Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που μπορεί να ανθίσουν γρήγορα και αναπάντεχα, όπως το πολύ πρόσφατο θρίλερ αγωνίας «The Purge», με τον Ιθαν Χοκ, που στοίχισε μόλις 3 εκατομμύρια δολάρια για να γυριστεί και εισέπραξε πάνω από τα 20πλάσια στα αμερικανικά ταμεία - κάπου 63 εκατομμύρια δολάρια.
Υπάρχουν ακόμα μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επίσης μπορεί να σταθούν με επιτυχία στα πόδια τους, όπως η κόστους 43 εκατομμυρίων δολαρίων κωμωδία «The Heat» με τις Σάντρα Μπούλοκ και Μελίσα ΜακΚάρθι, που έχει μέχρι στιγμής «μαζέψει» στις ΗΠΑ 112 εκατομμύρια (σημειωτέον πως από τις συνολικές εισπράξεις τα στούντιο παίρνουν το 55%, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα ανήκουν στην αίθουσα).
Υπάρχουν, όμως, και μεγάλες, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Που ξεκινούν τις επενδύσεις τους από υπέρογκα κεφάλαια. Και είτε κατορθώνουν να διογκωθούν περαιτέρω -βλέπε φραντσάιζ τύπου «Οι πειρατές της Καραϊβικής» ή «Χάρι Πότερ»- είτε σκάνε σαν φούσκα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Παράδειγμα για το τελευταίο, το κόστος 215 εκατομμυρίων δολαρίων γουέστερν «Ο Mοναχικός Kαβαλάρης» με τον Τζόνι Ντεπ, που εισέπραξε μόλις 71 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο 11ήμερο προβολής του στις ΗΠΑ και άλλα 48 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο.
Συνολικά, το φιλμ αναμένεται να «κλείσει» με λιγότερο από 180 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, δηλαδή με περίπου 120 εκ. χασούρα για την παραγωγό Disney - κι αυτό φυσικά μη συνυπολογισμένων των εξόδων προώθησης και διαφήμισης, τα οποία συχνότατα ξεπερνούν το ήμισυ του κόστους παραγωγής.
Ο «Μοναχικός Kαβαλάρης» ακολουθεί στη 16η θέση τη λίστα που δημοσιεύουμε - αυτή των ακριβότερων ταινιών στην ιστορία του σινεμά. Για την ακρίβεια, μοιράζεται τη 15η θέση με το «Οζ: Μέγας και παντοδύναμος», άλλη μια υπερπαραγωγή του 2013, η οποία όμως, αντίθετα, όχι μόνο έβγαλε τα λεφτά της, αλλά ήδη μετράει κέρδη.
Και η αλήθεια είναι πως η περίπτωση του ατυχούς «Καβαλάρη» ανήκει στις εξαιρέσεις (βλέπε επίσης το περσινό ναυάγιο «John Carter», στην 5η θέση). Κατά κανόνα, τα πολλά λεφτά φέρνουν ακόμα περισσότερα στο Χόλιγουντ, το οποίο, με μότο αυτό ακριβώς, καθόλου πλέον δεν φείδεται επενδύσεων σε υπερήρωες και φραντσάιζ, ενθαρρυμένο κι από το ακριβότερο σε παραγωγή αλλά και σε αντίτιμο εισιτηρίου τρισδιάστατο φορμάτ (θα προσέξετε, άλλωστε, στη λίστα πως και οι 15 ταινίες είναι παραγωγές της τελευταίας επταετίας).
Κι αν ακόμα η απόσβεση δεν γίνει άμεσα, υπάρχει πάντα το επικουρικό κομμάτι της εκμετάλλευσης που αφορά την αγορά του DVD και την τηλεόραση και που μπορεί να αποφέρει κέρδη σε βάθος χρόνου.