De-aging Jesus: «Η Ανάσταση του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον προχωρά

Ποτέ δεν παύει να συναρπάζει «η τρέλα των δημιουργών» και τούτο το σίκουελ ενδέχεται να σπάσει τα κοντέρ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
De-aging Jesus: «Η Ανάσταση του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον προχωρά

Και για τις παρανοήσεις, αφήνοντας κατά μέρους τις συκοφαντίες και τις τραμπικές ανοησίες, που εν τέλει προσεταιρίζονται έμπνευση και έργο άλλων, αυτή είναι μια ταινία που περιμένεις να δεις. Ίσως και γιατί ο Γκίμπσον είναι τόσο οριακός δημιουργός και τούτη η ταινία, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, φλερτάρει άγρια με τον εκτροχιασμό. Αν αυτός αποδειχθεί ελεγχόμενος από την τρέλα και το ταλέντο των εμπλεκόμενων, τρέχα-γύρευε τι έργο θα βγει.

Φυσικά, είναι κάποια πράγματα που προκύπτουν από την παραγωγή και παραλειπόμενα που υποδαυλίζουν πρωτοφανώς τις φλόγες της «Ανάστασης», που σου σηκώνουν το φρύδι. Όπως ας πούμε ο δεδομένα «περίπτωση» Τζιμ Καβίζελ που διαβάζει Κ.Σ. Λιούις ως προετοιμασία για τον ρόλο, που θεωρεί αυτό που πρόκειται να γίνει όχι «μια ερμηνεία αλλά μια πνευματική δοκιμασία», και εξηγεί ότι δεν πρόκειται «να υποδυθεί τον Ιησού» αλλά τού ζητά «να εργαστεί μέσω εμού». Είναι σαφές ότι ο άνθρωπος έχει μια καριέρα πίσω του που έχει θιγεί από τις πεποιθήσεις του, αν και ένας άλλος θα έλεγε πως ο ρόλος του στον Μάλικ στην «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» και αυτός του Ιησού στην ταινία του Γκίμπσον είναι επιτεύγματα που άλλοι δύσκολα θα βρουν. Και για τούτο, δηλώνει, ήταν έτοιμος. Με το που τον πήρε ο Γκίμπσον του είπε ο Καβίζελ: «Με θέλεις να ξαναγίνω Ιησούς, έτσι δεν είναι; Είμαι εντελώς μέσα.»

Η ταινία ξεκινά γυρίσματα τον Αύγουστο στη Ρώμη με το βλέμμα στο 2026 για έξοδο στις αίθουσες. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι δύσκολο εμπορικό στοίχημα, άλλοι ότι δεν αποκλείεται να πέσουν αίθουσες στο διάβα της. Μια αλήθεια είναι ότι καθώς πρόκειται για μια θεολογική εικασία - «acid trip που βυθίζεται στα πνευματικά μυστήρια της Αναστάσεως» λέει ο Γκίμπσον, το ρίσκο δεν είναι μικρό. Αν στοιχημάτιζα, πάντως, θα έβαζα τα λεφτά μου από τα 300 εκατομμύρια και πάνω. H ταινία του 2004 ξεπέρασε τα 620 και παραμένει μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών βγάζοντας περίπου 25 φορές τον προϋπολογισμό της.

Ο Γκίμπσον είναι άνετος στο ζήτημα που προκύπτει για την ηλικία του ηθοποιού του. Ο Καβίζελ είναι στα 56 του πλέον, όμως το έργο εκτυλίσσεται τρεις μέρες μετά το «Πάθος» και τα 33 χρόνια του Ιησού. Το de-aging θα είναι η λύση και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο από τον «Ιρλανδό» και βελτιωμένο ακόμα και σε σχέση με το «Here». Δεν θα μας πείραζε να γίνει και παραπάνω δουλειά με το φως και το μακιγιάζ, άλλωστε τούτο υπολογίζεται για λούνα παρκ εξπρεσιονισμού. Επίσης ο Καβίζελ κρατιέται μια χαρά, έχει αρχίσει τώρα και τις νηστείες, και τις προσευχές, ενώ σχεδιάζει Θεία Κοινωνία καθημερινά στο σετ. Να ένα πρωτοφανές b-roll που θα προκύψει (;) από την ταινία.

Θέλετε κι άλλο; Διαβάζει και τα «31 Γράμματα από την Κόλαση» του Λιούις. Λέει ότι το βιβλίο τον βοηθά να καταλάβει την δυσδιάκριτη επίδραση του Κακού και να βαθύνει την ερμηνεία του. «Δεν είμαι ερίφιο», δηλώνει. «Ήμουν λύκος που μεταμορφώθηκε». Σκληρό το ροκ αναμένεται στα γυρίσματα - το ξεκίναγες και με Sabbath, θα είχε ένα ενδιαφέρον. Περιγράφει την εμπειρία σαν είσοδο σε μάχη. «Είναι πόλεμος», διατείνεται.

Η Μάια Μόργκενστερν επιστρέφει ως Παναγία, ο Φραντσέσκο Ντε Βίτο ως Πέτρος, ο Γκίμπσον γράφει το σενάριο παρέα με τον Ράνταλ Γουάλας του «Braveheart», παρών ο Φραντσέσκο Ριτζέρι στην Σκηνογραφία, όπως και στην πρώτη ταινία, άγνωστος ακόμα ο Φωτογράφος, θυμίζουμε ο μεγάλος Ντεσανέλ, πλέον στα 81 του, ήταν στην ταινία του 2004.

Καλά να 'μαστε, το 2026 έχει μπόλικα γεγονότα αίθουσας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη νέα ταινία του Μ. Νάιτ ΣιάμαλανΦορτωμένη ταλέντα «Η Φάρμα των Ζώων» του Άντι Σέρκις!