Και ενώ τα Όσκαρ συνεχίζουν πεισματικά να ζουν σε έναν κινηματογραφικό κόσμο όπου τα animation της Pixar δεν αξίζουν ουσιαστικής αναγνώρισης, το φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε χθες πως θα πραγματοποιήσει τη φετινή του έναρξη με το πολυαναμενόμενο "Up"
Και ενώ τα Όσκαρ συνεχίζουν πεισματικά να ζουν σε έναν κινηματογραφικό κόσμο όπου τα animation της Pixar δεν αξίζουν ουσιαστικής αναγνώρισης, το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε χθες πως θα πραγματοποιήσει τη φετινή του έναρξη με το πολυαναμενόμενο "Up", δηλαδή τη νέα ταινία από το στούντιο των θαυμάτων. Στο "Up" (του οποίου ο σκηνοθέτης, Πιτ Ντόκτερ, μας έχει δώσει στο παρελθόν το γλυκύτατο "Μπαμπούλας ΑΕ") ένας παράξενος γεράκος 78 ετών δένει μπαλόνια στο σπίτι του, αφήνοντας τον άνεμο να τον παρασύρει μέχρι τις εξωτικές τοποθεσίες της Νοτίου Αμερικής όπου θα ζήσει αξέχαστες περιπέτειες.
Loading the player ...
Το Φεστιβάλ, που για την ώρα δεν επιβεβαιώνει αν η ταινία θα αποτελέσει μέρος του Διαγωνιστικού του τμήματος ή όχι, θα ανοίξει για πρώτη φορά στην ιστορία του με ταινία animation, παρότι δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που έχει συμπεριλάβει τέτοιες στο πρόγραμμά του. Από το "Ντάμπο" του 1947 μέχρι τη διπλή περσινή συμμετοχή των "Kung Fu Panda" και "Βαλς με τον Μπασίρ" (που θεωρήθηκε ο μεγάλος αδικημένος των βραβείων), περνώντας προηγουμένως και από την "Περσέπολη". (Ταινία έναρξης μάλιστα του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.)
Έτσι, μετά τη μαυρίλα του αποτυχημένου περσινού "Περί Τυφλότητας", οι Κάνες κάνουν στροφή σε κάτι φωτεινότερο και εμπορικότερο, αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα και την ολοένα και δημοφιλέστερη 3-D τεχνολογία. Καθώς, σε μια ακόμα ιστορική τους πρωτιά, η ταινία έναρξης θα προβληθεί στην τρισδιάστατη εκδοχή της. Πρωτιές που πανάξια θα γράψουν μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία της Pixar, του μοναδικού δηλαδή Χολιγουντιανού στούντιο που έχει κερδίσει δικαιωματικά το αλάθητο. Καταφέρνοντας με αριστουργήματα σαν το "Wall-E", τον "Ρατατούη" και τους "Απίθανους" να ξεπερνούν με κάθε νέα τους δημιουργία σε επιδιώξεις, αποδοχή και διάθεση για πειραματισμό οτιδήποτε έχει προηγηθεί, ανεβάζοντας μόνοι τους το στάτους του αμερικάνικου animation σε δυσθεώρητα ύψη. Και τώρα με το "Up" λίγο ψηλότερα ακόμη.