Ο κανόνας και οι εξαιρέσεις του: Παρουσία animation φημολογείται φέτος στο Διαγωνιστικό των Καννών

Είναι σπανιότατο φαινόμενο να διαγωνίζονται animation στο φεστιβάλ της νότιας Γαλλίας, αλλά ίσως κάτι πολύ ηχηρό προστεθεί στην φετινή επιλογή.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Ο κανόνας και οι εξαιρέσεις του: Παρουσία animation φημολογείται φέτος στο Διαγωνιστικό των Καννών

Κατασκοπεία από Κάννες μεριά.

Φήμες μιλούν για παρεισφρέον animation στην φετινή επιλογή του Διαγωνιστικού, και όπως είναι φυσικό η ανατριχίλα ότι το «How Do You Live» του Χαγιάο Μιγιαζάκι είναι έτοιμο δίνει και παίρνει. Είναι ήδη καμμιά δεκάδα οι φορές που έχουμε μιλήσει για την ταινία, η οποία προχωρά με «ρυθμούς Μιγιαζάκι» (δηλαδή επιμελώς, απρόσκοπτα και αδιάφορα ως προς τον ρυθμό της εποχής), αν αυτή είναι η προσθήκη παίζει να έχουμε και τον πρώτο Φοίνικα σε animation. Ωστόσο οι εσωτερικές φήμες λένε ότι η ταινία δεν είναι έτοιμη και πώς ο Ιάπωνας ίσως πάει σε εσωτερική πρώτη προβολή (δείτε στο τέλος του άρθρου τιτίβισμα Δεκεμβρίου '22) και φέρει το έργο για παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Βενετίας. 

Αν δεν είναι το «How Do You Live», ίσως μιλάμε για το «They Shot the Piano Player» των Φερνάντο Τρουέμπα και Χαβιέ Μαρισκάλ, που πολλή φήμη το συνοδεύει (buzz ελληνιστί), ή ακόμα-ακόμα το «Elemental» της Pixar, ίσως πιο φιλόδοξη παραγωγή της από την εποχή του «Inside Out». 

Οι Κάννες δεν έχουν σπουδαίες σχέσεις με το animation. Η Ντίσνεϊ έχει καταφθάσει στο παρελθόν με τα «Dumbo» και «Peter Pan», ενώ στο Διαγωνιστικό επίσης έχουν βρεθεί τα «Persepolis», «Bαλς με τον Μπασίρ», «Shrek» (...) και «Ghost in the Shell 2: Innocence», πράγμα που σημαίνει ότι από το 1953 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, το είδος δεν χώρεσε ούτε μια φορά στο πρόγραμμα.

Για να δούμε φέτος.