Κοροϊδεύετε εσείς, αλλά το 9ο «Fast and the Furious» πάει στις Κάννες

Πώς λέμε «και λαϊκό και έντεχνο, δεν υπάρχουν στεγανά»; Έτσι. Ο Τιερί Φρεμό μίλησε για ένα «διαπλανητικό blockbuster» στο φετινό πρόγραμμα, καθίστε, φορέστε ζώνη τεσσάρων σημείων και...γκάζι στο πάτωμα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Κοροϊδεύετε εσείς, αλλά το 9ο «Fast and the Furious» πάει στις Κάννες

Έχει προ πολλού παρέλθει ο καιρός που οι άνθρωποι (ναι, ακόμα μάλλον και οι κριτικοί) τσακώνονταν για την τέχνη, την ακεραιότητα, την καθαρότητα, ένα γενικότερο «που βαδίζουμε κύριοι». Ο πόλεμος τέλειωσε (για να θυμηθώ εκείνη την ωραία ταινία του Ρενέ), αν υπήρξε ποτέ. Γιατί εδώ που τα λέμε αυτό που η κριτική μπορεί να έλεγε σκουπιδαριό, το έλεγε για να τ' ακούσει η ίδια, ο κόσμος (γνωστός και ως 'κοσμάκης') έχει δικό του μπούσουλα και βλέπει αλλιώς. Πώς και γιατί είναι μια μεγάλη κουβέντα που αφορά ελάχιστους, συνήθως κριτικούς, αν και οι πιο πολλοί κι από εκείνους, στα κρυφά, συνηγορούν με τον τρόπο τους στην πτώση των τειχών.

Κάπως έτσι ιδού «F9» στο φεστιβάλ των Καννών. Αυτή η ταινία με κάτι αμάξια που τρέχουν και κάτι τύπους που διαγωνίζονται πώς θα χορτάσουν μπουνιά καλύτερα τους κακούς, είναι (δεδομένα) κάτι παραπάνω από αυτό που περιέγραψα και οι Κάννες, ως οφείλουν, είναι εκεί να το αναγνωρίσουν. Φέτος, στην 20ή επέτειο μιας σειράς που μας γνώρισε ως σταρ και τον Βιν Ντίζελ.

Οι φανς λένε ότι αυτό δεν είναι το καλύτερο entry της σειράς, ποικίλουν οι γνώμες - ο υπογράφων δηλώνει αναρμόδιος -  όμως η ουσία είναι άλλη: Η αναγνώριση ενός εξαιρετικά εμπορικού franchise. Λογαριάστε: 9+1 ταινίες, άνω των 6 δις εισπράξεις, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια, μικρού μήκους, ατραξιόν σε θεματικά πάρκα. Η Universal έχει το franchise της, είναι «διαπλανητικά» προσοδοφόρο - αν και λένε τελειώνει μετά από μία ακόμα, 10η, ταινία. Θυμίζουμε ότι το «Hobbs & Shaw» είναι spin-off στον κόσμο της ταχύτητας, των ληστειών και της κατασκοπείας της σειράς.