«Περίπου θρίλερ» χαρακτήρισε την ταινία του, «Η Κόρη», ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος, μιλώντας σε ένα ιδιαίτερα ζεστό - σπάνιο για την Μπερλινάλε - ακροατήριο που δεν έλεγε να εγκαταλείψει την αίθουσα μετά το τέλος της προβολής.
«Η Κόρη», η ταινία-έκπληξη της «βραδιάς του ελληνικού σινεμά» των 18ων ΝΥΧΤΩΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE, εντυπωσίασε τους θεατές του Φόρουμ της 63ης Μπερλινάλε και τους έκανε να δουν την ελληνική κρίση με διαφορετικό μάτι. «Ο σκηνοθέτης σας κατέφερε να μιλήσει για την αντανάκλαση της κρίσης πάνω στις ψυχές των ανθρώπων», μου είπε ένας Γερμανός συνάδελφος, «και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό.»
«Η ταινία αφηγείται την ενηλικίωση ενός κοριτσιού και μιας ολόκληρης χώρας», είπε κάποια στιγμή ο σκηνοθέτης. Και πράγματι. «Η Κόρη» είναι ένα μια ταινία σκληρή, που σε κοιτάει κατάματα, που δεν σου αφήνει περιθώρια να χαλαρώσεις, που ακουμπάει δίπλα σου την απόγνωση των ηρώων της και σε καλεί να πάρεις θέση.
Η κεντρική ηρωίδα της είναι κόρη ενός υπερχρεωμένου ιδιοκτήτη (Γιώργος Συμεωνίδης) κάποιας ξυλαποθήκης. Ο πατέρας της έχει εξαφανιστεί και ο συνεργάτης του (Ιερώνυμος Καλετσάνος) μάλλον δεν του έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι η μικρή απάγει τον εξάχρονο γιο του και τον κρατά κλεισμένο στην ξυλαποθήκη.
-
Οι συντελεστές της «Κόρης» επί σκηνής -
Η μικρή πρωταγωνίστρια μαζί με τον Γιώργο Συμεωνίδη σε στιγμιότυπο από την ταινία -
Η νεαρή Σαβίνα Αλιμάνι έχει κερδίσει επαίνους για την ερμηνεία της
Η Σαβίνα Αλιμάνι, κόρη του σκηνοθέτη της «Αμνηστίας», Μπουγιάρ Αλιμάνι, (που κι αυτός είχε βρεθεί στο Φόρουμ το 2009) μίλησε για τον θυμό που έχει ο χαρακτήρας της. Με αδέξια «μαθητικά» αγγλικά αλλά με άνεση και χάρη, η μικρή Σαβίνα κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού λέγοντας ότι της αρέσουν οι «κακοί χαρακτήρες κι ότι ο δικός της είναι πραγματικά εξοργισμένος με όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Κάποιος λοιπόν έπρεπε να την πληρώσει, αλλά δυστυχώς την πλήρωσε αυτός που δεν έφταιγε».
Μαζί με τον Αναστόπουλο ο οποίος έρχεται για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2008 με την εξαιρετική ταινία του, «Η Διόρθωση») στην Μπερλινάλε ήταν επίσης και ο διευθυντής φωτογραφίας Ηλίας Αδάμης, ο οποίος μίλησε για την DSLR κάμερα που χρησιμοποίησαν στον γύρισμα και η οποία τους έδωσε την δυνατότητα «να πλησιάσουν με ευελιξία τα πρόσωπα των ηθοποιών».
Ο Αναστόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ζωή και την κοινωνία που μπαίνουν πάντα στις ταινίες του. «Ακόμη κι αν είμαστε κλεισμένοι σε μια ξυλαποθήκη θέλω να νιώθουμε ότι αυτή η βρίσκεται μέσα στην κοινωνία. Διότι με ενδιαφέρει να βλέπω αυτό που συμβαίνει δίπλα μου.»