Έφυγε από τη ζωή η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νόρα Έφρον, γνωστή για την υποψήφια για Όσκαρ δουλειά της σε ταινίες όπως «Η Εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ» (1983), «Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι» (1989) και «Άγρυπνοι στο Σιάτλ» (1989), και πολλές άλλες συγγραφικές της δραστηριότητες. Η 71χρονη Έφρον έπασχε από λευχαιμία τα τελευταία έξι χρόνια, αν και αυτό ήταν κάτι που γνώριζαν μόνο η οικογένειά της και οι στενοί της φίλοι.
Παρόλο που είχε γεννηθεί στο Λος Άντζελες σε οικογένεια της κινηματογραφικής βιομηχανίας (και οι δύο γονείς της έγραφαν για το σινεμά και το θέατρο), η δουλειά της Έφρον ταυτίστηκε τελικά με την Νέα Υόρκη – η πόλη, και κυρίως η ζωηρή καλλιτεχνική της κοινότητα, έγινε εξάλλου το δεύτερο σπίτι για την ίδια και μερικούς από τους ήρωές της.
Η πρώτη της επαφή με το γράψιμο ήταν σε μια μικρή σατιρική εφημερίδα που έστησε με φίλους, πολύ σύντομα όμως το πνευματώδες, φυσικό της στιλ τράβηξε την προσοχή του αρχισυντάκτη της Washington Post που της έδωσε μια θέση στις κοσμικές στήλες. Η δουλειά της εξελίχθηκε αρκετά ώστε να αρθρογραφεί για μερικά από τα μεγαλύτερα μέσα όπως το New York Times Magazine και το περιοδικό Esquire, αλλά και να εκδώσει βιβλία και συλλογές κειμένων της, που ανέδειξαν το εξαιρετικό της χιούμορ αλλά και την ικανότητά της για οξυδερκείς ενδοσκοπήσεις και εύστοχες παρατηρήσεις για θέματα από την καθημερινότητά της ως τις πολιτικές εξελίξεις.
Η πρώτη της επαφή με την μυθοπλασία ήταν για το σενάριο του «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» - εκείνη την εποχή ήταν παντρεμένη με τον Καρλ Μπέρνστιν, έναν από τους δύο δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ. Αν και αυτό τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε, φήμες θέλουν το ζευγάρι να έχουν αλλάξει αρκετά τα γεγονότα για να αναδείξουν τον ρόλο του Μπέρνστιν στην υπόθεση.
Η προσοχή της όμως είχε στραφεί για τα καλά στην συγγραφή σεναρίου και, μετά από δύο τηλεοπτικές δουλειές, ακολούθησε η πρώτη της μεγάλη επιτυχία, το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριό της για την «Εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ», με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ, με την οποία μοιράστηκε μια στενή φιλία δεκαετιών.
Ο γάμος της με τον Μπέρνστιν, ή μάλλον η άσχημη διάλυσή του λόγω της απιστίας του τελευταίου, οδήγησε στην πιο προσωπική της δουλειά, το αυτοβιογραφικό «Heartburn» με την Στριπ και τον Τζακ Νίκολσον το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της.
Εκεί όμως που η Έφρον έβαλε αναμφισβήτητα την σφραγίδα της ήταν στο είδος της ρομαντικής κομεντί: «Άγρυπνοι στο Σιάτλ», «Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή Σας» και, φυσικά η κλασική πια του είδους, «Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι» χρωστούν πολλά στο κοφτερό πνεύμα, το ανθρώπινο χιούμορ της και την ιδιαίτερη ματιά της για έξυπνους, δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες και εξίσου συμπαθείς ανδρικούς, και είναι πλέον ταινίες-ορόσημο για το συγκεκριμένο είδος.
Αν και το χαρακτηριστικό άγγιγμά της έμοιαζε να λείπει από τις τελευταίες της, κάπως απογοητευτικές δουλειές («Η Μάγισσα» με την Νικόλ Κίντμαν, και «Julie and Julia» και πάλι με την Μέριλ Στριπ), η Έφρον θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου ως πρωτοπόρος - η επιτυχία της ως σεναριογράφου και σκηνοθέτη, εξάλλου, ήταν σε μια εποχή που οι γυναίκες σε θέσεις ισχύος σπάνιζαν, και άρα καίρια για την σχετική πρόοδο στο θέμα τα τελευταία χρόνια.
«Η Νόρα Έφρον συνιστά να σας υποδυθεί σε ταινία η Μέριλ Στριπ»: δείτε στο παρακάτω βίντεο τι είπε για την στενή της φίλη, Μέριλ Στριπ, όταν η τελευταία βραβεύτηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.