Eros- Agapi- Meteora: To Βερολίνο γέμισε Ελλάδα

Θρησκευτικός μυστικισμός με ηθοποιούς και κινούμενα σχέδια βγαλμένα από βυζαντινές εικόνες. Κι ένας απαγορευμένος έρωτας δυο μοναχών. Η ελληνική έκπληξη συζητιέται ήδη παντού στα πηγαδάκια της 62ης Μπερλινάλε.

Eros- Agapi- Meteora: To Βερολίνο γέμισε Ελλάδα

Αποστολή: Ορέστης Ανδρεαδάκης - Φαίδρα Βόκαλη

Θρησκευτικός μυστικισμός με ηθοποιούς και κινούμενα σχέδια βγαλμένα από βυζαντινές εικόνες. Κι ένας απαγορευμένος έρωτας δυο μοναχών. Η ελληνική έκπληξη συζητιέται ήδη παντού στα πηγαδάκια της 62ης Μπερλινάλε.

«Ένα ταξίδι από τον «έρωτα» στην «αγάπη» (a journey from “eros” to “agapi”) είναι η ταινία σας» είπε, επί λέξει, μια Λατινοαμερικάνα δημοσιογράφος στον Σπύρο Σταθουλόπουλο στην συνέντευξη τύπου, λίγη ώρα μετά την πρώτη προβολή των «Μετεώρων» στο διαγωνιστικό τμήμα του βερολινέζικου φεστιβάλ. Κι εκείνος- και δικαίως- καμάρωνε. Ένα δύσκολο, στοχαστικό, πνευματικό θέμα έβρισκε τον δρόμο του προς το, απαιτητικό αν μη τι άλλο, κοινό.

Μετέωρα. Κάπου ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γη. Στην ψυχή και το σώμα. Στην πνευματική απομόνωση και το σωματικό πάθος. Πάνω στους βράχους δυο μοναστήρια. Στο ανδρικό ασκητεύει ο Τέο Αλεξάντερ (διάσημος ήδη στην Αμερική από το τηλεοπτικό «True Blood») και στο γυναικείο ο Ταμίλα Κουλίεβα. Συναντιούνται κρυφά στους πρόποδες των βράχων, τρώνε, γελάνε, πίνουν, ερωτεύονται. Κι όταν επιστρέφουν στο Μοναστήρι αυτοτιμωρούνται και ζητούν συγχώρεση. Πόσο θα κρατήσει αυτό το μαρτύριο όμως; Τι διέξοδο θα βρουν για να συνδυάσουν την αμαρτία με την πίστη;

Τα λόγια είναι ελάχιστα. Η δράση σχεδόν προσχηματική. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί ερασιτέχνες. Η γραφή ντοκιμαντερίστικη. Από τα λιτά πλάνα απουσιάζει παντελώς η καλλιγραφία. Τα βράχια είναι στεγνά και το εσωτερικό των μοναστιριών δεν το βλέπουμε ποτέ -δεν ήθελε, είπε ο σκηνοθέτης, να ενοχλήσει την ηρεμία των αληθινών μοναχών.

Το πιο παράξενο όμως είναι το πάντρεμα των ηθοποιών με τα κινούμενα σχέδια- για την ακρίβεια με κινούμενες βυζαντινές εικόνες- που διακόπτουν την πλοκή σχολιάζοντάς την. Ο (γεννημένος στην Ελλάδα, αλλά μεγαλωμένος στην Κολομβία) Σταθουλόπουλος έστησε μέσα από αυτές τις εικόνες την ίδια ιστορία των δύο μοναχών και δεν φοβήθηκε να συνδυάσει την Σταύρωση του Ιησού με τον μύθο του Μινώταυρου.

Στην πρωινή προβολή τα «Μετέωρα» χειροκροτήθηκαν αρκετά και τα πρώτα σχόλια είναι θετικά. Πολύ θερμές ήταν και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην συνέντευξη τύπου όπου ο Σταθουλόπουλος βρήκε βέβαια την ευκαιρία εκφράσει την ανησυχία του για «τα αυστηρά μέτρα» που έχουν παρθεί στην χώρα μας. «Η σύνταξη της γιαγιάς μου έχει μειωθεί στο μισό, γι αυτό της έδωσα κι ένα ρόλο στην ταινία» είπε κάποια στιγμή αστειευόμενος.

Είπε ακόμη ότι κάπου στο βάθος της ταινίας θα μπορούσε κανείς να βρει μια αλληγορία για το κοινωνικό και το ιδιωτικό, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διάλυσή της, ενώ ο Τέο Αλεξάντερ συμπλήρωσε ότι «το δράμα των δυο κεντρικών χαρακτήρων μοιάζει με το δράμα της Ελλάδας» και διερωτήθηκε «θέλουμε την τιμωρία ή την αγάπη;»

O.A.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ