Το «Drive my Car» καλύτερη ταινία για του κριτικούς του Τορόντο

Θα ζήσουμε στιγμές «Παρασίτων» στα Όσκαρ; Με τη φόρα που έχει πάρει το «Drive my Car» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, μην το θεωρείτε απίθανο.

Από τον Χρήστο Πολίτη
Το «Drive my Car» καλύτερη ταινία για του κριτικούς του Τορόντο

40 μέλη αριθμεί η Ένωση των κριτικών του Τορόντο -από δημοσιογράφους σε έντυπα, μέχρι ραδιοφωνικούς παραγωγούς- και κάθε χρόνο «στριμώχνει» τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, κυρίως από τον ανεξάρτητο χώρο, που πάντα δίνουν το στίγμα και της κατεύθυνση της χρονιάς. Πολλές είναι οι φορές που η κατεύθυνση συμφωνεί με την τάση της χρονιάς, και φέτος η φόρα του «Drive my Car» επιβεβαιώνεται και εδώ.

Έτσι, μετά το βραβείο σεναρίου των Καννών, το βραβείο καλύτερης ταινίας των κριτικών του Σικάγο, του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης και των Κριτικών της Ένωσης της Νέας Υόρκης, αλλά και την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, τώρα και η Ένωση Κριτικών του Τορόντο δίνει στην ταινία το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αλλά και εκείνα της ξενόγλωσσης ταινίας και του σεναρίου.

Στα άλλα βραβεία της βραδιάς, το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στην Τζέιν Κάμπιον για την «Εξουσία του Σκύλου» -που λογικά κλειδώνει και για το Όσκαρ σκηνοθεσίας-, ενώ τα βραβεία ερμηνείας πήγαν στην Ολίβια Κόλμαν (Α’) και στην Τζέσι Μπάκλεϊ (Β’) για τη «Χαμένη Κόρη» της Μάγκι Τζίλενχαλ -που κέρδισε και το βραβείο για το καλύτερο ντεμπούτο της χρονιάς- και στον Ντένζελ Ουάσινγκτον (Α’) για την «Τραγωδία του Μάκμπεθ» του Τζόελ Κοέν και στον Μπράντλεϊ Κούπερ -έκπληξη- για την «Πίτσα Γλυκόριζα» του Πολ Τόμας Άντερσον.

Τέλος, το «Flee» του Χόνας Πόχερ Ρασμούσεν έφυγε νικητής με το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, ενώ το «Summer of Soul» του Αχμίρ Τόμπσον ανακυρήχθηκε ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Για την ιστορία, τα τελευταία πέντε χρόνια, τρείς φορές η Ένωση κριτικών του Τορόντο έχουν συμφωνήσει με τα Όσκαρ («Η Χώρα των Νομάδων», «Παράσιτα», «Moonlight»).