Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο υπερασπίζεται το «Bardo» του Ινιάριτου

Ο Μεξικανός δημιουργός πρόταξε τα στήθη του και υπερασπίστηκε τον συμπατριώτη του που βάλλεται από την κριτική για τη νέα, αυτοβιογραφική ταινία του, το «Μπάρντο,το Ψευδές Χρονικό ενός Σωρού Αλήθειες», η οποία προβάλλεται αυτή την περίοδο και στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο υπερασπίζεται το «Bardo» του Ινιάριτου

Αν έγραφες ότι η κριτική υποδοχή της νέας ταινίας του Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιάριτου ήταν εχθρική, θα ήταν ευφημισμός. Η δική μας κριτική συγκεκριμένα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «πίσω από τη δήθεν ώριμη ενδοσκόπηση και τους προβληματισμούς για ζητήματα κοσμικά και υπέρτατα, το «Bardo» δεν είναι παρά μια (ακόμη μια φορά) γιγαντιαία χειρονομία επιδειξιομανίας και κάποιας υποκρισίας που καλό είναι να μην σκάψει και να μην πολυσκεφτεί κανείς σε βάθος αν θέλει εφεξής να παίρνει στα σοβαρά τον Μεξικανό σκηνοθέτη.» 

Ούτε το κόψιμο 22 λεπτών από την προβολή της ταινίας στη Βενετία και η αλλαγή του μοντάζ βοήθησε πολύ, ωστόσο η αυτοβιογραφικού χαρακτήρα ταινία του Ινιάριτου έχει τους υποστηρικτές της. Ανάμεσα σε αυτούς, υπολογίστε και τον φίλο και συνάδελφο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Ο Ντελ Τόρο ανέλαβε το Q &A της προβολής της ταινίας στο Λος Άντζελες, παρουσία σκηνοθέτη και καστ. Στην εισαγωγή του ανέφερε τα εξής: «Η ταινία είναι αδιαφισβήτητα ανάμεσα στα πιο δυνατά πράγματα που έχω δει με όρους σινεμά, αγνού σινεμά. Σε όποιον μπερδεύεται σχετικά με την πλοκή της και τι αφορά, τα συλλυπητήρια μου. Η ταινία λέγεται «Bardo», που σημαίνει limbo, ξεκινά με έναν τύπο που προσπαθεί να πετάξει, αλλά το μονοπάτι τον συγκρατεί και τελειώνει με αυτόν να καταφέρνει να πετά και ακόμα δεν το καταλαβαίνουν; Εκπλήσσομαι», ανέφερε ο Ντελ Τόρο.

«Αυτό που δυσκολεύομαι να καταλάβω είναι πώς είναι δυνατόν να μην εστιάζουμε στα κινηματογραφικά στοιχεία της ταινίας. Είναι σαν να βλέπεις έναν πίνακα τουυ Βαν Γκογκ και να ρωτάς για μια γνώμη και η γνώμη τελικά να είναι «αφορά κάτι λουλούδια σε ένα βάζο». Τα λουλούδια είναι οκ, το βάζο ωραίο, αλλά κανείς δεν μιλά για τα χρώματα, την πυκνότητα της μπογιάς, την παλέτα κτλ. Όλοι όσοι δούλεψαν για αυτή την ταινία, έκαναν εκπληκτική δουλειά. Κάθε πλάνο, κάθε πράγμα στην ταινία είναι στο υψηλότερο επίπεδο», συνέχισε τον παιάνα του ο Ντελ Τόρο για να τον διακόψει ο Ινιάριτου και να πει σκωπτικά «θα έπρεπε να γράφεις εσύ τις κριτικές τις ταινίας», γνωστοποιώντας και την πίκρα του για την κριτική υποδοχή της ταινίας.

Η ταινία «Μπάρντο, το Ψευδές Χρονικό ενός Σωρού Αλήθειες» προβάλλεται αυτή τη στιγμή στους κινηματογράφους, όπου μπορείτε κάλλιστα να τη δείτε και να διαλέξετε στρατόπεδο.