Κάτω από την επιφάνεια του νερού διαδραματίζεται σημαντικό μέρος του σύγχρονου δράματος του νεοεμφανιζόμενου στη μεγάλου μήκους Αρη Μπαφαλούκα «Απνοια» - της ταινίας που συνοδεύει το «Attenberg» στις ελληνικές συμμετοχές του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Κι όμως, για τον ήρωα, έναν 23χρονο κολυμβητή (Σωτήρης Πάστρας), η αίσθηση ασφυξίας αφορά μονάχα τη ζωή του έξω από το νερό, καθώς η ευτυχής γνωριμία και ο έρωτάς του με μια νεαρή οικολόγο (Γιουλικα Σκαφιδά) εξελίσσεται σε σχέση προβληματική λόγω της όλο και μεγαλύτερης εξάρτησής της από τους φίλους και συνακτιβιστές της.
Ενδιαφέρον το θέμα και εύστοχοι οι παραλληλισμοί (στόχος της τριάδας των οικολόγων είναι η σωτήρια των δελφινιών που, αντίθετα με τον ήρωα, ηρεμούν όταν αναπνέουν), έτσι όπως προβάλλονται μέσα από μια ιστορία αγάπης με πικρή κατάληξη.
Η αλήθεια είναι πως την ίδια την ιστορία τη βρήκαμε ελάχιστα πειστική, κυρίως εξαιτίας της ανεπάρκειας στη διεύθυνση των ηθοποιών, οι οποίοι μοιάζουν να νοιάζονται περισσότερο για τη διεκπεραίωση του δράματος παρά για την «κατοίκησή» του. Από την άλλη, ωστόσο, η ρυθμική αφήγηση που παίζει με ακρίβεια ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και η εντυπωσιακά δημιουργική χρήση όλων των τεχνικών μέσων προδίδουν ένα σκηνοθετικό ταλέντο με λαμπρή, ως φαίνεται, εξέλιξη.
Εξ ου και η καθόλου τυχαία συμμετοχή του Αρη Μπαφαλούκα στο πάνελ της χθεσινής ημερίδας «Το ελληνικό σινεμά ξεπερνά τα σύνορα», ως ενός από τους εκπροσώπους της ανερχόμενης, πολυταξιδεμένης σε διεθνή φεστιβάλ γενιάς Ελλήνων κινηματογραφιστών.
Δίπλα του, οι Σύλλας Τζουμέρκας («Χώρα προέλευσης»), Βαρδής Μαρινάκης («Μαύρο λιβάδι»), Αλέξης Αλεξίου («Ιστορία 52η») και ο «παλαιότερος» Κωνσταντίνος Γιάνναρης, αλλά όχι και η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη όπως προβλεπόταν, λόγω καθήλωσης της πτήσης της στο παγωμένο Λονδίνο.
-
Βαρδής Μαρινάκης, Σύλλας Τζουμέρκας, Αλέξης Αλεξίου, Αρης Μπαφαλούκας και Κωνσταντίνος Γιάνναρης στο πάνελ της ημερίδας «Το ελληνικό σινεμά ξεπερνά τα σύνορα»
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιώργος Παπαλιός, χαρακτήρισε πολύ θετικό το σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο, καθώς, όπως σημείωσε, χωρίς αυτό δεν υπάρχει μέλλον για το σινεμά και χάρη σε αυτό οι κινηματογραφιστές δεν χρειάζεται να ζητιανεύουν.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τάσος Μπουλμέτης, εξέφρασε την πεποίθηση πως «η οικονομική κρίση θα βοηθήσει στην προβολή του ελληνικού κινηματογράφου τα επόμενα χρόνια».
Επιμένοντας στη ρομαντική πλευρά του κινηματογράφου ο Δημ. Εϊπίδης είπε πως «ο Ελληνας θεατής έχει εθιστεί στα εμπορικά προϊόντα, δεν είναι εκπαιδευμένος να παρακολουθεί ποιοτικό κινηματογράφο. Παρ’ όλα αυτά, εγώ παραμένω ρομαντικός και πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό».
«Συνεργασία με τον Δήμο»
«Το φεστιβάλ έκανε τη διορθωτική του κίνηση, τέρμα τα πάρτι». Ο Μισέλ Δημόπουλος επέστρεψε στο Φεστιβάλ αυτήν τη φορά από τη θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής. Υπεραμύνθηκε της προσπάθειας του Δ. Εϊπίδη για επιστροφή στο ποιοτικό σινεμά -«είχε χαθεί η αντίληψη με την οποία το ξεκινήσαμε και οι ταινίες δεν είχαν πια τόσο σημασία»-, άφησε αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση -«μερικές φορές ο ιδιοκτήτης μιας αυτοκινητοβιομηχανίας δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα αυτοκίνητα που πουλά, όσο για τα πάρτι, την επικοινωνία και τη διασκέδαση των πελατών του»- και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Γ.Μπουτάρη. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε υποστήριξη στο Φεστιβάλ από τις τοπικές αρχές. Εχει γίνει όμως μια μεγάλη αλλαγή στον δήμο και θα υπάρχει πλέον στενότερη συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά.
Κριτική Επιτροπή
Την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν ακόμα ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Σκ. Κόπτι, ο Ιρακινός δημιουργός Μ. Αλ Νταράτζι, ο γενικός διευθυντής της Αυστριακής Κινηματογραφικής Επιτροπής Μ. Σβάιγκχοφερ και ο Ιρανοαμερικανός παραγωγός Μπ. Χασέιμιαν.
Ρόμπυ Εκσιέλ - Μαρία Ριτζαλέου