Για τις ΗΠΑ με αγάπη!

Βροντερά χειροκροτήματα για το νέο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ που έκανε αυτή την ταινία γιατί ένιωθε «ότι η οικονομία μας είναι χτισμένη πάνω σε άμμο»

Για τις ΗΠΑ με αγάπη!

«Εκανα αυτή την ταινία γιατί ένιωθα ότι η οικονομία μας είναι χτισμένη πάνω σε άμμο, όπου οι πλουσιότεροι μπορούσαν να τη γλιτώνουν ακόμη και με φόνο», δήλωνε ο περιβόητος ντοκιμαντερίστας Μάικλ Μουρ το απόγευμα του Σαββάτου στη συζήτησή του με τον πρόεδρο του επαγγελματικού περιοδικού «Variety» Πίτερ Μπαρτ, που διεξήχθη εν είδει συνέντευξης Τύπου για τη διαγωνιζόμενη για τον Χρυσό Λέοντα ταινία του «Καπιταλισμός: Μια ιστορία αγάπης».

Στόχος του Μουρ αυτή τη φορά είναι το τραπεζικό σύστημα και η ασυδοσία των πολυεθνικών στη μετα - Ρίγκαν Αμερική των 30 τελευταίων χρόνων όπου δισεκατομμύρια δολάρια φορολογουμένων μεταφέρθηκαν διά νομιμοποιημένης απάτης σε ταμεία ιδιωτικών οργανισμών - «η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία αυτής της χώρας», όπως λέει ο ίδιος.

Loading the player ...
Ο λαϊκισμός και η ελαφρά γραφικότητα του σκηνοθέτη του «Φαρενάιτ 9/11» καλά κρατεί. Το ίδιο όμως και η τόλμη, το χιούμορ και η δεινότητά του στο να μοντάρει γεγονότα (και όχι τόσο συνωμοσίες, όπως στα προηγούμενα φιλμ του) της πρόσφατης αμερικανικής πολιτικο-οικονομικής ιστορίας. Καθόλου τυχαία το «Καπιταλισμός: Μια ιστορία αγάπης» είναι από τις λίγες ταινίες μέχρι στιγμής στο Φεστιβάλ Βενετίας που χειροκροτήθηκαν τόσο βροντερά στο τέλος και των δύο δημοσιογραφικών της προβολών.

Αν ο Μάικλ Μουρ ήταν το πρωταγωνιστικό πρόσωπο του Σαββατοκύριακου στο πολύβουο Λίντο (που έχει μεν πολύ κόσμο, αλλά δεν του φαίνεται στους χώρους του φεστιβάλ ελέω του τερατώδους εργοταξίου που έχει καλύψει την παλιά άπλα μπροστά στο Casino), η είδηση του γουικέντ ήταν ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ όταν ανακοινώθηκε πως η ταινία-έκπληξη που ήρθε να προστεθεί ως η 24η στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα είναι δική του - το δραματικό θρίλερ «Γιε μου, τι έκανες;» με τους Μάικ Σάνον και Γουίλεμ Νταφόε.

Δικό του όμως είναι και το φιλμ νουάρ της περασμένης Πέμπτης «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη» με τον Νίκολας Κέιτζ, που σημαίνει διπλή συμμετοχή του ίδιου δημιουργού στην κούρσα για τον Χρυσό Λέοντα - πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της κινηματογραφικής Μόστρα (αν όχι και σ' αυτή των μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ).


Ξεχώρισε

Πάντως, η ταινία που μοιάζει να έχει ξεχωρίσει στις εντυπώσεις των κριτικών τις πρώτες πέντε μέρες του φεστιβάλ είναι το γερμανο-αυστριακό δράμα «Λούρδη» με τη βραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιό Σιλβί Τεστίντ στον ρόλο μίας παραπληγικής γυναίκας που περιμένει το «θαύμα» ανάμεσα στους δεκάδες προσκυνητές των ιερών τόπων της Λούρδης (χωριό στα Πυρηναία, όπου τον 19ο αιώνα υποτίθεται πως σημειώθηκαν πολλαπλές θεάσεις της Παρθένου Μαρίας).

Το αυστηρής αισθητικής φιλμ της Τζέσικα Χάουσνερ, σχόλιο κατά της εκμετάλλευσης της θρησκευτικής πίστης και πάνω στην καταπιεσμένη σεξουαλικότητα, μας κούρασε με τους ληθαργικούς του ρυθμούς και μας έκανε να εγκαταλείψουμε την αίθουσα στη μία ώρα προβολής, υποσχεθήκαμε όμως στον εαυτό μας πως θα επανέλθουμε μετά τους διθυράμβους των συναδέλφων που δεν μετάνιωσαν για την υπομονή τους.

Ρόμπυ Εκσιέλ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ