Κι αν ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζρ. δεν είχε υποδυθεί τον «Iron Man»;

Πολλά κινηματογραφικά πράγματα, ακόμα και για τον ίδιο, ίσως ήταν καλύτερα. Όμως αυτή δεν είναι μια είδηση επίκρισης, είναι ένας MCU πανηγυρισμός που συνυπογράφουν οι Κέβιν Φάιγκι και Τζον Φαβρό.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Κι αν ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζρ. δεν είχε υποδυθεί τον «Iron Man»;

15 χρόνια, 5 Φάσεις, 32 ταινίες. Κι έπονται πολλά ακόμα. Όμως πώς θα ήταν το Σύμπαν της Μάρβελ αν ένα τοσοδά πραγματάκι συνέβαινε διαφορετικά; Τρανή απόδειξη ότι το AI (o νέος εχθρός μας) υπολείπεται του σάρκινου παράγοντα είναι ότι η επιλογή ενός ηθοποιού άλλαξε τη ροή του MCU. Κάνει και ρίμα.

Στο επίσημο κανάλι της Marvel στο YouTube, κουβέντιασαν οι Τζον Φαβρό και Κέβιν Φάιγκι εορτάζοντας την 15τία του «Iron Man», της ταινίας που σκηνοθέτησε ο πρώτος (όπως και το σίκουελ) και έβαλε το νερό στο αυλάκι. Και είπαν, μεταξύ άλλων, ότι ο Ντάουνι δεν ήταν η επιλογή για τον Σιδεράνθρωπο που λέγαμε τα παλιά τα χρόνια. Προοριζόταν για Doctor Dooom ή κάποιο άλλο project. Ίσως να συμμετείχε και στους Fantastic Four. Όταν όμως επελέγη για τον ρόλο του Iron Man, όλα έμοιαζαν να κλειδώνουν τέλεια, κόσμος και κοσμάκης άρχισε να υπογράφει γιατί «τα πράγματα έμοιαζαν ενδιαφέροντα».

Η επιλογή του Ντάουνι δεν ήταν εύκολη, το ρίσκο ήταν μεγάλο για το τότε νεοσύστατο στούντιο, καθώς έβαζε το μέλλον του στα χέρια ενός ανθρώπου με ιδιαίτερα προβληματικό παρελθόν λόγω καταχρήσεων. Αυτή η δεύτερη ευκαιρία έσωσε το στούντιο, όχι μόνη της βέβαια, έσωσε ίσως και τη ζωή του Ντάουνι που είχαμε περάσει πολύ καιρό τότε να στοιχηματίζουμε πότε θα μάθουμε τα δυσάρεστα.

Είναι εύκολο σήμερα να βλέπεις κανείς το θηρίο που έχει γίνει το στούντιο και να το θεωρεί αλάνθαστο - απέχει ποικιλοτρόπως αυτού. Όμως άνθρωποι όπως ο Ντάουνι, οπωσδήποτε όπως ο Φαβρό, αυτός ο «αφανής» ήρωας και αναμφισβήτητη προσωπικότητα του μοντέρνου blockbuster που προέκυψε σχεδόν από το πουθενά (ρίξτε μια ματιά στην φιλμογραφία του και ειδικά στις παραγωγές του) είναι υπαίτιοι αποφάσεων και δημιουργιών που έβαλαν την Marvel στον χάρτη. Τώρα βέβαια δεν υπάρχει τίποτε άλλο στο χάρτη, αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα. Άλλωστε οι βασιλείες δεν διαρκούν αιώνια.