Το θρυλικό «Επάγγελμα: Ρεπόρτερ» του Μικελάντζελο Αντονιόνι στην παραλία της Ελευσίνας

Κάντε ηλεκτρονική προκράτηση Δελτίων Εισόδου για την προβολή της ταινίας «Επάγγελμα: Ρεπόρτερ», κινηματογραφικού ορόσημου της δεκαετίας του '70, την Κυριακή 25 Ιουλίου στις 21:15. Είσοδος Ελεύθερη.

Το θρυλικό «Επάγγελμα: Ρεπόρτερ» του Μικελάντζελο Αντονιόνι στην παραλία της Ελευσίνας

To Athens Open Air Film Festival, σε συνδιοργάνωση με την «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», σας προσκαλεί σε ένα τετραήμερο δρώμενο - κινηματογραφικό ταξίδι στην ιστορική Ελευσίνα, από τις 23 έως και τις 26 Ιουλίου 2021. Πρόκειται για μια σειρά δωρεάν κινηματογραφικών προβολών, εμπνευσμένων από την ανεξερεύνητη τοπογραφία της Ελευσίνας, με γνώμονα το σινεμά ως εικαστική παρέμβαση και ως ανάδειξη ενός χώρου, ως εμπειρία και διάλογο με μια τοποθεσία. 

Πρόθεση του Athens Open Air Film Festival είναι η απρόσμενη συνομιλία της κινηματογραφικής θέασης με το φυσικό σκηνικό που θα τη φιλοξενήσει και τη μεταμόρφωση μιας σειράς προβολών σε site specific καλλιτεχνική δράση. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε (5) προβολές σε πέντε τοποθεσίες ιδιαίτερης αισθητικής και σημασίας για το ιστορικό φορτίο και το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ελευσίνας, προσφέροντας μια εκ νέου «ανάγνωση» πέντε εκπληκτικών φιλμ.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου θα προβληθεί το «Επάγγελμα: Ρεπόρτερ» (1975) του Μικελάντζελο Αντονιόνι στον χώρο στάθμευσης Παλαιού Ελαιουργείου (Κανελλοπούλου 1, Παραλία Ελευσίνας). 

Μαέστρος της ελκυστικά κινηματογραφημένης αποξένωσης, και των ανθρωπίνων Ζωνών του Λυκόφωτος μέσα στις οποίες ταυτότητες, πεπρωμένα, χαρακτηριστικά και ολόκληρες ζωές χάνονται για να μην βρεθούν τις περισσότερες φορές ποτέ ξανά, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι πλάθει εδώ έναν σύνθετο και πανούργο ιστό ταινίας, ένα υπαρξιακό θρίλερ το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις θρυλικές δημιουργίες της δεκαετίας του ‘70.

Λίγα λόγια για την ταινία

Στη διάρκεια μιας αποστολής του στην Αφρική, και σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανταλλάξει την προϋπάρχουσα ζωή του με μια εντελώς καινούρια, ένας αμερικανικής καταγωγής τηλεοπτικός δημοσιογράφος επωμίζεται την επικίνδυνη ταυτότητα ενός νεκρού εμπόρου όπλων, ακολουθώντας στο εξής έναν αυτοκαταστροφικό μονόδρομο που θα τον οδηγήσει από την φυλακή στην οποία βρισκόταν σε μια φυλακή από την οποία δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει.

 

Μαέστρος της ελκυστικά κινηματογραφημένης αποξένωσης, της σινεμασκόπ αλλοτρίωσης και των ανθρωπίνων Ζωνών του Λυκόφωτος στο οποίο ταυτότητες, πεπρωμένα, χαρακτηριστικά και ολόκληρες ζωές χάνονται για να μην βρεθούν τις περισσότερες φορές ποτέ ξανά, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι πλάθει εδώ έναν σύνθετο και πανούργο ιστό ταινίας, ολοκληρώνοντας μια τρίπτυχη συνεργασία με τον μεγαλοπαραγωγό Κάρλο Πόντι και την εταιρεία Metro Goldwyn Mayer από την οποία είχαν προκύψει νωρίτερα το «Μπλόου Απ» (1966) και το «Ζαμπρίσκι Πόιντ» (1970).

Χρησιμοποιώντας την πρόφαση ενός θρίλερ και το δέλεαρ ενός κατ’ επίφαση σασπένς, ο Ιταλός δημιουργός αφήνει σταδιακά να υποχωρήσει το μυστήριο για να ξεσκεπάσει το μοναχικό και βαθύτατα ειρωνικό ταξίδι που διανύει προς την ανυπαρξία ένας ήρωας ο οποίος αγωνίζεται να ξεφύγει από τον εαυτό του. Πρόκειται για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή το οποίο μετατοπίζεται σταδιακά από το ρεαλιστικό στο μεταφυσικό μέσω μιας αφήγησης που σέβεται το ένστικτο του κοινού αρκετά ώστε να μην αποκαλύπτει ποτέ πλήρως τις μυστήριες διαθέσεις της.

Στοχασμός πάνω στο δηλητηριώδες νήμα που χωρίζει τα όνειρα από την πραγματοποίησή τους, το «Επάγγελμα: Ρεπόρτερ» αποτελεί στην πραγματικότητα ένα υπαρξιακό θρίλερ στο οποίο ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι αυτός του να χάσεις τον αληθινό σου εαυτό. Μέχρι τη στιγμή του φινάλε, όπου μέσα σε ένα αξέχαστο επτάλεπτο τράβελινγκ (αναμφίβολο τεχνικό επίτευγμα για την εποχή) ο Αντονιόνι καταφέρνει να χωρέσει τη ζωή, τον θάνατο και την ίδια την ψευδαισθησιακή δύναμη του σινεμά μαζί, η ταινία μετουσιώνει την εσωτερική οδύσσεια που βιώνει ο πρωταγωνιστής της σε μια «πρόσεχε τι ακριβώς εύχεσαι» παραβολή πάνω στην ματαιότητα και στο ανθρώπινο τίποτα.

Γνωρίζοντας μεγάλη καλλιτεχνική αποδοχή, μια οπωσδήποτε ανακουφιστική κατάληξη μετά την τεράστια αποτυχία που υπήρξε το «Ζαμπρίσκι Πόιντ» τέσσερα χρόνια πριν, το «Επάγγελμα: Ρεπόρτερ» έμελλε να αποτελέσει την τελευταία σπουδαία δημιουργία στην καριέρα του Ιταλού σκηνοθέτη και ένα από τα αριστουργήματα της δεκαετίας του ’70, έστω κι αν για πολύ καιρό βρισκόταν εξορισμένο από τις αίθουσες, λόγω της επιθυμίας του πρωταγωνιστή του, Τζακ Νίκολσον, να αγοράσει τα δικαιώματα του (αγαπημένου του) φιλμ και να μην το διαθέτει επί σειρά ετών για δημόσια προβολή. Λουκάς Κατσίκας

Πρωταγωνιστούν: Τζακ Νίκολσον, Μαρία Σνάιντερ, Ίαν Χέντρι | Διάρκεια: 119’

 

Προκράτηση Δελτίων Εισόδου εδώ: https://forms.gle/SmgSE8aY4k3pQSU7A

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει την προβολή της ταινίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι ταινίες του προγράμματος

Παρασκευή 23 Ιουλίου | 21:15

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ: THE FINAL CUT (APOCALYPSE NOW: THE FINAL CUT, 1979 / 2019) του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Σάββατο 24 Ιουλίου | 21:15
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ - ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ (NOSFERATU- EINE SYMPHONIE DES GRAUENS, 1922) του Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου

Συνοδεία πρωτότυπης, ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη ΝΙΚΟ ΒΕΛΙΩΤΗ.

Κυριακή 25 Ιουλίου | 21:15
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΡΕΠΟΡΤΕΡ (THE PASSENGER, 1975) του Μικελάντζελο Αντονιόνι

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:00
ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ, του Φίλιππου Κουτσαφτή (2000)

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:30
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ (LE HAVRE, 2011) του Άκι Καουρισμάκι

Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για το σύνολο του προγράμματος εδώ

Δελτία Εισόδου

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η ομαλή ροή των θεατών μας στις προβολές, σας ενημερώνουμε ότι:

- Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ονομαστικά ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ τα οποία οι θεατές μπορούν να προμηθευτούν με ηλεκτρονική προκράτηση στο aoaff.gr.

- Κάθε θεατής δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου, οπότε παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε να έρθετε εγκαίρως μαζί με τους/τις συνοδούς σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθίσετε κοντά.

-  Θα τηρούνται αυστηρά οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των θεατών.

Καλές μας προβολές!

Για διαρκή ενημέρωση, νέες ανακοινώσεις και περισσότερες πληροφορίες συντονιστείτε στα site του cinemagazine.gr, του aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagramTwitter.