«Jehanne»: Ο Μπαζ Λούρμαν ετοιμάζει ταινία για την Ζαν Ντ'Αρκ

Μετά τον Βασιλιά του Ροκ Εντ Ρολ, ο μαξιμαλιστής Μπαζ Λούρμαν ετοιμάζεται για μία νέα, επική «αγιογραφία».

Από τον Πάνο Γκένα
«Jehanne»: Ο Μπαζ Λούρμαν ετοιμάζει ταινία για την Ζαν Ντ'Αρκ

Ο άνθρωπος που άνοξε την Κόκκινη Κουρτίνα στα «Βήματα που Γοητεύουν», φώτισε με νέον φώτα την τραγωδία των «Romeo + Juliet», επανατοποθέτησε το μιούζικαλ στο Χόλιγουντ με το «Moulin Rouge!» (2001), διασκεύασε οπερετικά τον «Μεγάλο Γκάτσμπι» και κινηματογράφισε την αστραφτερή κάθοδο του «Elvis» (για την «Αυστραλία» ούε λόγος...), επιστρέφει με πρόδηλο καλλιτεχνικό θράσος (για καλό το λέμε). 

Το ξέφρενο δημιουργικό μυαλό του Μπαζ Λούρμαν με τα υπερηχητικά μοντάζ, την εξεζητημένη μουσική ταπισερί και την επήρεια στο δράμα, θα συναντήσει την Ζαν Ντ'Αρκ, για την οποία υπάρχουν ουκ ολίγα κινηματογραφικά πορτρέτα. Το σίγουρο είναι πως ο Λούρμαν θα «πειράξει» με τον ξεχωριστό - όσο κι αμφιλεγόμενο - τρόπο του την αγιογραφία της Ιωάννας της Λοραίνης, μακριά από τα ριζοσπαστικά θεία κοντινά του Ντράγιερ («Το Πάθος της Ζαν Ντ'Αρκ»), την εντονη θεατρικότητα του Φλέμινγκ («Joan of Arc»), τη σουρεαλιστική φαντασία του Ροσελίνι («Joan of Arc at the Stake»), την χλιαρή αφήγηση του Μπεσόν («The Messenger») και την μεταμοντέρνα μιούζικαλ εκδοχή του Ντιμόντ («Jeanne»). Ο Λούρμαν έχει αποδείξει πως επιθυμεί να μιλά μεγαλόφωνα, όσο και οι larger-than-life χαρακτήρες που αποτελούν το κέντρο της φιλμογραφίας του.  Στα χαρτιά η Ζαν Ντ'Αρκ του ταιριάζει με (μαρτυρικό) γάντι.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της βασικής πρωταγωνίστριας. Θα είναι κάποια άγνωστη ηθοποιός ή (αν λάβουμε υπόψιν τις ποπ ευαισθησίες του) η Τζένα Ορτέγκα που πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει πως επιθυμεί διακαώς να ενσαρκώσει την Ζαν Ντ' Αρκ στην οθόνη;

Η ταινία θα έχει τίτλο «Jehanne» και μετά τις 8 οσκαρικές υποψηφιότητες (+ την εμπορική απήχηση) του «Elvis» θα έχει τις ευλογίες της Warner. Θεωρήστε από τώρα δεδομένες οσκαρικές υποψηφιότητες για Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Κοστούμια.

Τρέιλερ «Mickey 17»: Ο Μπονγκ Τζουν Χο σκοτώνει (ξανά και ξανά) τον Ρόμπερτ ΠάτινσονΤο Cinobo Όπερα γίνεται η μόνη αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας που είναι προσβάσιμη με αμαξίδιο