H Kλερ Ντενί θα γύριζε ταινία «Batman» υπό έναν όρο

H κορυφαία Γαλλίδα δημιουργός είδε την ταινία του Ματ Ριβς, επειδή έπαιζε ο φίλος της Ρόμπερτ Πάτινσον, και αποκάλυψε υπό ποιες προϋποθέσεις θα σκηνοθετούσε μια περιπέτεια του υπερήρωα - αν και δεν θα της ζητηθεί ποτέ.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
H Kλερ Ντενί θα γύριζε ταινία «Batman» υπό έναν όρο

Το «High Life», η απόπειρα της Κλερ Ντενί στην επιστημονική φαντασία, πέρασε και δεν ακούμπησε, αν και κάποιοι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το «δωμάτιο οργασμού» και εκτιμούμε για διαυγή (αν μη τι άλλο) τη θέση του γύρω από τη γονεϊκότητα, έστω κι αν δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την αφήγησή του. Εκείνο που δεν περνά, είναι η φιλία της με τον πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Πάτινσον. Μέχρι και «Batman» παρακολούθησε για χάρη του και είχε να πει τα εξής.

«Το είδα επειδή ο Ρόμπερτ είναι φίλος», ανέφερε η Ντενί. «Φυσικά, υπάρχει ένα συνεργείο 300 ατόμων και η δουλειά στο στάδιο του post-production είναι τεράστια. Διαφέρει, όμως, από την εσωτερική δουλειά, από τον τρόπο που χτίζει ο Ρόμπερτ τον Μπάτμαν. Είναι σαν δύο ταινίες, η μια αφορά την προσωπική ιστορία του Μπάτμαν και η άλλη έχει το πλήθος κομπάρσων, τα εφέ και όλη αυτή την επεξεργασία στο post-production. Αν μπορούσα να εστιάσω μόνο στο πρώτο και να αποφύγω τα υπόλοιπα, θα γύριζα ευχαρίστως μια ταινία Μπάτμαν», κατέληξε η Ντενί.

Αυτή είναι μια ταινία που θα θέλαμε να δούμε, αλλά υποψιαζόμαστε ότι κανείς στο στούντιο της Warner δεν συμφωνεί μαζί μας. Από μια πλευρά, δεν τους αδικείς, δύσκολα ταιριάζουν οι καλλιτεχνικές ευαισθησίες της Ντενί με στουντιακή παραγωγή υπερηρωικού σινεμά - και ο Σιάμαλαν έκανε τον «Άφθαρτο» πριν τα στούντιο λογαριάσουν το είδος για χρυσωρυχείο κι επειδή είχε λευκή επιταγή λόγω «Έκτης Αίσθησης». Όσο εμείς φανταζόμαστε πώς θα ήταν μια ταινία Μπάτμαν δια χειρός Κλερ Ντενί, σας αφήνουμε με το Willow από το σαόυντρακ των Tindersticks για το «High Life», όπου ο Πάτινσον μιμείται άψογα το τραγουδιστικό ιδίωμα του Στούαρτ Στέιπλς.

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του «Superman» του Τζέιμς ΓκανΤρέιλερ «Merchant Ivory»: Αναμνήσεις ενός υπέροχου κινηματογράφου