Πώς να πάει καλά αυτό; Οι Χρυσές Σφαίρες θα απονεμηθούν το 2022 δίχως την συνδρομή του NBC

Μετά από ένα 2021 που βούηξε ο τόπος από την δυσωδία της θεσμικής διαφθοράς τους, οι Χρυσές Σφαίρες επιμένουν σε (τελευταία;) ευκαιρία, παρότι θα πρέπει να πολεμήσουν για να βρουν έστω και δίαυλο να τις προβάλει.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Πώς να πάει καλά αυτό; Οι Χρυσές Σφαίρες θα απονεμηθούν το 2022 δίχως την συνδρομή του NBC

Σε 25 λέξεις αυτό που συνέβη στις αρχές της χρονιάς που  διανύουμε είναι ότι οι Χρυσές Σφαίρες δεν ήταν καν επιχρυσωμένες. Αντίθετα προέκυψε ένας θεσμός ολίγων, δωροδοκούμενων, αχρωμάτιστων, κλειστών και αναερόβιων, των οποίων οι βραβεύσεις δεν απηχούν κάτι το καλλιτεχνικό, αλλά κάτι το δημοσιοσχεσίτικο.

Σιγά τα ωά, θα πουν οι ισοπεδωτές, όλα τα βραβεία έτσι είναι. Δεν είναι όμως. Μπορεί να αντίκεισαι στην διαγωνιστική λογική τους, αλλά είναι διαφορετικοί οι θεσμοί με μέλη, ποικιλομορφία/χρωμία και διάσταση υποβάθρου και απόψεων. Οι Χρυσές Σφαίρες πέρασαν μια δύσκολη χρονιά, έχασαν την μετάδοση του NBC, δέχτηκαν πυρά καλλιτεχνών (Τομ Κρουζ και Σκάρλετ Γιόχανσον, ας πούμε), ελάχιστοι ίσως θα περίμεναν να ανακάμψουν τόσο γρήγορα.

Να όμως που επανέρχονται, λένε τα νέα. Δύσκολα οι διαρθρωτικές αλλαγές (κομμένες οι χάρες, τα ταξίδια, τα δώρα, νέα μέλη και αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού) να κάμψουν όμως τις αντιστάσεις των...συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Ποιος θα πάει;

Εδώ που τα λέμε το δίλημμα του θεσμού δεν ήταν μικρό. Αν έκαναν διάλειμμα για μια χρονιά, ποιος ξέρει αν θα μπορούσαν να επιστρέψουν - αν και μερικές δομικές αλλαγές και μια νέα επικοινωνιακή λογική θα χρειαζόταν σαφώς έναν χρόνο. Διαλέγουν να επιστρέψουν αδιάλειπτα λοιπόν το 2022 και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η μορφή (ή αν θα υπάρξει...) της απονομής τους.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου είναι προσηλωμένη σε ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις», λέει το NBC σε δήλωσή του τον Μάιο. «Ωστόσο τέτοιου μεγέθους αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να γίνουν σωστά. Για αυτό το NBC δεν θα μεταδώσει το 2022 τις Χρυσές Σφαίρες. Εάν οι αλλαγές προχωρήσουν κατά το σχέδιο, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση το 2023 να μεταδώσουμε το σόου».

Αυτό ακριβώς, τίποτ' άλλο.