Μπορεί η δραστική μείωση προσκεκλημένων ελέω λογιστικού «συμμαζέματος» να είναι αισθητή στους χώρους του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τόσο στην Αποθήκη Γ’ του λιμανιού όσο και στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Electra Palace, όπου εδρεύει η Αγορά, πάντως σε ό,τι αφορά τις προβολές, οι αίθουσες είναι τίγκα - κι αυτό, για να λέμε την αλήθεια, μας αρκεί. Ιδιαίτερη κινητικότητα, δε, παρατηρούμε, εκτός από την αίθουσα «Τζον Κασαβέτης», όπου τρέχει το πρόγραμμα των «Ημερών Ανεξαρτησίας», στο «Ολύμπιον» και στη «Φρίντα Λιάππα», στέγες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, φανερά ανεβασμένου φέτος.
Δεν έχουμε δει ακόμα το δανοβρετανικό «Γάιδαροι» της Μόραγκ ΜακΚίνον, για το οποίο ακούσαμε τα καλύτερα (προηγείται, άλλωστε, και στις ψήφους του κοινού, σύμφωνα με τις λίστες της καθημερινής φεστιβαλικής εφημερίδας «Πρώτο πλάνο»), εντυπωσιαστήκαμε, πάντως, με τον δυναμισμό και τη διεισδυτικότητα του «Animal Kingdom», θρίλερ του Αυστραλού Ντέιβιντ Mίτσοντ, που ακτινογραφεί με φοβερή ακρίβεια τον ψυχισμό ενός μόλις ορφανεμένου από μητέρα 18χρονου στους κόλπους της ευρύτερης εγκληματικής οικογένειάς του. Κάτι σαν το γκανγκστερικό «Bloody mama» του Ρότζερ Κόρμαν στη σύγχρονη αυστραλέζικη εκδοχή του, που δίκαια απέσπασε θερμό χειροκρότημα στην κατάμεστη -μιλάμε και για όρθιους ή καθισμένους στο πάτωμα- αίθουσα του Ολύμπιον.
Οσο για το πρόγραμμα των ελληνικών ταινιών, όπου οι ψηφιακές δουλειές υπερτερούν αριθμητικά του φιλμ, οι πρώτες προβολές δεν έχουν ακόμα πυκνώσει. Η λίστα του Σαββατοκύριακου περιλάμβανε κυρίως ταινίες που έχουν ήδη διανεμηθεί μέσα στο 2010, από νέους τίτλους αντέξαμε 40 λεπτά τη σάτιρα του Νίκου Ζερβού «Show bitch», ενώ η μόνη δημοσιογραφική προβολή της Δευτέρας ήταν το «Attenberg» της Αθηνάς - Ραχήλ Τσαγγάρη (διαγωνίζεται και στο Διεθνές), στο οποίο έχουμε συχνά και εκτεταμένα αναφερθεί από τότε που το πρωτοείδαμε στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Ρόμπυ Εκσιέλ
ΚΟΝΟΡ ΧΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΙΒΟΪ ΝΤΟΒΝΙΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Οσο οι μέρες περνούν η κίνηση αυξάνεται στους χώρους του λιμανιού Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα θα γίνει μια μεγάλη συζήτηση με θέμα «Το ελληνικό σινεμά ξεπερνά τα σύνορα».
«Μα πώς το πρόβλεψες;». Στο ερώτημα αυτό καλείται συνεχώς να απαντά ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Κόνορ Χόγκαν, ο οποίος βρίσκεται στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την τελευταία του ταινία «One Hundred Mornings». Το φιλμ παρακολουθεί τη ζωή δύο ζευγαριών μετά από μια μεγάλη καταστροφή, η οποία οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση της κοινωνίας. Αναφερόμενος στην παρούσα οικονομική κατάσταση στην πατρίδα του, ο Κ. Χόγκαν, είπε ότι στην αρχή οι θεατές δεν ήθελαν να δουν την ταινία, επειδή πίστευαν ότι το περιεχόμενό της ήταν «ξένο» προς αυτούς. «Τώρα οι αντιδράσεις είναι διαφορετικές και όλοι με ρωτούν «μα πώς το πρόβλεψες αυτό;» Συνήθως κάνουμε ταινίες για πράγματα που ξέρουμε ή φοβόμαστε. Και μια οικονομική καταστροφή με τρόμαζε πάντα πάρα πολύ», είπε ο δημιουργός.
«Να μιλήσει η νέα γενιά»
«Για μένα έχω κάνει αρκετά. Ηρθε η ώρα να πει η νέα γενιά αυτά που θέλει να πει». Καταχειροκροτήθηκε χθες στο Masterclass που έδωσε στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου ο πολυβραβευμένος Κροάτης καρτουνίστας, Μπόριβοϊ Ντοβνίκοβιτς, γνωστός στον χώρο του animation ως Μπόρντο. «Εγώ έκανα όλες τις ταινίες μόνος μου, μόνο με έναν βοηθό. Ολα περνούσαν από τα χέρια μου, τώρα όμως το σώμα μου δεν με βοηθάει για να συνεχίσω με αυτό τον τρόπο», επισήμανε ο Μπόρντο, που αποτελεί έναν από τους ιδρυτές της Σχολής του Ζάγκρεμπ.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη των ταινιών animation, ο θρύλος του κινούμενου σχεδίου σημείωσε ότι με την πάροδο των χρόνων νέες, οικονομικότερες τεχνικές άρχισαν να εφαρμόζονται, γεγονός το οποίο δεν είχε μόνο τη θετική του πλευρά.
Μαρία Ριτζαλέου