Mennään! Έκθεση με γλυπτά του Mπραντ Πιτ και έργα κεραμικής του Νικ Κέιβ στη Φινλανδία

Μάθε τέχνη κι άσ΄τηνε. Γλυπτά του Μπραντ Πιτ και έργα κεραμικής του Νικ Κέιβ εκτίθενται σε μουσείο τέχνης στο Τάμπερε της Φινλανδίας.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Mennään! Έκθεση με γλυπτά του Mπραντ Πιτ και έργα κεραμικής του Νικ Κέιβ στη Φινλανδία

Το Τάμπερε της Φινλανδίας το γνωρίζαμε μέχρι πρότινος επειδή η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα έχει σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειές μας να πλουτίσουμε από το στοίχημα. Tώρα θα το ξέρουμε ΚΑΙ επειδή είναι το μέρος όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Μπραντ Πιτ. Ναι, καλά διαβάσατε, εννιά έργα τέχνης του Μπραντ Πιτ, προϊόντα του όψιμου ενδιαφέροντός του για την τέχνη της γλυπτικής βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, ως μέρος της έκθεσης του Βρετανού εικαστικού Τόμας Xάουζεγκο. Στην ίδια έκθεση βρίσκονται και έργα κεραμεικής του Νικ Κέιβ - εμφανώς ξέρει να διαλέγει τους συνεργάτες του ο Χάουζεγκο. Ο Κέιβ είχε σπουδάσει ζωγραφική και συμμετέχει στην έκθεση με 17 φιγούρες κεραμικής, ζωγραφισμένες στο χέρι από τον ίδιο, οι οποίες απεικονίζουν 17 στάδια από τη ζωή του Διαβόλου- ακούγεται όντως σαν κάτι που θα έφτιαχνε ο Κέιβ. 

«Για τον Νικ και για μένα είναι ένας νέος κόσμος και σηματοδοτεί την πρώτη μας προσπάθεια. Έμοιαζε σωστό να το δοκιμάσουμε», ανέφερε ο Μπραντ Πιτ. «Για μένα όλο αυτό είναι ένα ζήτημα περισυλλογής και επανεφεύρεσης του εαυτού μου. Αναζητώ μέσω αυτού να βρω που έκανα λάθος στις σχέσεις μου, πού παραστράτησα, σε ποια πράγματα είμαι συνένοχος», πρόσθεσε. Η σχετική πρόθεσή του προκύπτει και μόνο από τον τίτλο ενός από τα έργα του, το οποίο θα δείτε παρακάτω και λέγεται «Σημαδεύοντας εσένα, είδα εμένα, αλλά ήταν πολύ αργά αυτή τη φορά». Εμείς δεν κατέχουμε τα εργαλεία για να ασκήσουμε κριτική στο έργο του, αφήστε, δε, που η μοναδική μας απόπειρα στη γλυπτική στόχευε στην κατασκευή του Μπάτμαν, για να καταλήξει σε μια ακανόνιστη φιγούρα, εγγύτερη σε έρπουσα μορφή λαβκραφτιανών σπηλαίων που ουρλιάζει «Τεκέλι-λι». Ο κριτικός τέχνης του Guardian, πάντως, που είναι αναμφίβολα περισσότερο αρμόδιος, κάνει λόγο για εντυπωσιακή δουλειά. Μπράβο Μπραντ, μπράβο και σε σένα Νικ, με το καλό να μας έρθετε και στο ΕΜΣΤ.