Είδαν το φως: Η Ακαδημία, επιτέλους, εισάγει Όσκαρ casting από την 98η απονομή

Η υπόθεση της ακαδημαϊκής αναγνώρισης της δουλειάς των casting directors «τρέχει» εδώ και πολλά χρόνια, ενώ θόρυβο είχε ξεσηκώσει το 2012 το ντοκιμαντέρ «Casting By» που συνέβαλε ώστε την επόμενη χρονιά η Ακαδημία να δημιουργήσει ανάλογο κλάδο στις τάξεις της,

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Είδαν το φως: Η Ακαδημία, επιτέλους, εισάγει Όσκαρ casting από την 98η απονομή

Είναι ίσως η πιο υποτιμημένη δουλειά της βιομηχανίας. Ναι, υπάρχουν και άλλες χοντράδες (μονό Όσκαρ Ήχου;) ή παραλείψεις, αλλά ο υπεύθυνος της διανομής των ρόλων είναι μια δουλειά που πολλοί δεν φανταζόμαστε. Ο υπεύθυνος αυτός δεν είναι απλά κάποιος που ανοίγει τα βιβλία και τσεκάρει φάτσες, ούτε μόνο κάποιος συνδιαλέγεται με ατζέντηδες και κλείνει πρωταγωνιστικούς ρόλους. Είναι ο άνθρωπος/οι άνθρωποι που έχουν χαρτογραφήσει τόσο καλά την βιομηχανία, γνωρίζουν τόσο καλά την κατάσταση και ξέρουν τις φυσογνωμίες τόσο ώστε να μπορούν να προτείνουν τους καταλληλότερους (ειδικά για μικρούς ρόλους που δεν ξέχασες ποτέ «εκείνη τη φάτσα») και να χαρίσουν σε μια ταινία ένα πλήρες επιτελείο που θα την κάνει αλησμόνητη.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Ένας θα μπορούσε να μιλήσει για μια συγκέντρωση καστ που εν συνεχεία έκανε σύσσωμο καριέρα (ας πούμε την «Μεγάλη Ανατριχίλα»), άλλος για επιτελείο που δεν διανοείσαι την συλλογή από φάτσες (ας πούμε «Το Όνομα του Ρόδου»), ένας τρίτος για ένα επίτευγμα αριθμού ηθοποιών που συγκεντρώθηκε (ας πούμε την «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή»). Άλλος θα θυμηθεί ολόκληρες εποχές σινεμά και φυσιογνωμιών που τις σημαδεύουν, σχεδόν πάντα σε δευτερότριτους ρόλους. Η διανομή των ρόλων είναι μεγάλη υπόθεση, η επιτυχία μιας ταινίας δεν εξαρτάται λιγότερο από αυτήν και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι άνθρωποι της δουλειάς, οι κατ' εξοχήν δημιουργοί.

Από την μεθεπόμενη απονομή, αυτήν του 2026 (98η), η Ακαδημία θα προσθέσει λοιπόν το Όσκαρ casting. Είναι η πρώτη φορά που προστίθεται Όσκαρ από το 2001 και την προσθήκη του Όσκαρ Animation. Ο κλάδος αυτή τη στιγμή έχει 160 μέλη, διοικούντες το είναι σημαίνοντα και γνωστά πρόσωπα, σε όσους βλέπουν τα credits μιας ταινίας τουλάχιστον, οι Ντέμπρα Ζέιν, η Κιμ Τέιλορ-Κόουλμαν, ο Ρίτσαρντ Χικς. 

Οι κανόνες της κατηγορίας θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2025, μαζί με τους κανόνες της 98ης απονομής. Με το καλό - για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτό (ελπίζουμε να) σημαίνει ότι μένει πίσω η ανοησία περασμένων ετών περί σύντμησης μιας απονομής που πρέπει να διατηρήσει την σημασία και την παρουσία της, έστω και με πολύ λιγότερη θεαματικότητα.