Την Παρασκευή οι Υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε. αποφάσισαν ότι οι πολιτιστικές βιομηχανίες δε θα τεθούν προς συζήτηση στη συνάντηση των G8 στο Λονδίνο, αυτή την εβδομάδα. «Μια θαυμάσια νίκη για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό» χαρακτήρισαν την απόφαση οι, δις βραβευθέντες με Χρυσό Φοίνικα, αδερφοί Νταρντέν σε ανακοίνωση τους.
Οι Βέλγοι Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν πρωτοστατούν μιας ομάδας σκηνοθετών, που περιλαμβάνει ονόματα όπως τους Βρετανούς Κεν Λόουτς και Στίβεν Φρίαρς, τον Ισπανό Πέδρο Αλμοδόβαρ, καθώς και τον Γερμανό Βιμ Βέντερς και αντιτίθεται στο άνοιγμα της Ευρωπαϊκής κινηματογραφίας στον άμεσο ανταγωνισμό από το Χόλιγουντ.
Ενώ χώρες όπως η Βρετανία έχουν λίγο-πολύ δεχθεί το άνοιγμα του ανταγωνισμού και στο πολιτιστικό πεδίο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει σταθεί αμετακίνητος στην προσπάθεια του η «πολιτιστική εξαίρεση» της χώρας του να μείνει ανέπαφη.
Χώρες όπως η Γαλλία, όπου το 40% των ταινιών που παίζονται στην τηλεόραση οφείλουν να είναι γαλλικές ενώ το 60% ευρωπαϊκές, έχουν τα περισσότερα οφέλη από τα προστατευτικά μέτρα που θα εξέλειπαν στην περίπτωση μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Η Γαλλική κυβέρνηση έχει επίσης καθιερώσει ένα σύστημα εισφορών από τα εισιτήρια των κινηματογράφων για τη χρηματοδότηση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής που κυμαίνεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Από την άλλη, οι υποστηρικτές της συμφωνίας θεωρούν ότι πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία που θα προσέθετε δισεκατομμύρια στις οικονομίες και της Ε.Ε. αλλά και των Η.Π.Α, αφού το εμπόριο ανάμεσα τους αποτελεί περισσότερο από το μισό των συνολικών οικονομικών συναλλαγών παγκοσμίως, ενώ οι πολιτιστικές βιομηχανίες παίζουν ελάχιστο ρόλο σε αυτό.