Ο Κίλιαν Μέρφι - «πατέρας της Ατομικής Βόμβας» για την επόμενη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο 45χρονος...Τόμας Σέλμπι έχει υπάρξει «μόνιμος» του Άγγλου δημιουργού σε τρία Μπάτμαν, στην «Δουνκέρκη» και το «Inception» κερδίζει στο «Oppenheimer» τον πρώτο μεγάλο του πρωταγωνιστικό κινηματογραφικό ρόλο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Ο Κίλιαν Μέρφι - «πατέρας της Ατομικής Βόμβας» για την επόμενη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο 45χρονος Ιρλανδός ηθοποιός είναι στο κουρμπέτι εδώ και σχεδόν 25 χρόνια και αν δεν υπήρχε το «Peaky Blinders» θα είχε -με γοητευτική άνεση- προσαρμοστεί στο γεγονός ότι η παγωμένη του όψη αρκεί για αλλόκοτους ρόλους, εν γένει villains, τους οποίους πάντως έκανε συστηματικά αξέχαστους έστω και αν η ταινία συχνότερα υπολείπεται.

Enter Κρίστοφερ Νόλαν που ναι μεν χρησιμοποίησε τέλεια την villain μορφή του σε τρία Μπάτμαν, αλλά διέβλεψε ότι με την όψη, τα μάτια και την ψιθυριστή φωνή, ο ηθοποιός κάνει αξέχαστο ό,τι πιάσει, οπότε τον έκανε και αντικείμενο...inception. Τρία χρόνια μετά, ο ηθοποιός που τον μάθαμε για τα καλά με τον Νιλ Τζόρνταν («Breakfast on Pluto») και Ντάνι Μπόιλ («28 Μέρες Μέτα») προσγειώθηκε ως Τόμας Σέλμπι κα έκτοτε, στο Α κύκλωμα πια, εργάζεται πρακτικά όπου θέλει.

Τα λίγα αυτά διότι πλέον το «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, η πρώτη ταινία του εδώ και πολλά-πολλά χρόνια μακριά από την στοργική (χμ...) αγκαλιά της Warner, βρήκε στον πρόσωπο του Ιρλανδού τον «Πατέρα της Ατομικής Βόμβας», τον θεωρητικό φυσικό Τζ. Ρόμπερτ Όπενχαϊμερ. Η ταινία πήρε ήδη την θέση της στον προγραμματισμό της Universal, για τις 21 Ιουλίου του 2023.

Η ταινία της οποίας το σενάριο και την παραγωγή θα υπογράψει ο Νόλαν μαζί με την γυναίκα του, Έμα Τόμας, θα βασιστεί στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer», των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022, θα φιλμαριστεί (τι ωραία αυτή η λέξη) σε 65άρι και ήδη στις τάξεις του εντάσσονται οι Χόιτ Βαν Χόιτεμα ως διευθυντής φωτογραφίας («Tenet», «Interstellar», «Δουνκέρκη»), η μοντέζ Τζέινιφερ Λέιμ («Tenet», «Ιστορία Γάμου») και ο οσκαρούχος Λούντβιγκ Γκόρανσον («Tenet», «Μαύρος Πάνθηρας», «Creed»).

Πολλαπλά εννοούμενη η αναμονή, με ολίγη από περιέργεια, καθώς αυτή η ταινία μοιάζει στα χαρτιά συμβατική, δίχως το twist της νολανικής ευφυΐας (και την βαριά πλοκή του) στην ιστορία. Ίδωμεν.