Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι στα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμεραλντ Φενέλ

Και οφείλει να ομολογήσει κανείς πως το βιβλίο της Έμιλι Μπροντέ είναι η τέλεια πρώτη ύλη για την αφήγηση που η Αγγλίδα δημιουργός έχει αρχίσει να αναπτύσσει.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι στα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμεραλντ Φενέλ

Αιχμηρή, επιθετική, προσεκτικά προκλητική, αναθεωρητική, αρέσει-δεν αρέσει η Έμεραλντ Φενέλ, με μόλις δύο ταινίες ως δημιουργός, «Promising Young Woman» και «Saltburn», στα οποία εκτέλεσε χρέη Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Παραγωγής, είναι παράγοντας της νέας αγγλικής σκηνής και πόλος του αναθεωρητικού Χόλιγουντ της εποχής του #MeToo. Και ανεξάρτητα από την ιδεολογική της θέση, που άλλωστε δεν είναι μία και διαφανής, έχει εμφανές χάρισμα στην έμπνευση, το στήσιμο και την προώθηση της δουλειάς της.

Η επιλογή του αριστουργήματος της Έμιλι Μπροντέ δεν είναι προφανώς τυχαία, είναι μυθιστόρημα τεράστιου ειδικού βάρους, υπογράφεται από γυναίκα-πρέσβειρα και αντέχει σε αναγνώσεις που άνετα θα πυρπολήσουν συζητήσεις επί συζητήσεων. Για να λέμε την αλήθεια, εξαιρώντας την ταινία του Γουάιλερ από το 1939 (με Ολίβιε-Χίθκλιφ και Όμπερον-Κάθριν), οι επόμενες σινε-μεταγραφές του μυθιστορήματος δεν ακούμπησαν την εποχή τους, τόσο ο ρομαντισμός, όσο και το γοτθικό είχαν/έχουν μετουσιωθεί κατά έναν εντελώς άλλο τρόπο σήμερα. Οπότε η Φενέλ θα επιχειρήσει κάπως προφανείς νεοφεμινιστικές αναγνώσεις, αποκαθηλωτικό ξαναδιάβασμα ίσως και του ρομάντσου υπό το γυναικείο βλέμμα και άλλα που εκείνη καλώς ξέρει. Σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε ερμηνεία, παρά μεταφορά. 

Έχοντας αποδείξει πως ξέρει καλά τους κανόνες του σωστού και καλού κάστινγκ (Κάρεϊ Μάλιγκαν και Μπάρι Κίγκαν στάθηκαν εξαιρετικές επιλογές στους πρωταγωνιστικούς τους ρόλους), στα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» τοποθετεί δυο από τους πιο ταλαντούχους και γοητευτικούς σταρ της εποχής, την Μάργκο Ρόμπι και τον Τζέικομπ Ελόρντι. Έτσι, στην περίπτωση που δεν ανυπομονούσατε!

Η Φενέλ πάντως θα ξανσυνεργαστεί με το στούντιο MRC (που ήταν και στο «Saltburn»), ενώ η ανάρτησή της που ανακοινώνει το σχέδιο έχει ένα ωραίο πόστερ, ενδεικτικό προθέσεων, αλλά αφήνουμε αυτά τα σημειολογικά για όταν με το καλό βγει και το δούμε.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε κοινωνεί το σινεμά των Πάουελ και Πρέσμπεργκερ στις 30ές Νύχτες ΠρεμιέραςSpoilers στην αρένα! Το νέο τρέιλερ του «Μονομάχου ΙΙ» επιστρέφει τον χαρακτήρα του Ράσελ Κρόου