H Tζένιφερ Κεντ φοβήθηκε ότι το «Babadοοk» είναι χάλια

Η δημιουργός της δημοφιλούς ταινίας τρόμου περιγράφει την αγωνιώδη εμπειρία της το βράδυ της πρεμιέρας στο Σάντανς, με αφορμή την επέτειο δέκα ετών.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
H Tζένιφερ Κεντ φοβήθηκε ότι το «Babadοοk» είναι χάλια

To «Babadook» είχε κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στις Νύχτες Πρεμιέρας πριν από δέκα χρόνια – στην ίδια έκδοση του φεστιβάλ είχαμε δει ΚΑΙ το «It Follows», να τα λέμε αυτά. Δέκα χρόνια μετά, θεωρείται ήδη ένας από τους επιφανείς εκπροσώπους τρόμου του 21ου αιώνα, γέννησε και ένα ανέλπιστο queer icon, καθώς ο Μπάμπαντουκ θεωρείται τέτοιο για αδιευκρίνιστους λόγους. Η Τζένιφερ Κεντ απογοήτευσε με τη δεύτερη ταινία της, το «Nightingale», αλλά σκηνοθέτησε το καλύτερο επεισόδιο του «Cabinet of Curiosities» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, το «Murmuring», έναν φόρο τιμής στα βρετανικά Ghost Stories for Christmas. Όσο για τα μελλοντικά της σχέδια, οι φήμες θέλουν να ανακοινώνεται σύντομα η συμμετοχή της σε πρότζεκτ εγνωσμένης αξίας.

Tην περίοδο αυτή το «Babadook» προβάλλεται ξανά στις αμερικανικές αίθουσες σε ειδικές προβολές. H Kεντ μίλησε με το Variety και στην κουβέντα επάνω, αποκάλυψε ότι κατά την πρώτη προβολή της ταινίας στο Σάντανς πήρε μεγάλη κρυάδα. «Ήμουν μέσα στην αίθουσα και βρισκόμουν σε μια κατάσταση διαρκούς αναστάτωσης και ανησυχίας. “Γιατί βήχει αυτή η γυναίκα; Γιατί επικρατεί σιωπή στην αίθουσα; Δηλαδή θα προτιμούσες να μιλούν κατά τη διάρκεια της ταινίας σου;” To μυαλό μου έτρεχε σε πολλές κατευθύνσεις. Και όταν τελείωσε η προβολή, μια γυναίκα μπροστά μου είπε ότι αυτό που είδε ήταν χάλια και με έλουσε κρύος ιδρώτας. Φοβήθηκα ότι η ταινία μου είναι χάλια. Και μετά άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτες κριτικές και όλα πήραν τον δρόμο τους. Νιώθω πολύ τυχερή που θυμούνται ακόμα το ντεμπούτο μου», κατέληξε η Κεντ.

Ελπίζουμε σε επετειακές προβολές και στα μέρη μας.

Cycladic Screenings: Μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 30ές Νύχτες ΠρεμιέραςΟ Στιβ ΜακΚουίν αποκαλύπτει την πηγή έμπνευσης του «Blitz»