Από το «Summer of Soul» ως το «Dune»: Οι 20 καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με το Empire

Σε μια λίστα με αρκετές -καλοδεχούμενες- εκπλήξεις, το περιοδικό Empire παραδίδει την λίστα με τις καλύτερες ταινίες του 2021, με κάποιες από το 2020. Γιατί αυτά έχουν οι πανδημίες, που προκάλεσαν καθστερήσεις και αναβολές.

Από τον Χρήστο Πολίτη
Από το «Summer of Soul» ως το «Dune»: Οι 20 καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με το Empire

Οι περισσότερες λίστες που θα αναζητήσει κάθε σινεφίλ που σέβεται τον εαυτό του τη φετινή χρονιά θα είναι το λιγότερο αποπροσανατολιστικές, γιατί φιλοξενεί και ταινίες που κάποιος λογίζει στη περσινή χρονιά.

Δίπλα στο «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το φετινό οσκαρικό πουλέν, θα βρει κανείς τη «Χώρα των Νομάδων» της Κλόι Τζάο, που κέρδισε μέσα στο 2020 τα Όσκαρ της, αλλά είναι ταινία του 2019.

Οπως και να’ χει, οι λίστες πάντα είναι το αγαπημένο παιχνίδι εκείνων των θεατών που πασχίζουν πριν το τέλος της χρονιάς να προλάβουν να δουν όλη τη σοδειά για να έχουν εικόνα και γνώμη για τα βραβεία που θα έρθουν.

Το Empire, το πιο γνωστό mainstream περιοδικό για το σινεμά στη Βρετανία έφτιαξε την ετήσια λίστα του και χώρεσε ανάμεσα σε άλλα, το «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό, το «Pig» με τον Νίκολας Κέιτζ, τον εκτυφλωτικό «Πράσινο Ιππότη» του Ντέιβιντ Λόουρι, αλλά και το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, που το τοποθέτησε και στην κορυφή.

Σημειώστε πως από τις 20 ταινίες της λίστας, 7 τίτλοι έχουν προβληθεί στις τελευταίες 2 διοργανώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Αναλυτικά η λίστα του Empire για τις καλύτερες ταινίες του 2021 είναι η εξής:
1. «Dune»
2. «Ήχος από Μέταλλο»
3. «Minari»
4. «Η Χώρα των Νομάδων»
5. «West Side Story»
6. «Palm Springs»
7. «The Mitchells Vs. the Machines»
8. «Titane»

9. «Άσπρο Πάτο»
10. «Η Εξουσία του Σκύλου»
11. «Ο Πράσινος Ιππότης»
12. «Pig»
13. «Μικρή Μαμά»
14. «Ο Πατέρας»
15. «Annette»
16. «Shiva Baby»
17. «Promising Young Woman»
18. «Censor»
19. «Barb & Star Go to Vista Del Mar»
20. «Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could not be Televised)»