Ο Έντι Ρέντμεϊν παραδέχεται πως σήμερα δεν θα έπαιζε στο «Κορίτσι από τη Δανία»

Από τους πλέον εμβληματικούς ρόλους στην καριέρα του, το «Κορίτσι από τη Δανία» λογίζεται πια ως ένα λάθος για τον Ρέντμεϊν, έξι χρόνια μετά.

Από τον Χρήστο Πολίτη
Ο Έντι Ρέντμεϊν παραδέχεται πως σήμερα δεν θα έπαιζε στο «Κορίτσι από τη Δανία»

Αβανταδόρικη επιλογή να ερμηνεύσει την Λίλι Έλμπε, μια τρανς γυναίκα, ένα χρόνο μετά το πρώτο του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την «Θεωρία των Πάντων» ως Στίβεν Χόκινγκ. Ο λόγος για τον Έντι Ρέντμεϊν που ναι μεν καρπώθηκε τη δεύτερη οσκαρική του υποψηφιότητα τότε, αλλά βρέθηκε απέναντι από ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις που υπερασπίζονταν πως ο ρόλος της Λίλι έπρεπε να ερμηνευτεί από τρανς άτομο.

Για την ιστορία, το «Κορίτσι από τη Δανία» σε σκηνοθεσία του Τομ Χούπερ ακολουθεί τον Άιναρ Βέγκνερ που θα γίνει ένα θηλυκό μοντέλο για χάρη της ζωγράφου γυναίκας του -η Αλίσια Βικάντερ στον ρόλο που της χάρισε το μοναδικό της Όσκαρ-, ενώ σύντομα θα ανακαλύψει την αληθινή του ταυτότητα και θα γίνει από τους πρώτους διεμφυλικούς που προχώρησαν σε αλλαγή φύλου. Όλα αυτά στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Ο ίδιος ο Ρέντμεϊν σε πρόσφατη αναφορά του στην ταινία, είπε πως «σήμερα δεν θα έπαιζε έναν αντίστοιχο ρόλο» και πως δεν θα συμμετείχε στο «Κορίτσι από τη Δανία», ακόμα κι αν τότε συμμετείχε «με τις καλύτερες προθέσεις», αναγνωρίζοντας όμως έξι χρόνια μετά πως αυτό ήταν λάθος.

«Σίγουρα όλες αυτές οι συζητήσεις περί συμπεριληπτικότητας γίνονται επειδή πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν έχουν μια θέση στο τραπέζι των συζητήσεων αυτών».

Αναγνωρίζοντας πως η συμμετοχή του στην ταινία, βοήθησε το φιλμ να παίξει σε περισσότερες αίθουσες και να φτάσει ευκολότερα στα Όσκαρ, έχοντας μια μεγάλη αναγνώριση, κατανοεί πως «αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνει η αλλαγή» και ελπίζει οτι «θα έρθει η στιγμή που θα υπάρξουν περισσότεροι τρανς ηθοποιοί για να παίξουν τρανς, αλλά και cis ρόλους».

Κι αυτές οι συζητήσεις όταν ετοιμάζεται να ερμηνεύσει τον Κομπέρ στο θεατρικό ανέβασμα του «Καμπαρέ» στο Λονδίνο, δίπλα στην Τζέσι Μπάκλεϊ.