Σε χαμηλούς τόνους -που «υψώθηκαν» μόνο από την παρουσία στην είσοδο του «Ολύμπιον» και τη διαμαρτυρία ομάδας νεαρών, μεταξύ των οποίων και λιγοστά μέλη του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Εταιρείας ελλήνων σκηνοθετών, ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής η 51η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με εναρκτήρια ταινία τις «127 Ωρες» του Ντάνι Μπόιλ. Οι νεαροί κρατούσαν πανό, στο οποίο αναγραφόταν το αίτημα τους για την απόσυρση τού υπό ψήφιση νόμου για τον κινηματογράφο, ενώ σε άλλα πάνο υπήρχαν συνθήματα όπως «η τέχνη του σήμερα είναι η αντίσταση», «δεν είμαστε εθελοντές, είμαστε απλήρωτοι εργαζόμενοι επί ένα χρόνο».
Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά δύσκολη» συγκυρία της φετινής διοργάνωσης, αλλά και στην επιθυμία του να μετατρέψει τις διοργανώσεις του φεστιβάλ σε ουσιαστικό χώρο διαλόγου και ανθρώπινης επαφής κι όχι χώρο προβολών της «χολιγουντιανής σχολής».
Την έναρξη της διοργάνωσης κήρυξε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα και την ευχή, το φεστιβάλ να παραμείνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την οποία είναι 50 χρόνια τώρα άρρηκτα δεμένο.
Την τελετή έναρξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας «127 ώρες». Η ταινία του Μπόιλ αφηγείται την ηρωική περιπέτεια του νεαρού αναρριχητή Άρον Ράλστον (στηρίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ράλστον) τον οποίο υποδύεται ο Τζέιμς Φράνκο. Πριν από επτά χρόνια, ο Ράλστον κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του σε ένα φαράγγι στη Γιούτα, παγιδεύτηκε ανάμεσα σε μια σχισμή βράχου, ωστόσο κατόρθωσε να επιβιώσει και να διασωθεί. Καθ’ όλη την παραλίγο θανάσιμη περιπέτειά του, η οποία διήρκεσε συνολικά 127 ώρες, ο ήρωας επανεξετάζει τη ζωή του, ανακαλεί στη μνήμη αγαπημένα του πρόσωπα και αναμετριέται με τα προσωπικά του όρια και αδυναμίες.
Οι προβολές του διαγωνιστικού τμήματος άρχισαν το μεσημέρι του Σαββάτου στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (στις 15.45 η ταινία του Μαξίμ Ζιρού από τον Καναδά «Ζο όπως Ζονατάν» και στις 18.00 η ιταλική ταινία «Οι τέσσερις φορές» του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο). Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (οι προβολές όλων των τμημάτων και των αφιερωμάτων, πλην του διεθνούς διαγωνιστικού, άρχισαν σήμερα) θα προβληθούν συνολικά 169 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου. Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ συμμετέχουν 16 ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών από όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (20.000 ευρώ), τον Αργυρό (10.000 ευρώ) και για πρώτη φορά τον Χάλκινο (5.000 ευρώ), καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Οι ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer. Οι δύο ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται είναι το «Αttenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη, που είχε διαγωνιστεί και στο Φεστιβάλ Βενετίας, και η «Άπνοια» του Άρη Μπαφαλούκα.
Οι ελληνικές ταινίες -φετινής παραγωγής- που θα προβληθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ είναι 23, ενώ θα παρουσιαστούν και οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δρά?ας. Το βλέμμα, ωστόσο, των Ελλήνων κινηματογραφιστών είναι στραμμένο στη Βουλή αναμένοντας την ψήφιση του νέου νόμου για την εθνική κινηματογραφία. Οι προβολές των ταινιών γίνονται στις αίθουσες του «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους (Ολύμπιον και αίθουσα Παύλος Ζάννας), στο λιμάνι (Αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα) και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Τα εισιτήρια για κάθε προβολή στοιχίζουν 6 ευρώ (από 7 που στοίχιζαν πέρσι), ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν τις προβολές δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.