Ποινική δίωξη σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Η Εισαγγελία της Σάντα Φε αποφάσισε την ποινική δίωξη του ηθοποιού για το ατύχημα στα γυρίσματα του γουέστεν «Rust», το οποίο οδήγησε στον θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς. Ο Μπόλντουιν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως 5 έτη σε περίπτωση καταδίκης του.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Ποινική δίωξη σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χτες στο Χόλιγουντ η είδηση ότι το Γραφείο Εισαγγελίας της Σαντα Φε αποφάσισε την ποινική δίωξη του Άλεκ Μπόλντουιν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Θυμίζουμε ότι στα γυρίσματα του γουέστερν «Rust» η διευθύντρια φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς ζήτησε από τον Μπόλντουιν να βγάλει το όπλο του από τη θήκη και να το στρέψει προς το μέρος της για να στήσει ένα πλάνο. Εκείνος το έκανε έχοντας βεβαιωθεί ότι το όπλο έχει άσφαιρα από τον οπλουργό της ταινίας, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει αντίστοιχες κατηγορίες, μόνο που το όπλο είχε μια κανονική σφαίρα, εκπυρσοκρότησε και η σφαίρα διαπέρασε το σώμα της άτυχης φωτογράφου η οποία στη συνέχεια κατέληξε.

Ο Μπόλντουιν διώκεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως 5 χρόνια σε περίπτωση καταδίκης του, καθώς πρόκειται για διακεκριμένο έγκλημα επειδή μεσολάβησε η χρήση όπλου – το βασικό έγκλημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ως 18 μήνες και πρόστιμο 5.00 δολαρίων. Η απόφαση της Εισαγγελίας να προχωρήσει σε ποινική δίωξη προκάλεσε έκπληξη καθώς αρκετοί θεωρούσαν δεδομένο ότι ο ηθοποιός δεν θα οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το Σωματείο Αμερικανών Εργαζομένων Ηθοποιών SAG- AFTRA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωσε την υποστήριξη του στον Μπόλντουιν, κατακεραυνώνοντας την ενέργεια της Εισαγγελίας.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ο θάνατος της Χαλίνα Χάτσινς είναι μια τραγωδία που διογκώνεται από το γεγονός ότι μπορούσε να έχει αποτραπεί. Δεν συνιστά όμως παράβαση καθήκοντος και οποιασδήποτε άλλης φύσης εγκληματική ενέργεια από την πλευρά κανενός ηθοποιού. Το επιχείρημα της Εισαγγελίας ότι ένας ηθοποιός έχει καθήκον να ελέγξει τη λειτουργικότητα και τον μηχανισμό ενός όπλου στα γυρίσματα μιας παραγωγής είναι λανθασμένο και δηλώνει άγνοια. Τα όπλα δίνονται στους ηθοποιούς υπό της οδηγίες και τον έλεγχο ειδικών επαγγελματιών, άμεσα υπεύθυνων για την ασφάλεια και την ορθή λειτουργία τους. Επιπροσθέτως, η εργοδοσία είναι πάντοτε υπεύθυνη για την τήρηση ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και για την επίβλεψη των εργαζομένων. Οι προδιαγραφές για την ασφάλεια των όπλων που χρησιμοποιούνται σε μια παραγωγή και για την χρήση άσφαιρων πυρομαχικών προβλέπονται ξεκάθαρα στον σχετικό κανονισμό της Επιτροπής Ασφαλείας της Κινηματογραφικής και Τηλεοπτικής Βιομηχανίας, όπου δεν αναφέρεται πουθενά το καθήκον ενός ηθοποιού να ελέγχει το όπλο που του δίνεται στα χέρια. Οι ηθοποιοί εκπαιδεύονται για να ερμηνεύουν όχι για να έχουν γνώση πάνω στον μηχανισμό και τη λειτουργία εντός των προδιαγραφών ασφαλείας ενός όπλου.»

Αναμένουμε τον ορισμό της δικασίμου και την εξέλιξη της υπόθεσης.