Ο Ντενί Βιλνέβ ετοιμάζει «Κλεοπάτρα» με Ζεντάγια, Ντάνιελ Κρεγκ και Τιμοτέ Σαλαμέ;

Ο Ντενί Βιλνέβ μετά τα «Dune» και «Blade Runner 2049» φαίνεται πως θα επιχειρήσει ξανά ένα ταξίδι στο χρόνο. Αυτή τη φορά π.Χ.

Από τον Πάνο Γκένα
Ο Ντενί Βιλνέβ ετοιμάζει «Κλεοπάτρα» με Ζεντάγια, Ντάνιελ Κρεγκ και Τιμοτέ Σαλαμέ;

Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Στέισι Σιφ «Cleopatra: A Life» συζητιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τις διαδοχικές αναβολές και ακυρώσεις να κρατούν δέσμιο το πρότζεκτ, παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς της Αντζελίνα Τζολί και της Γκαλ Γκαντότ για το ρόλο. Σκηνοθέτες αποχωρούσαν ο ένας μετά τον άλλο με ηχηρότερα ονόματα τον Τζέιμς Κάμερον, τον Ανγκ Λι, τον Ντέιβιντ Φίντσερ και την Πάτι Τζένκινς.

Όλα αυτά δεν έχουν πια τόση σημασία, αφού το πρότζεκτ φαίνεται να μη μένει «ορφανό» και ο Ντενί Βιλνέβ να αναλαμβάνει τα ηνία. Από την άλλη θα πρέπει να βρει χρόνο να το χωρέσει στις υποχρεώσεις του, μιας και το όνομά του έχει ήδη ανακοινωθεί για την διασκευή του «Γιου» του Τζο Νέσμπο με τον Τζέικ Τζίλενχαλ (μαζί μας είχαν χαρίσει τα εξαιρετικά «Enemy» και «Prisoners»).

Σε πρόσφατη online ανακοίνωση του Production Weekly, φαίνεται πως το πρότζεκτ προχωρά με γυρίσματα στην Ιταλία το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον σεναριογράφο Ντέιβιντ Σκάρπα («Όλα τα Λεφτά του Κόσμου») αναμένουμε μία «Κλεοπάτρα» ως «ένα πολιτικό θρίλερ: βρώμικο, αιματηρό, με ανθρώπους που βρίζουν και κάνουν σεξ, μέσα σε ένα δίωρο, λεπτοδουλεμένο, σκληρό πολιτικό θρίλερ γεμάτο δολοφονίες κλπ. Ακριβώς η αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που περιμένει κανείς πως θα είναι η ταινία».

Η βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας Στέισι Σιφ, αφηγείται στο «Cleopatra: A Life» τον τρόπο που η Κλεοπάτρα ασκούσε ουσιαστικά έλεγχο «...σε όλη την ανατολική ακτή της Μεσογείου, το τελευταίο μεγάλο βασίλειο οποιουδήποτε Αιγύπτιου ηγεμόνα. Για μια στιγμή κρατούσε στα χέρια της την τύχη του δυτικού κόσμου». Το βιβλίο υποστηρίζει ότι είναι άδικο η Κλεοπάτρα να έχει μείνει στη συνείδηση του κόσμου ως μία Βασίλισσα «ελευθέρων ηθών» κι όχι η μοναδική γυναίκα του Αρχαίου κόσμου που κυριάρχησε μόνη της και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις σχέσεις εξουσίας Ανατολής - Δύσης.

Όσον αφορά το καστ, στην ανάρτηση του Production Weekly πέρα από το όνομα-ευφορία της Ζεντάγια, φημολογείται πως ο Τιμοτέ Σαλαμέ (dune-reunion) θα αναλάβει τον ρόλο του Οκταβιανού και ο Ντάνιελ Κρεγκ εκείνον του Ιούλιου Καίσαρα.

Μετά την εμπειρία της πανάκριβης σαρωτικής αποτυχίας «Κλεοπάτρα» του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ευχόμαστε τουλάχιστον η νέα ταινία να μην «κλείσει» καριέρες!