Ο Κόπολα μοιράζεται τις αγαπημένες του ταινίες στο Letterboxd

Άλλος ένας δημιουργός που ενδίδει στην ακαταμάχητη γοητεία της σινεφιλικής πλατφόρμας, κάνει λογαριασμό και μοιράζεται μαζί μας αγαπημένες του ταινίες - απο Μουρνάου και Παμπστ ως Σπίλμπεργκ και Πολ Τόμας Άντερσον. 

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Ο Κόπολα μοιράζεται τις αγαπημένες του ταινίες στο Letterboxd

Καθώς το Letterboxd γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και περισσότεροι σινεφίλ το ανακαλύπτουν, βλέπουμε όλο και περισσότερους δημιουργούς εγνωσμένης αξίας να κάνουν λογαριασμό σε αυτό. Μετά την παλιά καραβάνα του app που λέγεται Σον Μπέικερ, τον υπερδραστήριο Μάικ Φλάναγκαν, τον Σκορσέζε και τον Μάικλ Μαν, ήρθε η σειρά του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος μοιράστηκε μια λίστα με είκοσι αγαπημένες του ταινίες.

Και η λίστα αυτή, λοιπόν, έχει Παμπστ και Μουρνάου, έχει Φον Στέρνμπεργκ και Κάπρα, Όζου και Κον Ιτσικάουα, έχει και τρεις ταινίες των παλιόφιλων Σκορσέζε και Σπίλμπεργκ. Έχει ενδιαφέρον ότι ο Κόπολα επιλέγει πιο ιδιοσυγκρασιακές στιγμές των συνοδοιπόρων του, που είχαν αποτύχει κατά την κυκλοφορία τους – τον «Βασιλιά της Κωμωδίας», το «After Hours» και την «Αυτοκρατορία του Ήλιου». Ίσως αυτό να σου λέει πολλά περισσότερα για το είδος καλλιτέχνης που εκπροσωπεί και για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κινηματογραφική δημιουργία ακόμα κι από μια συνέντευξή του.

Να δηλώσουμε τον ενθουσιασμό μας που αναγνωρίζει κι αυτός τη σκηνοθετική ιδιοφυία του Τζέρι Λιούις, όσο για ταινίες του νέου αιώνα, μόνο το «Punch Drunk Love» του Πολ Τόμας Άντερσον θα βρείτε. Δεν πειράζει, είναι καλό μάθημα κινηματογραφικής ιστορίας, με απάτητες για μεγάλη μερίδα σινεφίλ κορυφές του μέσου και αρκετές, λιγότερο προφανείς, αλλά πραγματικά σπουδαίες επιλογές – πχ. από Κουροσάβα έχει «Βad Sleep Well» κι από Ρενουάρ το «French Cancan».

Ολόκληρη η λίστα εδώ, να ευχηθούμε καλές προβολές:

 French Cancan (Renoir)
The Bad Sleep Well (Kurosawa)
The Bitter Tea of General Yen (Capra)
Shanghai Express (von Sternberg)
The Awful Truth (McCarey)

The Ladies Man (Lewis)
The Burmese Harp (Ichikawa)
Tokyo Story (Ozu)
The Last Laugh (Murnau)
The Blue Angel (von Sternberg)
Splendor in the Grass (Kazan)
Punch Drunk Love (Anderson)
Empire of the Sun (Spielberg)
Sunrise (Murnau)
Joyless Street (Pabst)
A Place in the Sun (Stevens)
The King of Comedy (Scorsese)
After Hours (Scorsese)
Ashes and Diamonds (Wajda)
Invitation to the Dance (Kelly/Barbera/Hanna)

Η Γκουίνεθ Πάλτροου επιστρέφει στο σινεμάH Nίκι Γκλέιζερ είναι η νέα παρουσιάστρια των Χρυσών Σφαιρών