πραγματικότητας, ο Καουρισμάκι ανακαλύπτει ξανά την ανθρώπινη δυνατότητα για κάτι καλύτερο, οχυρώνεται με τους ήρωές του πίσω από έναν αφοπλιστικό ρομαντισμό και συνοψίζει την έννοια της συγκινητικής αγάπης στο υπέροχο πρωταγωνιστικό ζευγάρι των Αντρέ Βιλμς και Κάτι Ούτινεν.

Χειροποίητη, ανεπιτήδευτη και με το βλέμμα διακριτικά σκυμμένο χαμηλά, η «Χάβρη» επικοινωνεί τα πάντα ψιθυριστά, επαναφέρει την κινηματογραφική μαγεία των απλών πραγμάτων, διδάσκει τη μετριοφροσύνη ως αρετή στην εποχή των μεγαλόσχημων δηλώσεων και σε στέλνει έξω από την αίθουσα με δάκρυα στα μάτια. Τα οποία για σπάνια φορά δεν είναι δάκρυα λύπης. Αλλά χαράς. Λουκάς Κατσίκας

Πρωταγωνιστούν: Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν | Διάρκεια: 93’

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μετάβαση των θεατών στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνει αποκλειστικά με λεωφορεία τα οποία θα αναχωρούν μπροστά από το Παλαιό Ελαιουργείο.

Προκράτηση Δελτίων Εισόδου εδώ: https://forms.gle/SFbcqAhcnF9ojhci7

Το Παλαιό Ελαιουργείο απ' όπου θα ξεκινήσουν τα λεωφορεία για το Καρνάγιο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για την προσέλευση του κοινού στις προβολές

Δωρεάν Μετακίνηση

Για τους/τις θεατές που δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο για τις προβολές της Παρασκευής 23.7, Σαββάτου 24.7 και Δευτέρας 26.7 από την Αθήνα, το Athens Open Air Film Festival προσφέρει δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν από το Σύνταγμα και θα επιστρέψουν σε αυτό μετά το πέρας της προβολής. Προκράτηση θέσεων για τη μετακίνησή σας μπορείτε να κάνετε εδώ:

Δευτέρα, 26 Ιουλίου:  https://forms.gle/3drciVCMNmSXjSbA7

Οι ταινίες του προγράμματος

Παρασκευή 23 Ιουλίου | 21:15
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ: THE FINAL CUT (APOCALYPSE NOW: THE FINAL CUT, 1979 / 2019) του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Σάββατο 24 Ιουλίου | 21:15
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ - ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ (NOSFERATU- EINE SYMPHONIE DES GRAUENS, 1922) του Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου

Συνοδεία πρωτότυπης, ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη ΝΙΚΟ ΒΕΛΙΩΤΗ.

Κυριακή 25 Ιουλίου | 21:15
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΡΕΠΟΡΤΕΡ (THE PASSENGER, 1975) του Μικελάντζελο Αντονιόνι

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:00
ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ, του Φίλιππου Κουτσαφτή (2000)

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:30
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ (LE HAVRE, 2011) του Άκι Καουρισμάκι

Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για το σύνολο του προγράμματος εδώ

Δελτία Εισόδου

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η ομαλή ροή των θεατών μας στις προβολές, σας ενημερώνουμε ότι:

- Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ονομαστικά ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ τα οποία οι θεατές μπορούν να προμηθευτούν με ηλεκτρονική προκράτηση στο aoaff.gr.

- Κάθε θεατής δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου, οπότε παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε να έρθετε εγκαίρως μαζί με τους/τις συνοδούς σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθίσετε κοντά.

-  Θα τηρούνται αυστηρά οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των θεατών.

Καλές προβολές!

Για διαρκή ενημέρωση, νέες ανακοινώσεις και περισσότερες πληροφορίες συντονιστείτε στα site του cinemagazine.gr, του aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagramTwitter.