Το 2019 o Τιμοτέ Σαλαμέ πρωταγωνίστησε στο «A Rainy Day In New York» του Γούντι Άλεν. H ταινία ήταν να βγει το 2018, όμως καθώς εκείνη τη χρονιά ξέσπασε εκ νέου η διαπόμπευση και σταύρωση του δημιουργού πάνω σε μια ιστορία δις απορριφθείσα δικαστικά, η Amazon την έβαλε στο ράφι, μετά την ξαπόστειλε και τελικά βγήκε κανονικά στην Ασία (όπου τα πήγε θαυμάσια) και στην Ευρώπη, αλλά όχι και στις ΗΠΑ.
Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Σαλαμέ, η Σελένα Γκόμεζ, η Ελ Φάνινγκ, ο Τζουντ Λο, ο Ντιέγκο Λούνα, ο Λιβ Σράιμπερ, η Ρεμπέκα Χολ, η Τσέρι Τζόουνς. Από όλους, ανοιχτά, ήταν ο Τιμοτέ Σαλαμέ που αποποιήθηκε την συνεργασία, δώρισε την αμοιβή του στο Time's Up, στο νεοϋορκέζικο κέντρο LGBTQ της Νέας Υόρκης και στην οργάνωση RAINN, που αποτελεί ένα δίκτυο για τα θύματα Βιασμού, Κακοποίησης και Αιμομιξίας. Η κίνηση του ήταν σαφής, δημοσιοποιήθηκε σκόπιμα από τον κύκλο του - και φυσικά ήταν ασπόνδυλη. Δικαιολογημένη -πόσοι δεν φοβούνται για την καριέρα τους;- αλλά άδικη. Τώρα που το σκέφτομαι κανείς άλλος από το καστ δεν φοβήθηκε, αντιθέτως. Ακόμα και η Σελένα Γκόμεζ που έκανε ανάλογες δωρεές.
Πριν λίγες μέρες βγήκε στην επιφάνεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μιας αλληλογραφία, σχετιζόμενη με τον Τζέφρι Έπσταϊν. Ένα μέιλ του 2018, από την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Σαλαμέ τότε, αναφέρει ότι ο Σαλαμέ σιχάθηκε αυτό που έκανε στον Γούντι και «εξαναγκάστηκε» από τους ατζέντηδες να πάρει την απόφαση που πήρε και δημοσιοποίησε. Ο λόγος; Ο Σαλαμέ έκανε την οσκαρική του καμπάνια για το «Call Me By Your Name» και ο Τύπος θα τον κυνηγούσε λυσσαλέα. Αισθανόταν «πιόνι σε μια ευρύτερη παρτίδα». Ήταν.
Αυτό που κάνει μια παραπάνω εντύπωση είναι διπλό: Το ένα, εκτός κι αν κάποιος θολώνει από μια προσωπική αντιπάθεια και θορυβείται από την αδικία επιλεκτικά, σχετίζεται με το ότι δεν πρέπει να ήταν κανείς μας που ασχολείται με το κυνήγι μαγισσών της περιόδου που να μην το υπέθεσε με ασφάλεια. Το άλλο είναι ότι ο Γούντι Άλεν το γράφει ήδη από την αυτοβιογραφία του (που εκδόθηκε το 2020) επακριβώς όπως τώρα αποκαλύπτεται ότι συνέβη: «Μετά, ο Τιμοτέ δήλωσε δημοσίως ότι μετάνοιωσε που δούλεψε μ' εμένα, κι ότι προσφέρει την αμοιβή του για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά στην αδελφή μου ορκίστηκε ότι έπρεπε να το κάνει γιατί πήγαινε για Όσκαρ με το 'Call Me By Your Name' και αυτός και ο ατζέντης του θεώρησαν ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες να το πάρει αν με αποκηρύξει και αυτό έκανε».
Πάντως, πέρα από το ότι η συγχώρεση για εμάς είναι, να σημειώσουμε ότι δύσκολα η είδηση αυτή να μην πλήξει ελαφρά την φετινή υποψηφιότητα του ηθοποιού. Φαβορί παραμένει, αν και ο καθένας μας μπορεί να έχει άλλη προτίμηση, ωστόσο αν τελικά δεν ακούσει τελευταίος το όνομά του, οι πρόσφατες δημοσιοποιήσεις θα έχουν μια σχεδόν αισώπεια διδακτικότητα. Η οσφυοκαμψία και ο φόβος του όχλου δεν είναι (ακόμα τουλάχιστον) αρετές.





