Ελληνικό "παρών" στο Λοκάρνο

Μια ακόμα σημαντική διάκριση θα σημειωθεί αυτό τον Αύγουστο για το ελληνικό σινεμά σε αυτή την κρίσιμή του περίοδο, καθώς η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου συμπεριλήφθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (που στο παρελθόν έχει αναγνωρίσει ξανά ελληνικές ταινίες) και εκεί θα κάνει την πρεμιέρα της.

Ελληνικό  παρών  στο Λοκάρνο

Μια ακόμα σημαντική διάκριση θα σημειωθεί αυτό τον Αύγουστο για το ελληνικό σινεμά σε αυτή την κρίσιμή του περίοδο, καθώς η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου συμπεριλήφθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (που στο παρελθόν έχει αναγνωρίσει ξανά ελληνικές ταινίες) και εκεί θα κάνει την πρεμιέρα της. Δεν είναι η πρώτη αντίστοιχη διάκριση για τον Τσίτο, του οποίου το «My Sweet Ηome» έχει προβληθεί το 2001 στο Φεστιβάλ Βερολίνου, αλλά η «Ακαδημία» σηματοδοτεί την πρώτη του, ουσιαστικά, ελληνική ταινία, και το θέμα της αγγίζει ευαίσθητες χορδές.

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή ενός έλληνα ξενόφοβου ψιλικατζή (Αντώνης Καφετζόπουλος) που μένει σε υποβαθμισμένη αθηναϊκή γειτονιά και ανακαλύπτει οτι ένας Αλβανός εργάτης είναι στην πραγματικότητα αδερφός του, και υπογραμμίαζει τη διάθεση του Τσίτου να αναζητήσει την αληθινή ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα. Η ταινία δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει διανομή, όμως παρ'όλ'αυτά ο Τσίτος παραμένει κι ανένδοτος οτι η ταινία δε θα παιχτεί στη Θεσσαλονίκη αν το Υπουργείο δεν αλλάξει στάση.

Άρα η φεστιβαλική διαδρομή του φιλμ είναι εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα κρίσιμη, αλλά έτσι κι αλλιώς ο σκηνοθέτης αναγνωρίζει τη σημαντικότητά τους: "H ιδιαιτερότητα του κινηματογράφου να επικοινωνεί με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους έχει χαθεί οριστικά. Έχει περιέλθει στην κατηγορία της τέχνης για λίγους, όπως η ζωγραφική. Γι'αυτό και τα φεστιβάλ, κάτι ανάλογο με τις εκθέσεις και τις μπιενάλε, είναι απαραίτητα," όπως λέει χαρακτηριστικά στο Μανώλη Κρανάκη. (Σε συνέντευξή του στο νέο τεύχος του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ που κυκλοφορεί τώρα.)

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ