O Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, το «Nightmare Alley» και μια πανδημία που άλλαξε εντελώς μια ταινία

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής του, Μπράντλεϊ Κούπερ, αποφάσισαν πρόωρα να διακόψουν τα προχωρημένα γυρίσματα της ταινίας και στο εξάμηνο που μεσολάβησε ένα πλήθος αλλαγών τροποποίησαν εκ βάθρων το σενάριο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
O Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, το «Nightmare Alley» και μια πανδημία που άλλαξε εντελώς μια ταινία

Στο εξελισσόμενο φεστιβάλ της Tribeca, ντελ Τόρο και Μπράντλεϊ Κούπερ συζήτησαν την ταινία και την παραγωγή τους εν μέσω του κυκεώνα της πανδημίας. «Το να διακόψουμε δεν ήταν υποχρεωτικό όταν το κάναμε», εξηγεί ο Γκιγιέρμο. «αλλά αισθανθήκαμε κι οι δύο πώς ήταν το σωστό ώστε να μην αρρωστήσει κανείς. Όλοι πήγαμε για lunch και γυρίσαμε έξι μήνες αργότερα».

Ωστόσο, στους έξι αυτούς μήνες, ο Μεξικανός δημιουργός άρχισε να μοντάρει το ως τότε φιλμαρισμένο υλικό για να συνειδητοποιήσει ότι το σενάριο χρειαζόταν ξαναγράψιμο. (Και αυτό θα πει χρόνος + έργο τέχνης για μας τους κοινούς θνητούς, καθώς είναι πρακτικά αδύνατον φαίνεται για τον δημιουργό να βλέπει το έργο του και η διαρκώς συντελούμενη αλλαγή τριγύρω να μην το επηρεάζει).

«Πρέπει να δούμε αυτούς τους χαρακτήρες», συνεχίζει ο ντελ Τόρο, όταν αυτός του Κούπερ είναι τόσο αλαζονικός και τόσο αγωνιώδης στο ψάξιμό του. Οι έξι μήνες βοήθησαν να βρούμε τι δεν δείχναμε όπως και όσο έπρεπε, οπότε χρειάστηκε ξαναγράψιμο. Αν οι πόροι σου είναι ανοιχτοί μια ταινία σε βρίσκει. Σου λέει μόνη της τι χρειάζεται». 

Το «Nightmare Alley» διασκευάζει τη νουβέλα του Γουίλιαμ Λίντσεϊ Γκρέσαμ, που αφηγείται την ιστορία ενός χειριστικού τσιρκολάνου, που μπλέκει με μια επικίνδυνη ψυχίατρο (Κούπερ-Μπλάνσετ). Η ταινία έχει πάρει τελική ημερομηνία εξόδου για τις 3 Δεκεμβρίου. Ως τότε οι σινεφίλ φροντίστε να επισκεφθείτε εκ νέου, ή για πρώτη φορά, την έξοχη ταινία του Έντμουντ Γκούλντινγκ από το 1947, με τον Τάιρον Πάουερ, που θα βάλει δύσκολα στην ομολογουμένως πολυαναμενόμενη δουλειά του ντελ Τόρο και τον πρωταγωνιστή του.