Κάννες 2024: Χρυσός Φοίνικας στην «Anora» του Σον Μπέικερ, βραβείο ερμηνείας στον Τζέσι Πλέμονς για την ταινία του Λάνθιμου

Η απολαυστική «Anora» του Σον Μπέικερ, του «πρίγκιπα του do-it-yourself σινεμά», κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Οι «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασαν το βραβείο ερμηνείας για τον εξαιρετικό (x3) Τζέσι Πλέμονς.

Από τον Πάνο Γκένα
Κάννες 2024: Χρυσός Φοίνικας στην «Anora» του Σον Μπέικερ, βραβείο ερμηνείας στον Τζέσι Πλέμονς για την ταινία του Λάνθιμου

Η «Anora» του Σον Μπέικερ, σκηνοθέτη που τοποθετεί στο επίκεντρο το περιθώριο  με τον πιο αναπάντεχο, τρυφερό τρόπο («Tangerine», «The Florida Project»), κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του 77ού Φεστιβάλ Καννών. Μία από τις καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ, η «Anora» είναι «ένας τραχύς συνδυασμός του παραμυθιού της "Σταχτοπούτας" και του "Pretty Woman", χωρίς τον εξιδανικευμένο ρομαντισμό της πρώτης και δίχως το χολιγουντιανό λούστρο της δεύτερης» (διαβάστε την κριτική της ταινίας από τον Λουκά Κατσίκα εδώ). Η βράβευση της ταινίας από την επιτροπή της Γκρέτα Γκέργουιγκ, «επιστρέφει» τον Χρυσό Φοίνικα σε μία αμερικανική παραγωγή δεκατρία χρόνια μετά το «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ.

Η βράβευση του Σον Μπέικερ με το κορυφαίο βραβείο των Καννών, χαροποιεί ιδιαίτερα όλη την ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Οι Νύχτες Πρεμιέρας αποτέλεσαν το πρώτο Φεστιβάλ παγκοσμίως που διοργάνωσε πλήρες αφιέρωμα στον Σον Μπέικερ το 2015, φιλοξενώντας τον αληθινά επινοητικό και πρωτοπόρο δημιουργό στην Αθήνα. Έκτοτε, όλες οι ταινίες του έχουν κάνει πρεμιέρα στο ΔΦΚΑ.

Το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε η Παγιάλ Καπάντια από την Ινδία με το σκηνοθετικό ντεμπούτο της «All We Imagine As Light», την πιο «μικρή» αλλά ατμοσφαιρική έκπληξη του φετινού διαγωνιστικού και, συνάμα, έναν ύμνο στις γυναίκες της χώρας της (διαβάστε την κριτική της ταινίας από τον Θανάση Πατσαβό εδώ). To «All We Imagine As Light» σηματοδοτεί την πρώτη ινδική ταινία που διεκδίκησε Χρυσό Φοίνικα μετά από 30 χρόνια (το 1994 ήταν το «My Own» του Σάτζι Ν. Καρούν).

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απέσπασε ο Πορτογάλος Μιγκέλ Γκόμεζ (ποιος μπορεί να ξεχάσει το αριστουργηματικό «Tabu» του 2012;) για το ονειρικό, πολυπολιτισμικό χαρμάνι του «Grand Tour» και ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ζακ Οντιάρ (για το «Dheepan») επισημάνθηκε (δικαίως) για την εξωφρενική αυθάδεια της «Emilia Perez» με το Βραβείο της Επιτροπής.

Οι γυναίκες ηθοποιοί της ταινίας του Ζακ Οντιάρ, Αντριάνα Παζ, Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Σελένα Γκόμεζ, Ζόι Σαλντάνα, τιμήθηκαν στο σύνολο με το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας (η Γκασκόν έγινε η πρώτη τρανς ηθοποιός που βραβεύεται στο Φεστιβάλ), ενώ το αντίστοιχο Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας πήγε στον Τζέσι Πλέμονς, MVP στις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου. Έτσι, ο Έλληνας δημιουργός συνεχίζει το σερί βραβεύσεών των ταινιών του στην Κρουαζέτ από την εποχή του «Κυνόδοντα».

Η κριτική επιτροπή απένειμε Ειδικό Βραβείο στο «The Seed of the Sacred Fig» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος βρέθηκε στις Κάννες δραπετεύοντας από το Ιράν, αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης οκτώ ετών. Η αντικαθεστωτική ταινία του, που περιλαμβάνει αληθινά πλάνα από τις διαδηλώσεις 2022-2023 στο Ιράν, αποτελεί ασυζητητί μια απ' τις κορυφαίες στιγμές του σύγχρονου πολιτικού κινηματογράφου (διαβάστε την κριτική της ταινίας από τον Θοδωρή Καραμανώλη εδώ).

Η ταινία- έκπληξη που δοκίμασε τις body horror αντοχές των θεατών, το ντελιριακό «The Substance» της Κοραλί Φαρζά με πρωταγωνίστρια την Ντέμι Μουρ, κέρδισε το Καλύτερο Σενάριο (διαβάστε την κριτική της ταινίας από τον Θανάση Πατσαβό εδώ).

Στην διάρκεια της Τελετής Απονομής, ο Τζορτζ Λούκας τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα για την προσφορά του και Φράνσις Φορντ Κόπολα πρόσφερε έξτρα συγκίνηση στην στιγμή ως απονεμητής του βραβείου. «Ήρθα εδώ σήμερα για να σας ευχαριστήσω όλους. Είμαι απλώς ένα παιδί που μεγάλωσε στη μέση της Καλιφόρνια, στη μέση των αμπελώνων και έκανε ταινίες στο Σαν Φρανσίσκο με τον φίλο του, Φράνσις Κόπολα», δήλωσε ο Λούκας.

Η φετινή Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού αποτελούταν από την Γκρέτα Γκέργουιγκ (Πρόεδρος) και τους/τις Χιροκάζου Κόρε-εντα, Ναντίν Λαμπακί, Εμπρού Τσεϊλάν, Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα,  Εύα Γκριν, Λίλι Γκλάντστοουν, Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και Ομάρ Σι.

Βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ανταποκρίσεις, κριτικές, νέα και αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ Καννών εδώ: https://www.cinemagazine.gr/cannes/

Τα βραβεία του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Χρυσός Φοίνικας: Anora
Μέγα Βραβείο:  All We Imagine as Light
Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Γκόμεζ, «Grand Tour»

Βραβείο Επιτροπής: Emilia Pérez
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: The Seed of the Sacred Fig 
Ανδρική Ερμηνεία: Τζέσι Πλέμονς, «Ιστορίες Καλοσύνης»
Γυναικεία Ερμηνεία: Το καστ της «Emilia Pérez»
Σενάριο: «The Substance»
Χρυσή Κάμερα: «Armand»
Χρυσή Κάμερα, Ειδική Μνεία: «Mongrel»
Χρυσός Φοίνικας ταινίας μικρού μήκους: «The Man Who Could Not Remain Silent»
Ειδική Μνεία ταινίας μικρού μήκους: «Bad for a Moment»
Queer Palm: «Three Kilometers to the End of the World»
Golden Eye βραβείο ντοκιμαντέρ: «Ernest Cole: Lost and Found» και «The Brink of Dreams»
Palme Dog: Kodi, “Palm Dog”

Το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr ταξιδευσε στις Κάννες με την AEGEAN.