Η θεματική του ντοκιμαντέρ περιστρέφεται γύρω από τις φάλαινες δολοφόνους σε αιχμαλωσία, και συγκεκριμένα τον Τίλικουμ, μια 32χρονη όρκα που βρίσκεται στο πάρκο SeaWorld της Φλόριντα και έχει υπάρξει υπέυθυνη για το θάνατο τριών ανθρώπων, μέχρι στιγμής, με πιο χαρακτηριστική την άγρια επίθεση στην εκπαιδεύτρια Ντον Μπράνσο.
Με υπότιτλο «Ποτέ μην αιχμαλωτίζεις αυτό που δεν μπορείς να ελέγξεις» και τους δημιουργούς να αναφέρουν ότι το φιλμ παρουσιάζει «πώς η φύση εκδικείται τον άνθρωπο όταν έρθει στα όρια της», το «Blackfish» μοιάζει ως προπαγάνδα για την απελευθέρωση των ζώων, και ως τέτοια έχει προκαλέσει το μένος του θαλάσσιου πάρκου SeaWorld, μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων που στηρίζεται στα γνωστά σόου με τις εκπαιδευμένες φάλαινες.
Η κινηματογραφιστής Γκαμπριέλα Κάουπερθγουάιτ δήλωσε πρόσφατα στους New York Times ότι αντιμετώπισε το θέμα της σαν δημοσιογράφος με ανοιχτή σκέψη. Στην ταινία ακούμε πολλές μαρτυρίες από πρώην εκπαιδευτές του SeaWorld για τις αρνητικές επιπτώσεις τού να κρατούνται αυτά τα γιγάντια, ευαίσθητα πλάσματα φυλακισμένα.
Βλέπουμε πλάνα από κρυφές κάμερες όπου ξεναγοί του SeaWorld δίνουν ψευδείς πληροφορίες στο κοινό για το μέσο όρο ζωής και τα πτερύγια των φαλαινών Όρκα (το ραχιαίο πτερύγιο των αιχμάλωτων φαλαινών συνήθως καταρρέει ή πέφτει στο πλάι, κάτι σπάνιο στη φύση).
Βλέπουμε ακόμα και αρχειακό υλικό από βίαιες επιθέσεις φάλαινας σε άνθρωπο, αλλά δεν ακούμε τίποτα από το ίδιο το SeaWorld, εκπρόσωποι του οποίου αρνήθηκαν οποιεσδήποτε δηλώσεις στην δημιουργό γιατί «αμφισβητούσαν ότι το υλικό θα χρησιμοποιηθεί με καλές προθέσεις».
To επίσημο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ
Τώρα, όμως, με την επικείμενη κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ στην Αμερική και την Αγγλία ο αντιπρόεδρος του SeaWorld έστειλε προσωπικά email σε περισσότερους από 50 διάσημους κριτικούς κινηματογράφου, απαντώντας σε διάφορα σημεία του φιλμ, το οποίο χαρακτήρισε «ντροπιαστικά ανέντιμο, επιτηδευμένα παραπλανητικό και επιστημονικά ανακριβές.»
Αναφερόμενος σε κάποιες από τις θέσεις του φιλμ, ο αντιπρόεδρος του SeaWorld αμφισβήτησε ότι οι φάλαινες των πάρκων τους αιχμαλωτίζονται από τη φύση (μιας και οι περισσότερες γεννιούνται πια σε θαλάσσια πάρκα, όπως λέει), όπως και το ότι αυτές που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον έχουν διπλάσιο χρόνο ζωής από αυτές που είναι αιχμάλωτες.
Αμφισβήτησε επίσης ότι το SeaWorld διαχωρίζει οικογένειες Όρκα (που είναι από τα πιο κοινωνικά ζώα και μένουν με τους γονείς τους μέχρι αυτοί να πεθάνουν), ότι το SeaWorld εκπαιδεύει τις φάλαινες του με βάση την τιμωρία, αλλά, κυρίως, ότι ο Τίλικουμ επιτέθηκε και σκότωσε την εκπαιδεύτρια του Ντον Μπράνσο επειδή τρελάθηκε από τα πολλά χρόνια αιχμαλωσίας.
Η απάντηση των δημιουργών του φιλμ ήταν άμεση και μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερώς όλες τις κατηγορίες και τις απαντήσεις σε αυτές, στην επίσημη ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ.
Με την αιχμαλωσία των ζώων, όμως, να καταγγέλεται από την πλειοψηφία των επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει συμπεριφόρες που δεν συναντούνται στη φύση, είναι δύσκολο να σταθείς στο πλευρό των ιδιοκτητών του πάρκου.
Δεν μπορούμε, βέβαια, να εκφέρουμε και την πιο αντικειμενική άποψη μέχρι να δούμε το «Blackfish» στις αίθουσες του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.