Berlinale 2024: Στο «Dahomey» της Μάτι Ντιόπ η φετινή Χρυσή Άρκτος

Yπό την προεδρία της Λουπίτα Νιόνγκο, η Γαλλο-Σενεγαλέζα δημιουργός Μάτι Ντιόπ κέρδισε τη μεγάλη διάκριση του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Από τον Πάνο Γκένα
Berlinale 2024: Στο «Dahomey» της Μάτι Ντιόπ η φετινή Χρυσή Άρκτος

...then we take Berlin!

Πέντε χρόνια μετά το Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ Καννών με το «Atlantics», η σκηνοθέτρια Μάτι Ντιόπ (αρκετοί την θυμούνται και από το ντεμπούτο της στην υποκριτική με το «35 Shots of Rum» της Κλερ Ντενί) κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, διοργάνωση που σηματοδοτεί και το τέλος της διεύθυνσης του Κάρλο Σατριάν.

Η εξαιρετικά ιδιόρρυθμη και ενδιαφέρουσα σύνθεση της κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία της βραβευμένης με Όσκαρ, Λουπίτα Νιόνγκο, έδωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ σε ντοκιμαντέρ (θυμίζουμε πως περσινή νικήτρια ήταν το «On the Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρτ). Στο «Dahomey», η Μάτι Ντιόπ ανοίγει μία μεγάλη κουβέντα για τις λεηλασίες των γαλλικών αποικιακών στρατευμάτων με αφορμή την επιστροφή 26 θησαυρών του Βασιλείου της Δαχομέης (σημερινό Μπενίν) από το Παρίσι. Όπως είχε αναφέρει ο συνάδελφος Παύλος Κυριαζής πριν λίγες μέρες στην ανταπόκρισή του: «Η πολιτική απόχρωση του ντοκιμαντέρ της Ντιόπ στο φετινό Διαγωνιστικό δεν αποκλείεται να συγκινήσει την Πρόεδρο της επιτροπής, Λουπίτα Νιόνγκο, αν εκείνη επιθυμεί να ρίξει περισσότερο φως σε αυτή την αδικία».

 

Ο Χονγκ Σανγκσου συνέχισε το επιτυχημένο σερί βραβεύσεών του στη Μπερλινάλε αποσπώντας την Αργυρή Άρκτο - Μέγα Βραβείο της Επιτροπής για το «A Traveler’s Needs» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Το ίδιο βραβείο είχε κερδίσει το 2022 με το «The Novelist’s Film», ενώ έχει βραβευτεί στην κατηγορία του σεναρίου για την «Εισαγωγή» και με την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας για τη «Γυναίκα που Έφυγε».

Ανατρέποντας τα προγνωστικά (και τη λογική) η sci-fi παρωδία «The Empire» του Μπρούνο Ντιμόν κέρδισε την Αργυρή Άρκτο - Βραβείο της Επιτροπής, το ιδιαίτερο «Πέπε» για τον ιπποπόταμο του Πάμπλο Εσκομπάρ σε σκηνοθεσία Νέλσον Κάρλος Ντε Λος Σάντος Αρίας «έφυγε» με το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ο Σεμπάστιαν Σταν στην μετά-Avengers εποχή τιμήθηκε για την ερμηνεία του στο «A Different Man», η λατρεμένη Έμιλι Γουάτσον κέρδισε την υποστηρικτική ερμηνεία για το «Small Things Like These» (Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ), ενώ το τρίωρο οικογενειακό έπος του Ματίας Γκλάσνερ «Dying» και ο φολκ τρόμος του «The Devil’s Bath» επισημάνθηκαν στις κατηγορίες Σεναρίου και Καλλιτεχνικής Συνεισφοράς, αντίστοιχα.

Αναλυτικά τα βραβεία του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Χρυσή Άρκτος: «Dahomey», Μάτι Ντιόπ
Διαβάστε τη γνώμη μας εδώ

Αργυρή Άρκτος Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «A Traveler’s Needs», Χονγκ Σανγκσού
Διαβάστε τη γνώμη μας εδώ

Ασημένια Άρκτος Βραβείο της: «The Empire», Μπρούνο Ντιμόν

Διαβάστε τη γνώμη μας εδώ

Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας: «Πεπέ», Νέλσον Κάρλος Ντε Λος Σάντος Άριας
Διαβάστε τη γνώμη μας εδώ

Αργυρή Άρκτος Ερμηνείας: «A Different Man», Σεμπάστιαν Σταν
Διαβάστε τη γνώμη μας εδώ

Αργυρή Άρκτος Υποστηρικτικής Ερμηνείας: «Small Things Like These», Έμιλι Γουάτσον

Διαβάστε τη γνώμη μας εδώ

Αργυρή Άρκτος Σεναρίου: «Dying», Ματίας Γκλάσνερ
Διαβάστε τη γνώμη μας εδώ

Αργυρή Άρκτος Εξαιρετικής Καλλιτεχνικής Συνεισφοράς: «The Devil’s Bath», Μάρτιν Γκσλαχτ
Διαβάστε τη γνώμη μας εδώ