Η Κέιτ Μπλάνσετ διαφωνεί με τα trigger warnings για προσβλητικό περιεχόμενο σε παλιότερες ταινίες

Θεωρεί ότι υποτιμούν το κοινό και δεν συνδράμουν την εποικοδομητική συζήτηση, που είναι και το ζητούμενο της τέχνης.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Η Κέιτ Μπλάνσετ διαφωνεί με τα trigger warnings για προσβλητικό περιεχόμενο σε παλιότερες ταινίες

Ένας τρόπος ώστε να μην αφαιρούνται από τους καταλόγους πλατφορμών ταινίες που  έχουν κάποιο απόσπασμα, κάποια ατάκα που μπορεί να φανεί προσβλητική σε ένα σημερινό κοινό, προγραμματιστές, curators και executives βρήκαν τη λύση της προειδοποιητικής βινιέτας κατά την εισαγωγή -πρόσφατα τα παραδείγματα του «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες» και τις Μέρι Πόπινς. Η Κέιτ Μπλάνσετ διαφωνεί.

«Τρομοκρατούμαστε στην ιδέα μιας δύσκολης συζήτησης, αλλά τη χρειαζόμαστε. Aπό τη μια κάνουμε λόγο για απόλυτη ειλικρίνεια, μα από την άλλη βάζεις μια τέτοια ένδειξη στην αρχή μιας ταινίας κι αυτό αποδεικνύει μια έλλειψη αμοιβαίου σεβασμού ή ότι το επίμαχο θέμα δεν έχει διερωτηθεί», δήλωσε η Κέιτ. Εδώ που τα λέμε, αντίστοιχα trigger warnings περισσότερο με κατασκευές του νομικού τμήματος της εταιρείας, για να έχουν τα νώτα τους καλυμμένα μοιάζουν, παρά σε προτροπές για εποικοδομητική συζήτηση μοιάζουν, που είναι και το ζητούμενο της τέχνης.

Από την άλλη, προκειμένου να κόβονται σκηνές ή να εξαφανίζονται ολόκληρες ταινίες λόγω «προσβλητικού περιεχομένου», είναι προτιμότερη μια προειδοποιητική σήμανση στην εισαγωγή.